Armenië (8 dagen)

Print Print

Armenië rondreis (8 dagen)

Deze 8-daagse reis voert je langs een aantal hoogtepunten van Armenië. Te maken met een auto met chauffeur, al dan niet met gids, of per huurauto.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 8 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf € 499,- op basis van self-drive, of vanaf € 575,- op basis van auto met chauffeur (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Armenië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Jerevan
Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt kom je ’s avonds laat of ’s nachts aan. Bij aankomst op het vliegveld van Jerevan word je opgewacht en naar het hotel gebracht. De volgende dag kun je op eigen gelegenheid de stad verkennen.

Jerevan is een oude stad, gesticht in 782 voor Christus, met een lange en roerige geschiedenis. Ze heeft veel verschillende heersers gekend, waaronder de Russen, die het er vanaf de 19de eeuw voor het zeggen hadden. Op 23 september 1991 werd de onafhankelijke staat Armenië uitgeroepen met Jerevan als hoofdstad.
Tijdens het Sovjettijdperk groeiden stad en inwonertal in razend tempo, tegenwoordig wonen er in Jerevan meer dan 1,1 miljoen mensen. Toch voelt het centrum ontspannen aan en nodigen de brede boulevards, ruime pleinen en het vele groen uit tot wandelen. De terrasjes bieden een prima gelegenheid om even neer te strijken en het dagelijks leven aan je voorbij te laten trekken. Voeg hierbij de vele musea, monumenten, markten, restaurants en andere uitgaansgelegenheden die Jerevan biedt, en je begrijpt dat het geen enkel probleem is om je hier enkele dagen te vermaken.

Op dag 2 kun je een bezoek brengen aan de kathedraal van Echmiadzin, waarbij wij de excursie (met of zonder gids) kunnen regelen. In het laatste geval word je opgehaald in je hotel en naar Echmiadzin gebracht.
De kathedraal, ook wel de moederkerk van de Armeense kerk genoemd, stamt al uit de 4e eeuw na Christus. Volgens overlevering kreeg St. Gregorius de Verlichter, grondlegger van de Armeens-Apostolische kerk, in een visioen opdracht om juist op deze plek een kerk te bouwen. Aldus geschiedde. Tegenwoordig vormt de kathedraal het spirituele centrum van de Armeense Kerk, en is ook de zetel van de Katholikos, de Patriarch van alle Armeniërs wereldwijd.

Het is leuk onderweg een tussenstop te maken bij de ruïnes van de kathedraal van Zvartnots, gebouwd in de 7e eeuw na Christus. Ooit was deze aan de Heilige Joris gewijde kathedraal de grootste kerk van Armenië, bedoeld om de nieuwe hoofdkerk te worden en daarmee die van Echmiadzin te overtreffen. Helaas is het originele heiligdom verwoest (waarschijnlijk door een aardschok in 930), maar aan de hand van de overgebleven zuilen kun je je nog een aardig idee vormen van de grootsheid van het geheel.

Een andere excursie die je kunt maken is die naar Garni en Geghard. Ook hier kan deze weer door Blini worden geregeld, naar wens met of zonder gids.
Vanuit Jerevan reis je richting het klooster van Geghard. Onderweg wordt een korte stop gemaakt bij de Charents Boog. Deze plek biedt, zeker op heldere dagen, een fantastisch uitzicht op (de vallei van) de Ararat.
Het Geghard kloostercomplex (de naam betekent ‘speer’, naar de speer waarmee volgens Jezus overlevering in zijn zij werd gestoken, nu te zien in Echmiadzin) stamt uit de 13e en 14e eeuw, gedeeltelijk uitgehouwen in de rotsen. De kerken zijn ook bekend om hun architectuur en akoestiek, er worden zelfs opnamen van kerkkoren gemaakt. In een van de kerken ontspringt een bron waarvan wordt gezegd dat het water wonderen kan verrichten.
De ligging van de tempel van Garni is imposant: hij is gebouwd op een strategische locatie, aan drie kanten beschermd door diepe afgronden die leiden naar de Azat-rivier. Op het terrein zijn ook de ruïnes van een kerk en een gedeelte van een oud badhuis (met mooie mozaïeken) te vinden. De tempel van Garni is in de jaren 70 van de vorige eeuw volledig gerestaureerd, en is het enige overgebleven monument uit de Hellenistische periode, gewijd aan de zonnegod Mithra. Waarschijnlijk werd de tempel niet verwoest toen Armenië zich tot het christendom bekeerde omdat hij zich in de zomerresidentie van de Koninklijke familie bevond.

