Het jaar van de Haan

Print Print

Chinees symbool voor de Haan (papiersnijwerk)Dit weekend vieren de Chinezen hun Nieuwjaar en begint het jaar van de Haan. Deze feestdag is de aanleiding voor dit stukje China “gemengde berichten”.

Als je geboren bent in 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005 of 2017, dan is de Haan jouw teken uit de Chinese dierenriem. En daarbij passen volgens de Chinese astrologie de volgende karaktereigenschappen:
aards, onbevangen, kleurrijk, beschermend, nauwgezet, nuchter, goed organisatievermogen en huiselijk maar soms ook stug, weinig sociaal, drukdoend, opschepperig en overdreven. Klopt het een beetje?

“Tegenwoordig gebruikt men in de Volksrepubliek China normaliter de gregoriaanse kalender. De Chinese kalender wordt nog gebruikt om Chinese feestdagen, zoals het Nieuwjaar, aan te geven en ook bij de astrologie. De Chinese astrologie is gebaseerd op de Chinese dierenriem. Achtergrond en gebruik zijn vergelijkbaar met de westerse dierenriem of zodiak, maar de Chinese dierenriem werkt met jaarlijkse in plaats van maandelijkse tekens. Met de viering van het Chinees nieuwjaar (afhankelijk van de stand van de maan in januari of februari) verandert het teken: iedereen heeft het teken dat door de Chinese berekening is toegewezen aan zijn geboortejaar”.
(bron: Wikipedia)

Zoek je geboortejaar op en kijk welk Chinees teken bij jou hoort:
Rat 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020
Os 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009
Tijger 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010
Konijn 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011
Draak 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012.
Slang 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013
Paard 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014
Geit 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015
Aap 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016
Haan 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017
Hond 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018
Varken 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019

Tips voor een bezoek aan Peking
Vorig weekend publiceerde de Volkskrant een artikel vol Peking-tips, al 12 jaar de thuisbasis van architect John van de Water van bureau NEXT. In de rubriek “Gids ter plaatse” zet hij de plekken op een rijtje die je naast de gebruikelijke hoogtepunten als de Verboden Stad, de Chinese Muur en het Zomerpaleis moet zien. Klik op het icoontje hiernaast om het hele artikel te lezen (PDF document)

Recept hete noedelsoep
In dezelfde Volkskrant beschrijft redacteur Pay-Uun Hiu hoe je Laksa, “Moeders Maaltijdsoep”, klaarmaakt. Laksa, een pittige noedelsoep vindt zijn oorsprong in de Peranakan-cultuur in Maleisië en Singapore. “Peranakan-Chinezen waren de eerste Chinezen in Nusantara (Indische Archipel), die het huidige Singapore, Maleisië en Indonesië omvat. De Peranakan-Chinezen hebben vele Maleise gebruiken overgenomen om te assimileren in de lokale gemeenschappen.” (bron: Wikipedia)

Het Rozenmuseum in BeijingIngrediënten
• 2 eieren
• 100 g. so-oen
• olie
• 1/2 -1 rode peper, ontdaan van zaadjes en zaadlijsten, gesnipperd
• 1 teentje knoflook, gesnipperd
• stukje gember van ca. 2 cm, geschild en fijngehakt
• 1 1/2 à 2 eetl. kerrie
• 2 lenteuitjes, in ringetjes
• 270 ml. kokosmelk
• 1 serehstengel
• 750 ml. groentebouillon
• 2 eetl. lichte sojasaus
• 100 g. paddestoelen, in schijfjes
• 100 g. peultjes, schoongemaakt
• 100 g. worteltjes, geschrapt, in dunne plakjes
• 50 g. taugé
• zout, peper
• scheutje limoensap
• sesamolie

Bereiding
Kook de eieren hard en pel ze.
Week de so-oen 2 minuten in heet water en spoel koud af. Laat uitlekken in een zeef.
Wrijf rode peper, knoflook en gember fijn in een vijzel.
Verhit in een ruime pan met dikke bodem de olie. Fruit daarin het mengsel uit de vijzel met de kerrie en de lenteuitjes.
Giet de kokosmelk, bouillon, sojasaus en paddestoelen erbij. Kneus het bolle deel van de serehstengel en voeg die toe.
Laat de soep aan de kook komen en 10 minuten zachtjes doorkoken. Doe er dan de worteltjes en peultjes bij en laat een paar minuten meekoken tot ze beetgaar zijn.
Haal de serehstengel eruit.
Roer de eieren (in hun geheel), de so-oen en de taugé door de soep. Voeg wat bouillon toe als de soep te dik is.
Breng op smaak met zout, peper en limoensap.
Schep de soep in twee kommen en druppel er wat sesamolie over.

Als je na het lezen van de Peking-tips onder het genot van een grote kom Laksa overtuigd bent dat China je volgende reisbestemming wordt, dan adviseren we je natuurlijk graag.
Op onze website vind je voorbeeldreizen naar China.
Wil je advies over een bepaalde route of wil je een offerte voor een reis op maat ontvangen? Vul dan het offerteformulier in of neem contact met ons op via 030-3040031 of info@blinireizen.nl.

Kleine wijziging visumaanvraag
Dit bericht is gelijk een goede mogelijkheid om je te attenderen op een kleine wijziging in de visumaanvraag-procedure. Tot voor kort was het mogelijk om de aanvraag met de hand in te vullen, maar per 1 januari 2017 is het alleen nog mogelijk om met een getypt aanvraagformulier het visum aan te vragen. Je kunt het visum zelf regelen, maar als je erg opziet tegen alle bureaucratie kun je de zaken natuurlijk uitbesteden aan een bemiddelingsbureau.
Voor de ambassades in den Haag hebben we een speciale partner. We werken al jaren met hen samen en krijgen van onze klanten altijd positieve feedback. Je hebt bij hen de zekerheid dat de documenten correct worden aangeleverd in den Haag en je niet onverrichter zake teruggestuurd wordt. Meer informatie over hun diensten en kosten vind je op hun website: Visum voor de Wereld. Bij vragen kun je rechtstreeks contact opnemen of je kunt bij hen op kantoor langsgaan om alles af te geven en door te spreken. Voor Blini-klanten is er een speciale link, waarmee je direct de procedure kunt starten: visumaanvraag China.

27 januari 2017

De foto’s hieronder komen van de website van http://www.designboom.com, “the first and most popular digital architecture and design magazine”.

Het Rozenmuseum in Beijing

Het Rozenmuseum in Beijing