Trekking Fan Mountains (10 dgn)

Print Print

Fan Mountains

In het westen van Tadzjikistan liggen de Fan Mountains. Ontdek de de prachtige, ongerepte natuur van dit nauwelijks bezochte gebied tijdens een 5-daagse trektocht.

De trektocht is niet speciaal voor geoefende bergbeklimmers, maar te doen voor iedereen met een goede conditie. De maximale hoogte is 3860 meter. Je gaat op pad met een Engelstalige berggids en een kok. De bagage wordt vervoerd op ezels.
Je kampeert vier nachten midden in de natuur. Voor kampeerspullen wordt gezorgd, slaapzak en matje moet je zelf meenemen of zijn te huur.

Deze voorbeeldreis begint en eindigt in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent. Het is ook mogelijk de reis te starten of af te ronden in Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan.

De reis beperkt zich nu tot de prachtige Fan Mountains, in het westen van Tadzjikistan. Als je tijd hebt, kun je overwegen de reis uit te breiden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de oude zijderoutesteden Samarkand en Buchara en aan de spectaculaire tocht langs de Pamir Highway. Een idee van de mogelijkheden krijg je door te kijken naar onze andere reizen naar Oezbekistan en Tadzjikistan.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 10 dagen
Beste reistijd: juli, augustus, september

Prijs vanaf: € 1225,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan en Tadzjikistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tasjkent
Je vliegt vanaf België of Nederland naar Tasjkent, de Oezbeekse hoofdstad. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht. Op dag 2 heb je tijd om de stad te verkennen. Dit kan op eigen gelegenheid of met een gids.
Tasjkent is de hoofdstad van de jonge maar zelfbewuste republiek Oezbekistan. In het centrum voeren brede lanen langs grote goudkleurige monumenten en indrukwekkende gebouwen. De stad moet trots uitstralen en de nationale identiteit benadrukken.
Wie echter iets verder kijkt, ontdekt als snel het Sovjetkarakter van de stad. Bijvoorbeeld in de kleding en de houding van een deel van de bewoners en in de typische woonblokken. Een groot deel van de bevolking is ook nog Russisch, niet alleen een overblijfsel uit de Sovjetperiode, maar ook uit de decennia daarvoor. Toen was Tasjkent de hoofdstad van de Tsaristische provincie Turkestan.
Het oude Tasjkent vind je terug in de drukke wijken rond de centrale markt. Hier zie je nog resten van het verleden, toen de stad een belangrijke handelspost op de Zijderoute was.

Dag 3 Artuch
Je verlaat Tasjkent per auto met chauffeur. Een korte rit brengt je naar de Oybek, de grens met Tadzjikistan. Je steekt de grens over en verlaat al snel de uitgestrekte Fergana-vallei, die wordt gedeeld door Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië. Via de 3378 meter hoge Shakhristan-pas bereik je de prachtige Zarafshan-vallei. Onderweg kun je stoppen voor het maken van foto’s of om wat rond te wandelen in een van de dorpjes.

Hier verlaat je de hoofdweg naar Dushanbe en al snel laat je ook het dal, de laatste asfaltweg en de bewoonde wereld achter je. Een onverharde weg voert je ongerepte natuur van de Fan Mountains in.

Je overnacht in het kamp Artuch, op 2200 meter hoge een goede uitvalsbasis voor trektochten door de Fan Mountains.

Afstand: 240 km; duur: 5 – 5,5 uur

Dag 4 Kulikalon Lakes
Vandaag begint je trektocht door de Fan Mountains, met een Engelstalige gids, een lokale berggids en een kok ga je op pad. De bagage wordt vervoerd op ezels.

Vandaag hoef je nog geen bergpas te beklimmen. Het pad voert door een dal, deels door lage bossen. Je hebt prachtig zicht op de Kulikalon-wand, met loodrechte rotswanden van meer dan 4000 meter hoogte.

Je kampeert op 2900 meter hoogte bij Dushoha Lake. Dit is een van de Kulikalon Lakes, een serie van 14 meren met smaragdblauw, puur water.

Afstand: 10 km; duur: 5 uur; stijging: 700 meter

Dag 5 Alautdin Lakes
Je klimt langzaam naar het hoogste punt van deze tocht: de 3860 meter hoge Alautdin-pas. Tijdens de beklimming heb je prachtig zicht op de Kulikalon Lakes, de Chapdara Peak (5197 meter) en de Chapdara-vallei.

Na de pas daal je af naar het de bergkom met de ultramarijne wateren van de Alautdin Lakes. Je bent hier in hart van de Fan Mountains. Hier kampeer je weer op 2800 meter hoogte aan de rand van het meer.

Afstand: 7 km; duur: 6 uur; stijging 960 meter; daling 1060 meter

Dag 6 Munoye Lake
Het kamp wordt vandaag niet opgebroken. Je maakt vanaf de Alautdin lakes een dagwandeling naar Munoye Lake (Modderig Meer). Tijdens deze tocht heb je spectaculair zicht op de omringende bergreuzen Kaznok (4200 meter), Zamok (5070 meter), Energy (5105 meter) en Chimtarga (5489 meter), schuivende gletsjers en steile rotsen. Hoog in de lucht kun je adelaars zien cirkelen.

Afstand: 8 km; duur: 6 uur; stijging 800 meter; daling 800 meter

Dag 7 Kulikalon Lakes
Je keert weer terug naar de Kulikalon Lakes, ditmaal via de 3630 meter hoge Laudan-pas.

Afstand: 12,5 km; duur: 7 uur; stijging 830 meter; daling 730 meter

Dag 8 Zimtut
Een laatste volle dag wandelen. Je klimt eerst naar de 3180 meter hoge Chukurak-pas. Hiervandaan heb je zicht op de meren Ziyorat en Chukurak. Je daalt af naar deze meren en bereikt via de 2600 meter hoge Guytan-pas het dorpje Zimtut. Hier ben je terug in de bewoonde wereld! Je overnacht in een eenvoudige maar vriendelijke homestay.

Afstand: 17 km; duur: 7 uur; stijging 300 meter; daling 1700 meter

Dag 9 Tasjkent
Je rijdt terug naar Tasjkent. Hier heb je nog een laatste dag voordat je terugvliegt.

Dag 10 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top