Armenië & Georgië (11 dagen)

Print Print

Armenië & Georgië rondreis (11 dagen)

Je bezoekt de mooiste plekken van de buurlanden Armenië en Georgië. Deze rondreis start in Jerevan en brengt je na een tocht per huurauto of per auto met chauffeur (al dan niet met gids) in Tbilisi.

De uitgebreide reisbeschrijving hierna gaat uit van een rondreis per auto met chauffeur. De genoemde excursies kunnen als voorbeeld worden gebruikt voor een rondreis per huurauto.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 11 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf € 849,- op basis van self-drive, of vanaf € 1049,- op basis van auto met chauffeur (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Armenië en Georgië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-3 Jerevan, Echmiadzin, Garni & Gechard
Je vliegt naar Jerevan, de hoofdstad van Armenië. De volgende dag maak je op eigen gelegenheid kennis met deze ontspannen hoofdstad. Blini kan eventueel ook een stadsexcursie met een gids voor je regelen.
Op dag 3 verlaat je de stad per auto met chauffeur voor een excursie. De dag begint met de kathedraal van Echmiadzin, de tempel van Garni en de kerk van Gechard.

Jerevan is niet alleen de hoofdstad van Armenië, maar ook verreweg de grootste en belangrijkste stad van het land. Jerevan vormt het hart van Armenië. Een bezoek aan dit land is niet denkbaar zonder ook deze prettige, veilige en boeiende stad te leren kennen.
Hoewel op de huidige locatie van Jerevan al ruim voor Christus een nederzetting bestond, is de stad pas vanaf 1827 toen de Russen kwamen en later in de Sovjettijd echt tot ontwikkeling gekomen. Nu telt de stad 1,1 miljoen inwoners, bijna een derde van alle inwoners van het land. Het oude hart van de stad is het Plein van de Republiek, een groot plein dat wordt omsloten door indrukwekkende gebouwen in Stalinistische stijl. Hier liggen ondermeer het Nationaal Historisch Museum, het Nationale Kunst Museum en het Marriot, het duurste hotel van de stad. Het tweede grote en populaire plein is het Opera Plein, dat rond het imposante gebouw van de Nationale Opera ligt.

Jerevan is een stad waar mensen graag en veel buiten zijn. Het is dan ook een stad van parken, terrassen en brede boulevards met flanerende mensen. Het is leuk om een plekje uit te zoeken en onder het genot van een kopje koffie of een Gyumri- of Kilikia-biertje mensen te kijken.

Zoals elke hoofdstad heeft ook Jerevan een groot aantal goede, leuke en interessante musea. Zonder volledig te willen hieronder een korte opsomming van de musea die Blini Reizen zelf de moeite waard vindt. Allereerst het Nationaal Historisch Museum. Hier wordt de geschiedenis en de ontwikkeling van de Armeense cultuur duidelijk verteld. Een bezoek aan het museum verzorgt de achtergrond die je nodig hebt om alles wat je tijdens je rondreis gaat zien of al gezien hebt, te plaatsen en te begrijpen.
In het zelfde gebouw als het Nationaal Historisch Museum zit het Nationaal Kunst Museum. Hier is een van de grootste collecties kunst uit de voormalige Sovjet-Unie te bewonderen. Daarbij niet alleen Armeense kunst, die deels uit kerken en kloosters komt, maar ook veel schilderijen van West-Europese schilders en bekende Russen als Repin en Vaznetsov.

Het Matenadaran-museum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van het Armeense alfabet, een belangrijke factor in de versterking van de Armeense staat, de Armeense kerk en het Armeense nationaal bewustzijn. Wat ons betreft is het niet alleen een van de beste musea van het land, maar is een bezoek ook onmisbaar voor iedereen die Armenië wil leren kennen en begrijpen.

Favoriet van Blini Reizen is het museum voor de Armeense regisseur Parajanov. Het bevat talloze kunstwerken die de regisseur vooral maakte in de periode dat het maken van films hem door het Sovjetregime was verboden. En passant maak je als bezoeker kennis met een tijd die voor kunstenaars niet de makkelijkste was. Indruk maken bijvoorbeeld de kleine potloodtekeningen die Parajanov maakte toen hij gevangen zat.

