Bezoek Jerevan & Tblisi (oktober 2015)

Print Print

Vergelijk het eerder in 2011 geschreven stukje.

Van Teheran naar Tasjkent (23 dagen) Begin september maakte Blini een korte studiereis naar de Kaukasus. We bezochten onze lokale agenten en bespraken de samenwerking van het afgelopen jaar. Natuurlijk was er ook voldoende tijd om Jerevan en Tbilisi weer wat beter te leren kennen en een paar excursies in de omgeving te maken.
Alles bij elkaar waren we 6 dagen op pad: niet lang, maar voldoende om weer enthousiast en vol nieuwe ideeën thuis te komen.

In twee stukjes opdelen?

We (Wouter en Irene) vlogen met Ukraine International via Kiev naar Yerevan. De eerste dag gebruikten we vooral om rond te wandelen door de stad, te genieten van het goede weer en om enkele van de vele terrassen uit te proberen. In de avond dineerden we in de openlucht met Alla, onze lokale agente. Hoewel onze reizen door Armenië goed verlopen is er altijd veel te bespreken.

Op de tweede dag reden we al vroeg de stad uit voor een bezoek aan een aantal bezienswaardigheden buiten Yerevan. In het plaatsje Garni dronken we koffie met uitzicht op de hellenistische zonnetempel uit de 1e eeuw (gerestaureerd in de 20e eeuw). Hierna volgde een voor ons nieuwe en leuke wandeling door de kloof onder Garni. We kwamen hierbij onder meer langs de zogenaamde Symphony of Stones, een bijzondere rotsformatie.
Niet veel verder ligt in een stil dal het middeleeuwse Geghard-klooster. In de rotswand zijn verschillende kerken en kapelletjes uitgehakt. Het is een sfeervolle plek.

In de middag reden we naar de hoogvlakte ten noorden van Yerevan. Een stille landweg voerde ons door de bossen en over de velden op de hellingen van de 4090 meter hoge berg Aragats (niet te verwarren met de Ararat). Op een rotspunt boven twee kloven ligt hier Amberd. Dit was eeuwenlang een belangrijk fort totdat in 1236 de legers van Djengiz Khan door de regio trokken. De ligging is indrukwekkend en de uitzichten over de vlaktes prachtig.

Op de vierde dag van ons studiebezoek aan de Kaukasus reisden we per auto van Yerevan naar Tbilisi. Een comfortabele manier van reizen door een prachtig landschap. De tocht bracht ons aan de oevers van het hooggelegen en uitgestrekte meer van Sevan en door de beboste dalen rond Dilijan.
Het laatste stuk door Armenië voerde door het diepe, mooie dal van de rivier Debed. Bij de mijnstad Alaverdi liggen hoog boven de weg twee Unesco-monumenten: de kloosters van Haghpat en Sanahin. Wij lieten deze bijzondere en sfeervolle kerken dit keer echter links liggen en reden direct door naar de grens met Georgië.

De laatste dag hadden we alle tijd voor Tbilisi. We waren hier in december 2000 voor het eerst. Georgië maakte toen een moeilijke en roerige periode door. De elektriciteit en de stadsverwarming functioneerden niet meer dan 6 uur per dag. Het was koud en donker en de straten waren somber en leeg. Er bestonden nog geen reisgidsen voor Tbilisi en andere toeristen kwamen we niet tegen.
Wat ons van dat bezoek vooral is bijgebleven was de gastvrijheid van de Georgiërs. In elke restaurant en café waar we kwamen stonden andere bezoekers erop om ons te trakteren: een glas wodka of een fles Oekraïense champagne, een vleesgerecht of een dessert of een rode roos. Het was voor ons een verrassende kennismaking met een bijzonder volk.
Tbilisi is veranderd. Veel oude gebouwen en wijken zijn mooi gerestaureerd en nieuwe, bijzondere gebouwen verrijzen. Elektriciteit en andere voorzieningen functioneren. Overal zijn terrasjes, de straten en parken zijn overdag en ’s avonds vol met flanerende Georgiërs. Toeristen weten het land en de hoofdstad inmiddels te vinden. En hoewel je niet meer meemaakt dat in een restaurant andere gasten een fles champagne op je tafel laten zetten, zijn de Georgiërs nog steeds een gastvrij wolk.

Overal in de stad

, reisden over land naar Tbilisi en vlogen vanaf daar terug.

Wil je advies over deze reis of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Wij adviseren je graag! Vul het offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.