Armenië (10 dagen)

Print Print

Armenië rondreis (10 dagen)

Deze 10-daagse rondreis voert je langs alle hoogtepunten van Armenië én brengt je naar het weinig bezochte Nagorno-Karabach, die zich in de jaren 90 van de vorige eeuw heeft afgescheiden van Azerbeidzjan.

Deze reis door Armenië kun je maken per auto met (Engelstalige) chauffeur maar ook als self-drive per huurauto. De uitgebreide reisbeschrijving hierna gaat uit van een rondreis per auto met chauffeur. De genoemde excursies kunnen als voorbeeld worden gebruikt voor een rondreis per huurauto.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 10 dagen
Beste reistijd: april t/m september

Prijs vanaf: € 599,- op basis van self-drive, of vanaf € 799,- op basis van auto met chauffeur (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Armenië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Jerevan
Bij aankomst in Jerevan word je opgewacht en naar je hotel gebracht. De volgende dag kun je hoofdstad verkennen, op eigen gelegenheid of tijdens een stadsexcursie met gids.
Jerevan is niet alleen de hoofdstad van Armenië, maar ook verreweg de grootste en belangrijkste stad van het land. Jerevan vormt het hart van Armenië. Een bezoek aan dit land is niet denkbaar zonder ook deze prettige, veilige en boeiende stad te leren kennen.
Hoewel op de huidige locatie van Jerevan al ruim voor Christus een nederzetting bestond, is de stad pas vanaf 1827 toen de Russen kwamen en later in de Sovjettijd echt tot ontwikkeling gekomen. Nu telt de stad 1,1 miljoen inwoners, bijna een derde van alle inwoners van het land. Het oude hart van de stad is het Plein van de Republiek, een groot plein dat wordt omsloten door indrukwekkende gebouwen in Stalinistische stijl. Hier liggen ondermeer het Nationaal Historisch Museum, het Nationale Kunst Museum en het Marriot, het duurste hotel van de stad. Het tweede grote en populaire plein is het Opera Plein, dat rond het imposante gebouw van de Nationale Opera ligt.
Jerevan is een stad waar mensen graag en veel buiten zijn. Het is dan ook een stad van parken, terrassen en brede boulevards met flanerende mensen. Het is leuk om een plekje uit te zoeken en onder het genot van een kopje koffie of een Gyumri- of Kilikia-biertje mensen te kijken.
Zoals elke hoofdstad heeft ook Jerevan een groot aantal goede, leuke en interessante musea. Zonder volledig te willen hieronder een korte opsomming van de musea die Blini Reizen zelf de moeite waard vindt. Allereerst het Nationaal Historisch Museum. Hier wordt de geschiedenis en de ontwikkeling van de Armeense cultuur duidelijk verteld. Een bezoek aan het museum verzorgt de achtergrond die je nodig hebt om alles wat je tijdens je rondreis gaat zien of al gezien hebt, te plaatsen en te begrijpen.
In het zelfde gebouw als het Nationaal Historisch Museum zit het Nationaal Kunst Museum. Hier is een van de grootste collecties kunst uit de voormalige Sovjet-Unie te bewonderen. Daarbij niet alleen Armeense kunst, die deels uit kerken en kloosters komt, maar ook veel schilderijen van West-Europese schilders en bekende Russen als Repin en Vaznetsov.
Het Matenadaran-museum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van het Armeense alfabet, een belangrijke factor in de versterking van de Armeense staat, de Armeense kerk en het Armeense nationaal bewustzijn. Wat ons betreft is het niet alleen een van de beste musea van het land, maar is een bezoek ook onmisbaar voor iedereen die Armenië wil leren kennen en begrijpen.
Favoriet van Blini Reizen is het museum voor de Armeense regisseur Parajanov. Het bevat talloze kunstwerken die de regisseur vooral maakte in de periode dat het maken van films hem door het Sovjetregime was verboden. En passant maak je als bezoeker kennis met een tijd die voor kunstenaars niet de makkelijkste was. Indruk maken bijvoorbeeld de kleine potloodtekeningen die Parajanov maakte toen hij gevangen zat.
Om de Armeniërs en de staat Armenië te begrijpen ontkom je ten slotte eigenlijk niet aan een bezoek aan het indrukwekkende Genocide Monument. Dit herdenkt de slachtoffers van de genocide die de Turken aan het begin van de 20e eeuw pleegden op Armeniërs in het Turkse Rijk. Schattingen lopen uiteen van een half tot anderhalf miljoen slachtoffers.