Om de Armeniërs en de staat Armenië te begrijpen ontkom je ten slotte eigenlijk niet aan een bezoek aan het indrukwekkende Genocide Monument. Dit herdenkt de slachtoffers van de genocide die de Turken aan het begin van de 20e eeuw pleegden op Armeniërs in het Turkse Rijk. Schattingen lopen uiteen van een half tot anderhalf miljoen slachtoffers.

Ten westen van de stad ligt de kathedraal van Echmiadzin. Deze kathedraal, ook wel de moederkerk van de Armeense kerk genoemd, stamt al uit de 4e eeuw na Christus. Volgens overlevering kreeg St. Gregorius de Verlichter, grondlegger van de Armeens-Apostolische kerk, in een visioen opdracht om juist op deze plek een kerk te bouwen. Aldus geschiedde. Tegenwoordig vormt de kathedraal het spirituele centrum van de Armeense Kerk, en is ook de zetel van de Katholikos, de Patriarch van alle Armeniërs wereldwijd.

Het is leuk onderweg een tussenstop te maken bij de ruïnes van de kathedraal van Zvartnots, gebouwd in de 7e eeuw na Christus. Ooit was deze aan de Heilige Joris gewijde kathedraal de grootste kerk van Armenië, bedoeld om de nieuwe hoofdkerk te worden en daarmee die van Echmiadzin te overtreffen. Helaas is het originele heiligdom verwoest (waarschijnlijk door een aardschok in 930), maar aan de hand van de overgebleven zuilen kun je je nog een aardig idee vormen van de grootsheid van het geheel.

Ten oosten van de hoofdstad ligtde Garni tempel, de enige nog uit de Oudheid overgebleven tempel in Armenië. De ligging van Garni is imposant: de tempel is gebouwd op een strategische locatie, aan drie kanten beschermd door diepe afgronden die leiden naar de Azat-rivier. Op het terrein zijn ook de ruïnes van een kerk en een gedeelte van een oud badhuis (met mooie mozaïeken) te vinden. De tempel van Garni is in de jaren 70 van de vorige eeuw volledig gerestaureerd, en is het enige overgebleven monument uit de Hellenistische periode, gewijd aan de zonnegod Mithra. Waarschijnlijk werd de tempel niet verwoest toen Armenië zich tot het christendom bekeerde omdat hij zich in de zomerresidentie van de Koninklijke familie bevond.

We raden je aan hier met een lokale gids op pad te gaan voor een wandeling van circa 1 uur. De gids leidt je naar het dal onder de tempel. Hier voert een onverharde weg door een nauwe kloof met prachtige rotsformaties, de ‘Symphony of Stones’.

Niet ver van Garni ligt de kerk van Geghard. De huidige naam verwijst naar de speer – ‘geghard’ – waarmee Jezus’ zijde doorboord zou zijn en die in de 13e eeuw naar deze plek werd gebracht (en nu is te zien in museum van het Echmiadzin klooster). De kerken in het complex zijn gedeeltelijk uitgehouwen in de rotsen en bekend om hun architectuur en akoestiek; er worden zelfs opnamen van kerkkoren gemaakt. Al met al is dit een erg sfeervolle plek die niet voor niets op de Werelderfgoedlijst staat.

Dag 4 Khor Virap, Noravank & Sevan
Vandaag begint de rondreis door Armenië pas echt. Je verlaat de hoofdstad per auto in zuidoostelijke richting. De eerste stop is het klooster van Khor Virap. Het ligt op een heuvel boven de velden met wijnranken en biedt een prachtig zicht op de Ararat, de voor Armeniërs heilige berg die pijnlijk genoeg aan de andere kant van de gesloten Turkse grens ligt.

Een bergpas brengt je bij een nauw dal dat naar de kerken van Noravank voert, mooi gelegen tussen de steile, rode hellingen van de kloof. De roodbruine kleuren van het klooster passen goed bij de rotsen van de kloof.

