Centraal-Azië (18 dagen)

Print Print

Centraal-Azië Rondreis

Turkmenistan, Oezbekistan & Tadzjikistan

Een reis over ongebaande wegen door de drie meest fascinerende Centraal-Aziatische landen. De reis begint in het geïsoleerde Turkmenistan, met de onwerkelijke witte hoofdstad Ashgabat en met in de uitgestrekte woestijnen talloze oude monumenten.
In Oezbekistan bezoek je behalve de oude woestijnsteden Khiva, Buchara en Samarkand ook de dichtbevolkte Fergana-vallei.
Na de woestijnen en vlaktes vormt het bergachtige, onbekende Tadzjikistan een bijzondere afsluiting. In de Zerafshan-vallei maak je in een prachtige natuur kennis met het plattelandsleven.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 18 dagen
Beste reistijd: april tot en met oktober

Prijs vanaf: € 1749,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-3 Ashgabat
Je vertrekt vanuit Amsterdam of Brussel en komt de volgende ochtend vroeg aan in Ashgabat. De hoofdstad van Turkmenistan is opgebouwd met inkomsten uit olie en gas en voelt onwerkelijk aan. Brede, lege, boulevards voeren langs enorme witmarmeren paleizen. Grote fonteinen doen de omringende woestijnen vergeten.
Op de tweede dag verken je op eigen gelegenheid (of met een lokale gids) de stad. Neem o.a. de tijd voor de enorme markt en het nationale museum.
Op dag 3 kun je de stad verlaten voor een bezoek aan de ruïnes van Nissa, Unesco-monument en een belangrijke stad totdat in de 13e eeuw de Mongoolse legers langstrokken. Ook de Turkmenbashi Moskee, Geok Depe en het bergdorpje Nohur zijn een bezoek waard.

Tijdens je verblijf in Ashgabat heb je de beschikking over een auto met chauffeur.

Dag 4 Ashgabat & Darwaza
Je neemt afscheid van de witte stad in de woestijn en vertrekt per auto met chauffeur voor een tocht door de woestijn naar het noorden. Onderweg kom je door de dorpjes Erbent en Bokurdok, die midden tussen de zandduinen liggen. Deze dorpjes bieden een boeiende kijk in het leven van de Teke-stam, die de oude tradities en levenswijze goed heeft weten te bewaren.

Aan het einde van de dag stop je in Darwaza. Hier ligt een krater die al sinds 1971 brandt. De tien meter hoger vlammen verlichten ’s nachts de hemel boven de uitgestrekte woestijn. Je kampeert niet ver van Darwaza.

Dag 5 Kunya Urgench & Khiva
Kunya Urgench was vroeger een van de grote steden van Centraal-Azië. Dit was ondermeer de stad van Avicenna en Al Khorezmi. De stad en de verschillende monumenten, zoals het mausoleum van Turabek Khanym en de Kutlug Minaret, staan nu op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Na het bezoek aan Kunya Urgench rijd je verder naar de grens. Hier neem je afscheid van de Turkmeense gids en chauffeur en ga je verder met de Oezbeken, die het tweede deel van de reis verzorgen. Doel van de dag is Khiva.

Dag 6 Khiva
De oude karavaanstad Khiva is de eerste van de drie grote Oezbeekse steden van de reis. Je hebt een volle dag de tijd om de oude stad (al dan niet samen met een gids) op je gemak te leren kennen.

Khiva ligt midden in de woestijn en was vroeger een welkome stop voor karavanen die door het gebied trokken. De 20e eeuw is grotendeels voorbij gegaan aan het oude centrum. De stadsmuren en vele monumenten zijn daardoor blijven staan. Nog onder de Sovjet-Unie werd begonnen met een zorgvuldige restauratie die er toe heeft geleid dat Khiva nu de meest complete en best bewaarde oude stad van Centraal-Azië is. Wandelend door Khiva kost het je weinig moeite je voor te stellen hoe het was in de tijden dat de Khans van Khiva nog regeerden over grote delen van de omliggende woestijnen.

Dag 7-9 Buchara
Een rit van 500 km (circa 8 uur) door de beruchte Kyzyl-kum-woestijn brengt je naar Buchara. Onderweg stop je voor een korte wandeling langs de Amudarya-rivier.

Dag 8 en 9 staan helemaal in het teken van de Buchara. De 2500 jaar oude stad was net als Khiva een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en een belangrijke schakel in de Zijderoute. De stad bestaat uit twee delen: de oude stad en een nieuwe stad die is gebouwd rond het treinstation.
Een van de hoogtepunten van de oude stad is de Kalyan minaret. Toen de stad door de Mongolen werd verwoest, zou het Djengiz Khan zelf zijn geweest die zo onder de indruk was van de pracht van de toren, dat hij opdracht gaf dat deze gespaard moest blijven.
Het grote fort, de Ark genoemd, is ook een ‘must’. Gelegen op een rots boven de stad heb je vanaf de muren een prachtig uitzicht. In het fort zijn verschillende stoffige maar leuke musea gevestigd.