Dag 3 Het noorden: Amberd, Haghpat & Sanahin
In de ochtend wordt je opgepikt door de chauffeur die je de komende week door Armenië zal rijden. Als je hebt gekozen voor een self-drive wordt je auto in de ochtend bij je hotel afgeleverd.

Je verlaat de hoofdstad en rijdt naar het noorden. Nier ver buiten Jerevan verlaat je de hoofdweg. Een stille landweg voert je over de helling van de berg Aragats (niet te verwarren met de Ararat), door weiden en bossen. Het doel zijn de ruïnes van Amberd. Dit fort was eeuwenlang een belangrijke vesting waarvandaan de Armeense vorsten heersten over dit deel van de Kaukasus. Hieraan kwam een einde zoals aan zoveel steden, forten en zelf volkeren in dit deel van de wereld een einde kwam: met de komst van de Mongoolse legers. Amberd is nu niet meer dan een indrukwekkende en sfeervolle ruïne waarvandaan je een prachtig zicht hebt op de Aragats en over de laag liggende vlaktes.

Je vervolgt je weg over de hoogvlakte van Armenië. Je kunt even stoppen bij het grootse (en eigenlijk best lelijke) Sovjetmonument voor een veldslag in 1918 waarbij de Armeniërs de Turken het land uitgooiden. Na de stad met de mooie naam Vanadzor volgt de weg het dal van de Debed-rivier.
’s Middags staan bezoeken aan twee Unesco-monumenten op het programma: de prachtige, kloosters van Haghpat en Sanahin. Deze kloosters liggen hemelsbreed niet meer dan 10 kilometer van elkaar vandaan. In de 10e eeuw worden het belangrijke centra van wetenschap, cultuur en religie, nu zijn het sfeervol vervallen kerken.

Dag 4 Het noordoosten: Dilijan en het meer van Sevan
De tocht voert door de bergen naar Dilijan. Onderweg kom je op een hoogvlakte genoeg door enkele dorpen waar vrijwel alleen Russen wonen. Hun voorouders trokken in de 19e eeuw weg uit Rusland toen zij daar werden vervolg voor hun interpretatie van het orthodoxe geloof.
Dilijan is bij Armeniërs een populair vakantieoord. Het oude centrum wordt in oude glorie hersteld. In de bergen ten noorden van de stad liggen twee kloostercomplexen (Haghartsin & Goshavank), die alleen al de moeite waard zijn vanwege de landelijke ligging.
In de middag bereik je het meer van Sevan, dat op 1900 meter hoogte tussen de bergen ligt. Je hotel ligt direct aan de oevers en is een heerlijke plek om bij te komen van de reis.

Aan de oevers van het meer liggen verschillende interessante plaatsen. Een daarvan is het schiereiland Sevan waarop het klooster Sevanavank ligt. Het is een dankbare plek voor fotografen met twee oude kerken en verschillende bijzondere kachkars tegen een achtergrond van prachtig blauw water omringd door hoge bergen. Overigens was het schiereiland tot in de jaren ’30 een eiland. Toen deed het overvloedige watergebruik door de Sovjets voor industrie en landbouw het waterpeil dalen.

Dag 5 Selimpas, Tatev & Goris
Je rijdt langs de westelijke oevers van het meer naar het zuiden. Onderweg kun je stoppen bij het stille kerkje van Hayravank en bij het bijzondere kachkar-veld van Noraduz. Deze grafstenen, bewerkt met rozetten en bloemmotieven, zijn een kenmerkend onderdeel van de Armeense kunst. Bij Noraduz staan meer dan 1000 kachkars, die eeuwenlang weer en wind hebben weerstaan.

Aangekomen aan de zuidpunt verlaat je het meer en klim je – begeleid door prachtige uitzichten – naar de 2410 meter hoge Selim-pas. Dat je daarmee oude handelsroutes volgt, blijkt als je stopt bij de oude karavanserai, die net over de pas ligt. Een prachtig dal volgend kom je uiteindelijk uit op de ‘grote’ weg die vanuit Jerevan naar Nagorno-Karabach en Iran voert.