Dag 3 Khor Virap & Noravank & Goris
Vandaag begint de rondreis door Armenië pas echt: je wordt opgehaald (of rijdt op eigen gelegenheid) en gaat naar het zuidoosten. De eerste stop is het klooster van Khor Virap. Het ligt op een heuvel boven de velden met wijnranken en biedt een prachtig zicht op de Ararat, de voor Armeniërs heilige berg die pijnlijk genoeg aan de andere kant van de gesloten Turkse grens ligt.
Een bergpas brengt je bij een nauw dal dat naar het kerken van Noravank voert, mooi gelegen tussen de steile, rode hellingen van de kloof. Je luncht met typisch Armeense gerechten in een eenvoudig restaurant in een van de grotten van de kloof.

Daarna rijd je verder door indrukwekkende natuur. Je passeert Areni, waar bekende Armeense wijnen vandaan komen, en klimt over de 2344 meter hoge Vorotan-pas. Het einddoel is het stadje Goris.

Dag 4 Tatev & Selim & Noradus & Sevan
De dag begint met een bezoek aan het klooster van Tatev, dat hoog is gelegen boven een diepe kloof. Het uitzicht vanuit de kabelbaan, geopend in 2011, is spectaculair.
Daarna brengt een tocht door een mooi dal je aan de voet van de 2410 meter hoge Selim-pas. Halverwege de lange beklimming stop je bij een bijzondere karavanserai uit de 14e eeuw.

Ja daalt af naar de blauwe wateren van het uitgestrekte meer van Sevan, dat op 1900 meter hoogte ligt. Via stops bij ondermeer het oude kerkje van Hayravank en het kachkar-veld van Noraduz, kom je bij het fotogenieke Sevanavank, een klooster op een schiereiland in het meer.
Je hotel ligt niet veel verder, direct aan de oevers van het meer. In de zomer kun je hier uitstekend zwemmen, maar in het najaar en voorjaar is het aan het einde van dag al snel te fris.

Dag 5 Dilijan & Haghpat & Sanahin
‘s Ochtends is het tijd voor de beboste bergdalen rond Dilijan. Je bezoekt het stadje en wandelt door het centrum van Dilijan. Dit wordt gevormd door een bijzondere mix van vervallen Sovjetgebouwen en gerestaureerde huizen uit eerdere periodes.

Daarna rijd je door de bergen en de prachtige kloof van de Debed-rivier naar de Unesco-monumenten van de kloosters van Haghpat en Sanahin.

Dag 6-7 Amberd & Jerevan
De volgende dag keer je terug naar de hoofdstad, waarbij je onderweg stopt bij de ruïnes van het fort van Amberd. Deze liggen op 2300 meter hoogte op de helling van de berg Aragats (niet te verwarren met de Ararat) en het uitzicht is fantastisch. Hierna is het nog een korte rit naar Jerevan.
Onderweg kun je ook nog stoppen bij het grote monument dat een belangrijke overwinning van de Armenen op de Turken aan het begin van de 20e eeuw herdenkt.

De rest van dag 6 en de hele volgende dag kun je besteden in Jerevan. Mocht je nog geen concrete plannen hebben, dan bevelen we zeker het Matenadaran aan. Het museum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van het Armeense alfabet, een belangrijke factor in de versterking van de Armeense staat, de Armeense kerk en het Armeense nationaal bewustzijn. Wat ons betreft is het niet alleen een van de beste musea van het land, maar is een bezoek ook onmisbaar voor iedereen die Armenië wil leren kennen en begrijpen.

Dit laatste geldt zeker ook voor het Museum van de Genocide: je kunt het eigenlijk niet overslaan bij een bezoek aan Armenië. Het documenteert de genocide die aan het begin van de vorige eeuw plaatsvond en waarvan minstens 200.000 Armeniërs slachtoffer werden (er zijn verschillende bronnen, een spreekt zelfs van 1,8 miljoen doden). Het gebouw is ingebed in een heuvel, met uitzicht over de Ararat en zijn vallei. Vlakbij staat het Tsitsernakaberd-gedenkteken voor alle slachtoffers die vielen.

Weer een museum, maar compleet anders dan andere musea in Jerevan: dat van de bekende Sovjet filmregisseur Sergey Parajanov. Het woonhuis annex museum bevat een enorme en ongelofelijke gevarieerde kunstcollectie van zijn hand, echt een aanrader.

Dag 8 thuisreis
Vroeg in de ochtend verlaat je Jerevan en vliegt terug naar Nederland of België.

Top