De meren van Kirgizië (15 dgn)

Print Print

De meren van Kirgizië

Tijdens deze bijzondere reis verken je de prachtige en ongerepte natuur van het onbekende Kirgizië, de tocht voert je langs de mooiste meren van het land. Vanaf Bishkek rijd je rond het uitgestrekte Issyk-Kul, waarna je de bergen intrekt, naar de karavanserai Tash Rabat en naar het hooggelegen Song-Kul. Vanaf dit meer rijd je weer terug naar Bishkek om vanaf daar naar huis te vliegen.

Deze reis is te maken met een auto met chauffeur (tegen een meerprijs reist er een Engelstalige gids mee) of per huurauto, als self-drive. De uitgebreide reisbeschrijving hieronder gaat uit van een rondreis per auto met chauffeur. Maar de genoemde excursies kunnen natuurlijk als voorbeeld worden gebruikt voor een rondreis per huurauto.

In het programma is voldoende ruimte voor dagwandelingen of eventueel tochten te paard. Je slaapt verschillende nachten in een yurt (of gers), de vilten tent die symbool staat voor de traditionele manier van leven van de Kirgiziërs. Dat deze levenswijze nog springlevend is, ervaar je tijdens het contact met de nomaden die deze nachten je gastheren zijn.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 15 dagen
Beste reistijd: juni t/m september

Prijs vanaf € 1299,- op basis van auto met chauffeur, of vanaf € 1499,- op basis van self-drive (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Kirgizië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Bishkek
Je vliegt vanaf Amsterdam of Brussel naar Bishkek. Je komt vroeg in de ochtend aan, wordt opgewacht en naar je hotel in de stad gebracht. Bishkek is een groene stad die je direct laat zien hoe de Centraal-Aziatische cultuur en het Sovjetverleden zich mengen.

Dag 3 excursie Ala-Archa
Je verlaat de hoofdstad voor een dagexcursie naar het natuurpark Ala-Archa. Dit dal ten zuiden van Bishkek is een eerste kennismaking met de indrukwekkende bergen van Kirgizië. Hier zijn verschillende uitstekende dagwandelingen te maken. In de weekenden is Ala-Archa een populair uitstapje bij de inwoners van Bishkek. Aan de rand van het park zijn dan vaak hele families aan het barbecueën. De kans is groot dat ze je uitnodigen voor een hapje en, natuurlijk, een drankje.

Dag 4 Issyk-Kul
Je verlaat Bishkek per auto met chauffeur en eventueel met gids. De eerste stop is bij de ruïnes van de Burana-toren. Daarna rijd je in een paar uur door naar de oevers van het prachtige Issyk-Kul meer. Hier overnacht je in een guesthouse in Tamchy, een dorpje aan de oevers van het meer.

Dag 5 Karakol
De tocht voert verder langs de oevers van het meer, altijd met zicht op de besneeuwde toppen van de Centraal-Aziatische bergketens. Bij de badplaats Cholpon-Ata kun je de oude rotstekeningen bezoeken.

Karakol is een oude Russische nederzetting, met oude, houten huizen langs brede, stille straten. Niet ver buiten Karakol ligt het boeiende museum van Przewalski, een van de grote Russische ontdekkingsreizigers.
Als je op zondag in Karakol bent, moet je zeker even langs de markt. Mensen uit de hele omgeving komen hier op af, voor het kopen en verkopen van vee en andere spullen, voor het maken van een praatje en voor het drinken van een borrel.

Dag 6 Altyn Arashan
Je trekt de bergen in ten zuiden van Karakol voor een volle dag wandelen in de ongerepte natuur van de Tian-Shan bergen. In de namiddag keer je terug naar Karakol.

Dag 7 Djeti-Oguz
In de ochtend vertrek je voor een tweede dagexcursie. Je klimt omhoog naar de prachtige vallei van Djeti-Oguz. Alpenweiden, snelstromende riviertjes, dichte bossen en altijd omringd door besneeuwde toppen. Het is een prachtige plek voor een flinke wandeling.

Dag 8-9 Bokonbayevo
Na drie nachten in Karakol is het tijd om verder te trekken. Je volgt de zuidelijke oever van Issyk-Kul tot het vriendelijke dorpje Bokonbayevo. Hier overnacht je in een leuke homestay.

Op dag 9 heb je de gelegenheid het dorpje en de omgeving verder Bokonbayevo te verkennen. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de valleien ten zuiden van het meer, ga zwemmen in het meer zelf of wandel door de straatjes van het dorpje.

Dag 10 Kochkor
Je vervolgt je tocht lang de zuidelijke oever van Issyk-Kul. Je overnacht in het stadje Kochkor. Dit staat bekend als centrum van de viltbewerking. Het is hier altijd wel mogelijk een werkplaats te bezoeken waar ze aan de traditionele tenten werken waar je later deze reis in overnacht.

Dag 11 Tash Rabat
Je reist verder over de bergen naar het zuiden, over de oude karavaanroute naar China. Niet ver van de grens verlaat je weer de hoofdweg. Hier ligt in een verborgen vallei een van de mooiste gebouwen van het land: de karavanserai van Tash Rabat. Het kleine, prachtig gelegen stenen gebouw was in het verleden een belangrijke pleisterplaats. Sinds de 10e eeuw stopten hier karavanen die over de Zijderoute van of naar China reisden. Je overnacht niet in de karavanserai zelf, maar in een yurt daarnaast.

Dag 12-13 Song-Kul
Je rijdt weer terug naar het noorden. Voorbij het stadje Naryn verlaat je de hoofdweg en draait de bergen in. Een onverharde weg brengt je uiteindelijk naar de oevers van Song-Kul, een spectaculair gelegen helder blauw meer omringd door groene berghellingen. Op 3000 meter hoogte is de lucht altijd helder en is de sterrenhemel ongekend.

Je overnacht in een yurt, de traditionele vilten tent van de nomaden. Dat betekent onder eenvoudige omstandigheden, maar ook een kennismaking met het eeuwenoude bestaan van de Kirgizische herders. Overdag kun je wandelen, paardrijden en genieten van de indrukwekkende omgeving.

Dag 14 Bishkek
Je rijdt terug naar de hoofdstad en hebt hier nog voldoende tijd voor de verschillende musea en de uitgestrekte en levendige markt.

Dag 15 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top