Je keert terug naar de hoofdweg van Yerevan naar Iran. Verder naar het oosten begint Vayots Dzor, de wijnstreek van Armenië. Langs de kant van de weg staan hier tientallen kramen met colaflessen vol wijn. Deze vinden gretig aftrek bij de Iraanse vrachtwagenchauffeurs die bij de Iraanse douaniers natuurlijk niet met echte wijnflessen kunnen aankomen.

Niet ver van Areni neem je een zijweg neemt naar het noorden. De weg voert je door een prachtig dal naar de voet van de 2410 meter hoge Selim-pas. Halverwege de lange beklimming stop je bij een bijzondere karavanserai uit de 14e eeuw.
Ja daalt af naar de blauwe wateren van het uitgestrekte meer van Sevan, dat op 1900 meter hoogte tussen de bergen ligt. Tijdens de rit langs de oevers van het meer heb je zicht op het prachtig blauwe water en de besneeuwde toppen aan de andere kant van het meer. Vergeet niet onder weg af en toe te stoppen. Dat kan bijvoorbeeld bij het oude kerkje van Hayravank. Ook het kachkar-veld van Noraduz is de moeite waard. Kachkar’s zijn oude, typisch Armeense herdenkingsstenen die rechtop staan. Ze zijn versierd met reliëf en Armeense teksten.

Uiteindelijk kom je bij het fotogenieke Sevanavank, een klooster op een schiereiland in het meer. Je hotel ligt niet veel verder, direct aan de oevers van het meer. In de zomer kun je hier uitstekend zwemmen, maar in het najaar en voorjaar is het aan het einde van dag al snel te fris.

Dag 5 Dilijian, Haghpat & Sanahin
Je laat het meer van Sevan achter als je een tunnel induikt. Als je aan de andere kant van de tunnel weer tevoorschijn komt rijdt je door de dichtbeboste dalen rond Dilijan, het Armeense Zwitserland.
Het stadje Dilijan zelf en de omliggende natuur zijn populair bij Armeense vakantiegangers. Wandel even door het centrum van Dilijan dat wordt gevormd door een bijzondere mix van vervallen Sovjetgebouwen en gerestaureerde huizen uit eerdere periodes.
In de dalen ten noorden van Dilijan liggen twee mooie kloosters verscholen. Hagartsin ligt in een smal dal midden tussen de bossen. Goshavank ligt in de weilanden bij een klein dorpje.
Wandelaars kunnen hier een flinke wandeling plannen. Een mooie route voert van het Parz-meer door de bossen naar het klooster van Goshavank.

Vanaf Dilijan rijdt je over een hoogvlakte naar het westen. Hier kom je verrassend genoeg door enkele dorpen waar vrijwel alleen Russen wonen. Hun voorouders trokken in de 19e eeuw weg uit Rusland toen zij daar werden vervolg voor hun interpretatie van het orthodoxe geloof.
Daarna rijd je de prachtige kloof van de Debed-rivier naar Haghpat en Sanahin. Deze kloosters liggen hemelsbreed niet meer dan 10 kilometer van elkaar vandaan. In de 10e eeuw worden het belangrijke centra van wetenschap, cultuur en religie, nu zijn het sfeervol vervallen kerken.

Dag 6 Gyumri, Vardzia & Akhaltsikhe
De laatste halteplaats van de tocht door Armenië is Gyumri, de tweede stad van het land. Je maakt een wandeling door het centrum van deze stad, die meer dan 20 jaar na de verwoestende aardbeving van 1988 nog steeds niet geheel is herbouwd.

De eerste nacht in Georgië slaap je in de provinciestad Akhaltsikhe. De weg er naartoe voert over een kale hoogvlakte en door een prachtig dal. Onderweg maak je een omweg naar de eeuwenoude grottenstad Vardzia, die voor de Georgiërs een belangrijke plek in de geschiedenis inneemt door de band met de grote koningin Tamar.
Akhaltsikhe ligt niet ver van de Turkse grens. Het oude fort boven de stad is helemaal gerestaureerd en het is leuk hier even rond te wandelen. Overigens bestaat een derde van de bevolking van Akhaltsikhe uit Armenen.

