Fietsreis Dzukija Nationaal Park

Print Print

Uitgebreide reisinfo Fietsreis Dzukija Nationaal Park (8 dagen)

In mei 2015 maakte Gert Zandsteeg met 3 vrienden de reis als hieronder beschreven. Voor een impressie zie het fotoboek dat hij na terugkomst maakte.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 8 dagen
Beste reistijd: mei t/m september

Prijs vanaf: € 525,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Litouwen.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Vilnius
Je vliegt naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht. Je haalt de fietsen op en hebt dan tijd voor een kennismaking met de stad. Het oude centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De moeite waard zijn onder meer de kathedraal, Gediminas Castle, de universiteitscampus, Pilies-straat, Sint-Annakerk en de Gates of Dawn.

Je overnacht in een hotel in Vilnius.

Dag 2 Aukštadvaris
De volgende ochtend start de eigenlijke fietstocht. Je verlaat de stad met als eerste bestemming Trakai. Trakai is de vroegere hoofdstad van het groothertogdom Litouwen. Je bezoekt het kasteel uit de 15e eeuw, dat op een eilandje in een meer tussen de bossen ligt. Het kasteel huisvest een tentoonstelling over de prehistorie, toegepaste kunst uit de 17e en 18e eeuw, over de manier van leven van de Litouwse hertogen en over de Karaites, een volk meegenomen uit de Krim.

In de namiddag fiets je door naar Aukštadvaris, een mooie stad in een regionaal park. Vanwege de vele heuvels (tot 250 m) en meren is de omgeving van Aukštadvaris één van de mooiste gebieden in Litouwen.

Je overnacht in een zgn. homestead (hofstede, boerenhoeve) in Aukštadvaris.

Fietsen Vilnius – Trakai – Aukštadvaris: 57 km

Dag 3 Varėna
De volgende ochtend fiets je verder naar Dzukija Nationaal Park, gelegen in het zuiden van Litouwen. Het park is beroemd om de wilde bossen, paddenstoelen en bessen, authentieke dorpjes en de vriendelijkheid van de lokale bevolking. Hoewel je het op het eerste gezicht niet zou zeggen, is het park het woongebied van veel zeldzame zoogdieren en vogels (zo leven hier 249 soorten zoogdieren en vogels die vermeld staan in het zgn. Rode boek van bedreigde diersoorten).

Je overnacht in een homestead in Varėna.

Fietsen Aukštadvaris – Varėna: 54 km

Dag 4 Druskininkai
In de ochtend fiets je naar het dorp Zervynos. Het is een architectonisch monument van nationaal belang, met 48 boerderijen waarvan er 8 als etnografisch staan aangemerkt.
Later fiets je naar Marcinkonys, een dorp dat wordt omgeven door grote bossen. Je vindt er het toeristisch informatiecentrum van het Dzukija Nationaal Park.
De volgende stop is Kapiniskes waar je in een homestead de mogelijkheid hebt om een workshop te volgen waarin je “Grikinė babka”- een specialiteit uit de Dzukija-regio, bereidt.

Je overnacht in een hotel in Druskininkai.

Fietsen Varėna – Zervynos – Marcinkonys – Kapiniškės – Druskininkai: 69 km

Dag 5 Alytus
De eerste stop vandaag is Merkinė, een van de oudste bewoonde plekken in Litouwen. Een paar kilometer verderop staat de Merkinė-piramide. Het verhaal gaat dat deze piramide over magische krachten beschikt en ziekten kan genezen.
Je fietst door naar Alytus, de hoofdstad van de Dzūkija regio. Het is een stad van groene heuvels en schilderachtige bossen met 58.000 inwoners.

Je overnacht in een hotel.

Fietsen Druskininkai – Merkinė – Alytus: 69 km

Dag 6 Kaunas
In de ochtend fiets je naar Birštonas – een badplaats in het zuiden van Litouwen, hier ligt het regionale park Nemunas Loops.

Het einddoel van vandaag is Kaunas – de stad die het meest ‘Litouws’ aanvoelt. Kaunas, de tweede stad van Litouwen, was tussen beide wereldoorlogen de hoofdstad van het land. Nu is het een sfeervolle en gezellige studentenstad.

Je overnacht in een hotel.

Fietsen Alytus – Birštonas – Kaunas: 73 km

Dag 7 Vilnius
Vandaag verken je Kaunas op eigen gelegenheid, en neemt dan de trein terug naar Vilnius (een rit van 100 km). In Vilnius heb je de tijd voor een tweede kennismaking.

Je overnacht in een hotel.

Dag 8 thuisreis
Op dag 8 word je naar het vliegveld gebracht en reis je terug naar huis.

Top