De natuur blijft mooi en indrukwekkend. De weg voert achtereenvolgens door een steeds smaller, rotsig rivierdal en een brede, desolate hoogvlakte. Een zijweg leidt naar het station van een kabelbaan die je snel en veilig over twee diepe dalen naar het hooggelegen klooster van Tatev voert. Je kunt het klooster ook bereiken over de weg.
Tatev is voor veel reizigers het favoriete klooster van Armenië. Dit komt vooral door de uitzichten en de geïsoleerde ligging, hoog op een bergtop boven een diepe kloof.

Je overnacht in Goris, de meest oostelijk gelegen stad van Armenië. De benaming stad lijkt wellicht wat overdreven wanneer je door de wijde en rustige straten van het centrum wandelt.

Dag 6 Stepanakert, Vank & Shushi
De wat oudere reizigers herinneren zich wellicht de burgeroorlog uit de jaren negentig van de vorige eeuw waarin de Armeniërs uit de regio Nagorno-Karabach zich vrijvochten van Azerbeidzjan. Sindsdien gedraagt Karabach zich als een zelfstandig landje, met ondermeer een eigen vlag (die vrijwel hetzelfde is als de Armeense vlag), een eigen parlement en visumregeling.
De beloning van een bezoek aan Karabach begint met de tocht er naar toe. De Pan Armenian Highway, een goede nieuwe weg aangelegd met geld van de Armeense diaspora, slingert zich achtereenvolgens door indrukwekkend kaal berglandschap en langs dichtbeboste hellingen. Prachtige en ongerepte natuur.
De hoofdstad Stepanakert werd in de burgeroorlog zwaar beschadigd maar is intussen herbouwd. Het centrum wordt gevormd door een mooi en goed onderhouden park, dat druk wordt gebruikt als ontmoetings- en flaneerplaats. Los van een leuke markt en een klein, sympathiek nationaal museum is er niet veel te zien. Het gaat hier dan ook om de sfeer van en het gevoel bij een hoofdstad van een ministaatje dat door niemand wordt erkend.
De oude stad Shushi ligt in de heuvels boven Stepanakert. Shushi was eeuwenlang een belangrijk centrum van Armeense cultuur. De prachtige roman Ali & Nino speelt deels in deze stad. De Turken maakten hier in 1920 een eind aan toen duizenden Armeniërs werden vermoord en een groot deel van de stad werd verwoest. Nog steeds bestaan hele wijken in Shushi uit de ruïnes van oude koopmanshuizen. Een leuk museum vertelt over de glorietijd van Shushi. Bijzonder hoogtepunt van Shushi is de maquette die door middel van oplichtende lampjes en pijlen toont hoe de Armeniërs de stad tijdens de burgeroorlog veroverden op een overmacht van Azeri’s.
In het noorden van Karabach ligt het plaatsje Vank. De tocht er naar toe voert over de Noord-Zuid snelweg, de belangrijkste weg van het landje. Onderweg krijg je een idee van het bergachtige, landelijke karakter van Karabach.
Een bezoek aan Vank is om twee redenen leuk. Op een hoge heuveltop ligt het klooster van Gandzasar. Het is gebouwd in de 13e eeuw en wordt gezien als een van de belangrijkste voorbeelden van Armeense architectuur. Bijzonder zijn vooral de reliëfs op de buitenmuur. En zoals zo vaak bij kloosters in Armenië is de ligging prachtig.
Vank zelf is om een heel andere reden interessant. Het dorpje telt een paar duizend inwoners maar is bereikbaar via een perfecte asfaltweg, heeft een helikopterplatform, een futuristisch hotel in de vorm van een schip, een enorm stadhuis, een podium en tribune voor voorstellingen en alles is blauw-geel geschilderd. Een bevreemdend schouwspel dat een voorbeeld is van het belang van de Armeense diaspora. Een steenrijke zakenman uit Moskou heeft zijn geboortedorp onder zijn hoede genomen en zorgt met serieuze investeringen voor werkgelegenheid en infrastructuur.

Dag 7 Shushi, Zorats Karer & Vayk
In de ochtend kun je rondwandelen in Shushi. Daarna rijd je door de beboste bergen terug naar Armenië en over de hoofdweg van Iran naar Jerevan naar het westen.

Stop bij het stadje Sisian bij Zorats Karer, het ‘Armeense Stonehenge’: op een heuvelig terrein midden op de hoogvlakte staan hier tientallen enorme stenen. Over de betekenis is geen zekerheid maar een van de hypotheses is dat Zorats Karer een enorm observatorium was. Sisian zelf is een wat desolaat ogend provinciestadje. Toch is het leuk hier even in de kerk te kijken.