Dag 7 Kutaisi
De volgende bestemming is Borjomi, dat in een prachtige omgeving ligt. Borjomi verwierf faam als kuuroord voor de Russische adel (en in Sovjettijden de modelarbeiders) en als herkomst van het populaire gelijknamige bronwater. Je wandelt langs de oude paleizen en door de parken en drinkt het water direct uit de bron.

Het doel van vandaag is Kutaisi. Onderweg kun je eventueel een stop maken bij het kleine maar sfeervolle kerkje van Ubisi. Iets verderop passeer je een bezienswaardigheid van een totaal andere orde: de grauwe industrieën van Zestaponi, waar je kilometers lang langs vervallen fabriekshallen en zwart beroete schoorsteenpijpen rijdt.

De geschiedenis van Kutaisi gaat terug tot de 17e eeuw voor Christus. Kutaisi is nu een vriendelijke en prettige provinciestad, met twee Unesco-monumenten, die je natuurlijk beiden bezoekt. De eerste is de Bagrati kathedraal, die op een heuvel boven de stad ligt. Het tweede Unesco-monument ligt een stukje buiten Kutaisi in een stille, beboste omgeving. Het is het klooster van Gelati, dat bestaat uit een prachtige kathedraal en verschillende bijgebouwen.

Dag 8 Gori, Uplistsikhe & Kazbegi
Je volgt het centrale dal van Georgië naar het oosten, in de richting van de hoofdstad. Hierbij kom je door Gori. Net buiten de stad ligt Uplistsikhe, in het verleden een halteplaats op de Zijderoute. Maar Gori is vooral bekend geworden om een andere reden: het is de geboorteplaats van Stalin. In het centrum staat een groot museum dat Stalin verheerlijkt.

Niet ver voorbij Gori sla je af richting het noorden. Je rijdt al snel door prachtige natuur langs de Georgian Military Highway. Deze werd in de 18e en 19e eeuw aangelegd door de Russen. De vallei weg (geen snelweg maar een 2-baans weg) voert steeds verder de bergen in.
Je stopt eerst bij het fortencomplex van Ananuri, dat vooral bekend is om het beeldhouwwerk in de kerken. Daarna rijd je verder de bergen in naar de 2379 meter hoge Jvari-pas. Hiervandaan heb je indrukwekkend zicht over de dalen en de Kazbegi. Je daalt af door een stil dal naar het dorpje Kazbegi.

Dag 9-10 Kazbegi, Mshkheta & Tbilisi
Begin de dag met een wandeling van 1,5 uur die je door bossen en over bergweiden naar de spectaculair gelegen Gergeti-kerk brengt. In elke reisgids over Georgië kom je een foto van het kerkje tegen. (Als je niet wilt wandelen, kan je met de auto omhoog.)

In de middag rijdt je terug naar het zuiden. Hier moet je stoppen bij Metskheta, de oude hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië. Je bezoekt twee Unesco-monumenten: het oude klooster van Javri, dat hoog boven het rivierdal ligt, en de Svetitskhoveli kerk, waar volgens de overlevering de lijkwade van Christus is begraven.

Dertig kilometer naar het zuiden ligt het eindpunt van de rondreis. De hoofdstad Tbilisi is een stad waar de energie van de 21e eeuw zich sfeervol mengt met de zichtbaar lange geschiedenis. Vanaf de oude citadel, in 360 gebouwd door de Perzen, is te zien hoe de stad zich uitstrekt langs de oevers van de rivier Mtkvari, ingeklemd tussen de heuvels. In het oude centrum verzorgen kerken, paleizen en monumentale gebouwen de achtergrond voor een levendig stadsleven waarin terrasjes, restaurants en cafés een grote rol spelen.
De stad telt ook verschillende goede musea. Daarvan mag vooral het Kunst Museum niet gemist worden. De collectie varieert van een bijzondere selectie iconen en een schat aan gouden sieraden tot een verzameling werken van Russische schilders als Repin en Serov. Populair zijn ook de werken van Georgiër Niko Pirosmani. Aan de rand van het centrum liggen de warme baden. De sfeervolle koepelgebouwen stammen uit de 17e eeuw en zijn nog steeds in gebruik.

Dag 11 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top