Een persoonlijke favoriet van Blini Reizen is de Chor-Minor. Deze kleine bescheiden madrassa met vier torens ligt wat afgelegen op een pleintje midden in een woonwijk. Vergeleken met veel andere gebouwen in Buchara is het een onopvallend gebouw, maar wel van een ongekende schoonheid. Een deel van het plezier van een bezoek aan de Chor-Minor is de wandeling er naartoe. Deze voert door steegjes en langs lemen huizen. Onderweg kom je spelende kinderen en af en toe een zwaar beladen ezel tegen. Zo moet het leven in het oude Buchara zijn geweest.

Buchara is meer dan het bewonderen van oude gebouwen. Het hart van de oude stad wordt gevormd door Lyab-i-Hauz. Rond een groot waterreservoir staan de tafeltjes van theehuizen en restaurantjes. Oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Het is heerlijk om hier in het gezelschap van oude Oezbeken en onder het genot van meerdere potten thee een paar uur niets te zitten te doen.
Net als Samarkand, Khiva en Shakhrisabz staat ook Buchara op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Dag 10-11 Samarkand
In de ochtend verlaat je Buchara per trein. Dit is een snelle en comfortabele manier van reizen en bovendien een goede mogelijkheid Oezbekistan en de Oezbeken op een andere manier te leren kennen. Natuurlijk regelt Blini de transfers van en naar het station. Het doel van de treinreis is het legendarische Samarkand.

Samarkand is een van die legendarische steden die alleen al door de klank van de naam tot de verbeelding spreken. Als je vanachter een pot thee in een van de theehuizen uitkijkt over de blauwe koepels van de prachtige madrassas, zijn de geschiedenis en de cultuur van deze stad bijna tastbaar. “Samarkand: kruispunt der culturen”, luidt niet voor niets de betiteling van de stad op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van de een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.

Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.

Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk. Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e Amir.

Je kunt overwegen tijd te maken voor een excursie buiten de stad. Niet ver ten zuiden van Samarkand ligt Shakhrisabz, nu niet veel meer dan een kleine stad. Toch heeft de plaats een groots verleden. Het was hier dat Alexander de Grote zijn latere vrouw Roxanna ontmoette en de grote veroveraar Timur Lenk werd geboren. Diezelfde Timur Lenk verplaatste zijn hoofdstad echter naar Samarkand.
In Shakhrisabz herinneren verschillende indrukwekkende monumenten aan het grootse verleden van de stad: het zomerpaleis van Timur, de Kok Gumbaz Moskee en het Hazrat-Iaman complex. Het oude centrum van Shakhrisabz is door de Unesco als werelderfgoed erkend.

Dag 12 Tasjkent
Je rijdt in een paar uur naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Je bezoekt hier niet alleen het nieuwe centrum, gebouwd met oliedollars, maar ook de oude stad.

Dag 13 Khojand
Je verlaat Oezbekistan en rijdt de vruchtbare Fergana-vallei binnen. Hier ligt Khojand (ook wel Khujand of Choedzjand), dat meer dan 2500 jaar geleden werd gesticht door Alexander de Grote. De stad ligt aan de rand van de vruchtbare Fergana-vallei en is na Dushanbe de tweede stad van het land. Deze middag verken je met een gids de levendige oude stad, daarbij staan natuurlijk het archeologisch museum en de bazaars op het programma.

Dag 14 Istaravshan & Penjikent
Ten zuiden van de Fergana-vallei doemen bergen op. Aan de voet ligt al duizenden jaren het stadje Istaravshan. Het kleine centrum is uitstekend bewaard gebleven. Je wandelt met een gids door de straatjes, langs de madrassa en over de bazaars.

Je vervolgt je weg over de 3378 meter hoge Shakhristan-pas naar de vallei van de Zerafshan-rivier. Penjikent is nu een stoffig provinciestadje, maar de ruïnes buiten de plaats herinneren aan de periode waarin de stad als onderdeel van het rijk Sogdia een van de belangrijke halteplaatsen op de Zijderoute was.
Je bezoekt met een gids de ruïnes van de stad die in de 8e eeuw werd verlaten na invallen door de Arabieren. Ook een bezoek aan het museum van Rudaki, een van de grote Perzische dichters, staat op het programma.

Dag 15 Penjikent & Iskander-Kul
Je wandelt met je gids door Penjikent. Aan het einde van de ochtend reis je verder naar het zuiden. Het prachtig blauwe Iskander-Kul is een meer met een sensationele ligging tussen de bergen. In de namiddag maak je een wandeling rond het meer. Je overnacht in een guesthouse aan de oevers.

Dag 16-17 Dushanbe
Na een laatste wandeling in de bergen rond Iskander-Kul is het tijd voor het laatste traject van de ontdekkingstocht door Centraal-Azië. Een prachtige tocht door indrukwekkende bergen voert over de Anzob-pas naar Dushanbe.
Deze wat stoffige hoofdstad combineert in een ontspannen sfeer Centraal-Azië met het Sovjet-verleden. Eventueel maak je per gids een stadsexcursie. Deze brengt je ook buiten de stad naar het imposante Hissar-fort dat een belangrijke rol in de geschiedenis speelde.

Dag 18 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top