Je vervolgt je weg over de golvende hoogvlakte naar het westen. Het landschap is hier leeg en indrukwekkend. Je passeert de 2344 meter hoge Vorotan-pas en daalt door een mooi dal naar het grote dorp Vayk waar je overnacht.

Dag 8 Noravank, Khor Virap, Jerevan
Na Vayk rijd je al snel de streek Vayots Dzor binnen, in heel Armenië bekend om zijn wijnen. In het dorpje Arnei staan langs de kant van de weg tientallen kramen met colaflessen vol wijn. Deze vinden gretig aftrek bij de Iraanse vrachtwagenchauffeurs die bij de Iraanse douaniers natuurlijk niet met echte wijnflessen kunnen aankomen.

Niet veel verder verlaat je de hoofdweg. Een nauwe, roodgekleurde kloof naar het klooster van Noravank te rijden. Een bergpas brengt je bij een nauw dal dat naar de kerken van Noravank voert, mooi gelegen tussen de steile, rode hellingen van de kloof. De roodbruine kleuren van het klooster passen goed bij de rotsen van de kloof.

De laatste stop van je rondreis door Armenië is het klooster van Khor Virap. Hier begon de christelijke geschiedenis van Armenië, dat als eerste land ter wereld het Christendom omarmde als staatsgodsdienst. Bijzonder van Khor Virap is de ligging in de indrukwekkende schaduw van de berg Ararat, de voor Armeniërs heilige berg die pijnlijk genoeg aan de andere kant van de gesloten Turkse grens ligt.

Aan het eind van de middag kom je terug in de hoofdstad.

Dag 9 Echmiadzin, Garni & Geghard
Je bent terug in Jerevan maar je rondreis door Armenië is nog niet afgelopen. Op dag 9 verlaat je de stad voor een excursie in de omgeving.
De kathedraal van Echmiadzin, ook wel de ‘moederkerk’ van de Armeense kerk genoemd, stamt al uit de 4e eeuw na Christus. Volgens overlevering kreeg St. Gregorius de Verlichter, grondlegger van de Armeens-Apostolische kerk, in een visioen opdracht om juist op deze plek een kerk te bouwen. Aldus geschiedde. Tegenwoordig vormt de kathedraal het spirituele centrum van de Armeense Kerk, en is ook de zetel van de Katholikos, de Patriarch van alle Armeniërs wereldwijd.
Vlakbij Echmiadzin liggen de ruïnes van de kathedraal van Zvartnots, gebouwd in de 7e eeuw na Christus. Ooit was deze aan de Heilige Joris gewijde kathedraal de grootste kerk van Armenië, bedoeld om de nieuwe hoofdkerk te worden en daarmee die van Echmiadzin te overtreffen. Helaas is het originele heiligdom verwoest (waarschijnlijk door een aardschok in 930), maar aan de hand van de overgebleven zuilen kun je je nog een aardig idee vormen van de grootsheid van het geheel. Echmiadzin en Zvartnots staan gezamenlijk op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Ten oosten van Jerevan ligt de Garni tempel, de enige nog uit de Oudheid overgebleven tempel in Armenië. De ligging van Garni is imposant: de tempel is gebouwd op een strategische locatie, aan drie kanten beschermd door diepe afgronden die leiden naar de Azat-rivier. Op het terrein zijn ook de ruïnes van een kerk en een gedeelte van een oud badhuis (met mooie mozaïeken) te vinden. De tempel van Garni is in de jaren 70 van de vorige eeuw volledig gerestaureerd, en is het enige overgebleven monument uit de Hellenistische periode, gewijd aan de zonnegod Mithra. Waarschijnlijk werd de tempel niet verwoest toen Armenië zich tot het christendom bekeerde omdat hij zich in de zomerresidentie van de Koninklijke familie bevond.
Vlakbij Garni ligt de kerk van Geghard. De huidige naam verwijst naar de speer – ‘geghard’ – waarmee Jezus’ zijde doorboord zou zijn en die in de 13e eeuw naar deze plek werd gebracht (en nu is te zien in museum van het Echmiadzin klooster). De kerken in het complex zijn gedeeltelijk uitgehouwen in de rotsen en bekend om hun architectuur en akoestiek; er worden zelfs opnamen van kerkkoren gemaakt. Al met al is dit een erg sfeervolle plek die niet voor niets op de Werelderfgoedlijst staat.

Dag 10 thuisreis
Je verlaat Jerevan en vliegt terug naar huis.

Top