Fietsreis Estland (15 dagen)

Print Print

Uitgebreide reisinfo Fietsreis Estland (15 dagen)

Bossen, velden, meren en vriendelijke dorpjes. Deze ontspannen fietstocht over het idyllische platteland van Estland begint en eindigt in de hoofdstad Tallinn.

De fietsafstanden zijn niet al te groot. Dit betekent dat je voldoende tijd overhoudt voor het bezichtigen van een landhuis of kasteel, voor het maken van een wandeling of voor een koele duik in een van de vele bosmeren. De wegen zijn goed en het verkeer rustig. Het terrein is afwisselend vlak en licht glooiend.

Je overnacht afwisselend in hotels, guesthouses, cottages of een kampeerboerderij, soms in een dorp of stadje, vaak in de natuur.
In Tallinn ontmoet je onze agent die de tocht met je doorspreekt en je een kaart en een uitgebreide routebeschrijving mee geeft. En natuurlijk een noodnummer, zodat je indien nodig om assistentie kunt vragen.
Je hebt de keuze om je eigen fiets mee te nemen of om via Blini een fiets te huren. Als je zelf een fiets meeneemt, betaal je extra voor de vluchten. Estonian Air vliegt rechtstreeks en vraag € 20,- per fiets per enkele reis.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 15 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 499,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Estland.


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Tallinn
Je vliegt naar Tallinn, de gezellige hoofdstad van Estland. Die middag heb je nog tijd voor het pittoreske centrum van de middeleeuwse stad. Als je niet overal aan toe komt: aan het eind van de reis kom je nog terug in Tallinn.

Als je niet je eigen fiets hebt meegenomen, haal je de middag van aankomst of de volgende ochtend de huurfiets op. Je ontvangt daarnaast een uitgebreide routebeschrijving van de fietstocht.

Dag 2 Viljandi
Je begint je rondreis met een treinreis naar het leuke, landelijke stadje Viljandi. Dit heeft een lange geschiedenis als handelsplaats. Het maakte vroeger deel uit van het Hanse-verbond. Viljandi ligt op een heuvel en kijkt uit over bij het Viljandi-meer, waar in de zomer veel wordt gezwommen. In het centrum van Viljandi is weinig te merken van de 21e of zelfs de 20e eeuw. Het is een fijne plek voor een ontspannen avondwandeling.
Twintig kilometer buiten Viljandi ligt het bijzondere Soomaa Nationaal Park, een uitgestrekt gebied van moerassen, weilanden en bossen. Bij het VVV van Viljandi kunnen ze excursies naar dit mooie park regelen.

Dag 3 Torva
Je fietst verder naar het zuiden. Het wordt wat heuvelachtiger zonder dat je veel hoeft te klimmen. Bossen, velden en kleine dorpjes wisselen elkaar weer af. Doel van de dag is het dorp Torva. Dit ligt op een heuvel en kijkt uit over de groene vallei van de Ohne-rivier.

Fietsen Viljandi – Torva: 50 km

Dag 4 Antsla
Weer een dag fietsen door de bossen en de velden. Onderweg kom je langs Sangaste-kasteel. De architect die dit bouwde voor een van de lokale edelen liet zich inspireren door Windsor Castle. Het kasteel telt 99 kamers en niet meer: 100 kamers was voorbehouden aan de tsaar

Je overnacht in een guesthouse in het dorp Antsla.

Fietsen Torva – Antsla: 50 km

Dag 5 Haanja
Je fietst vandaag vooral door de bossen en komt daarbij langs allerlei meertjes. Zeker als het zonnetje schijnt is het moeilijk de verleiding van een koele duik te weerstaan.
Het terrein wordt heuvelachtiger. Dit betekent af en toe een flinke inspanning maar ook een landschap dat volgens velen het mooiste van Estland is. Bossen en velden wisselen elkaar af, snelstromende riviertjes monden uit in stille meren. In dit gebied ligt Estlands hoogste top: Suur Munamagi met 318 meter.

Fietsen Antsla – Haanja: 43 km

Dag 6 Varska
Je tocht voert je naar het zuidoostelijke puntje van het land. Plattelandsweggetjes brengen je naar de ruïnes van het kasteel van de Vasalemma Orde. Neem daarna in Meremae even de tijd om de uitkijktoren te beklimmen om een blik te werpen op de golvende heuvels. Ook erg leuk is de korte wandeling over Piusa Nature Trail

Fietsen Haanja – Varska: 66 km

Dag 7 Polva
Je buigt weer af naar het noorden. Vandaag wachten 63 kilometer op je, die je weer over het platteland voeren. Leuke plaatsen om onderweg te stoppen zijn de landhuizen Tilsi en Vaimela. Je overnacht in een hotel in het stadje Polva.

Fietsen Varska – Polva: 63 km

Dag 8 Tartu
Na zeven dagen fietsen over het Estse platteland is het tijd voor verandering. Tartu is met 100.000 inwoners de tweede stad van het land. Het is een oude universiteitsstad met een gezellig en sfeervol centrum vol terrasjes, winkels en restaurants.

Fietsen Polva – Tartu: 47 km

Dag 9 Kallaste
Je tocht voert je vandaag naar de oevers van Lake Peipsi, het grootste meer van Estland. Aan de overkant ligt Rusland. Onderweg naar het meer kom je ondermeer langs het kasteel van Alatskivi, een leuke stop om een idee te krijgen van de levenswijze van de Baltische adel voor de Russische revolutie.

Je guesthouse ligt aan het meer in een van de stille, fotogenieke dorpjes die zich langs de oevers uitstrekken. Kallaste is ooit gesticht door de Oudgelovigen, een stroming binnen de Russisch orthodoxe kerk die in de 17e eeuw werden verbannen uit Rusland zelf.

Fietsen Tartu – Kallaste: 46 km

Dag 10 Avinurme
Een ontspannen rit voert langs de oevers van Lake Peipsi naar het noorden. Als je de weg verlaat sta je al snel op een verlaten strandje aan het meer. Heerlijk voor een picknick, een siësta of een koele duik. Je overnacht in het kleine dorp Avinurme.

Fietsen Kallaste – Avinurme: 51 km

Dag 11 Rakvere
Vandaag is de langste etappe van je Tour de Estonia. Je rijdt in 57 kilometer naar het stadje Rakvere. Een indrukwekkend kasteel is de belangrijkste bezienswaardigheid.

Fietsen Avinurme – Rakvere: 57 km

Dag 12 Palmse
Je fietst naar Palmse, dat in Lahemaa Nationaal Park ligt. Onderweg kom je weer langs verschillende oude landhuizen. Lahemaa zelf is een prachtig park, met bossen, moerassen, een grillige kust en kleine vissersdorpjes. Een tocht te voet of per fiets door dit park mag eigenlijk niet ontbreken aan je reis.

Fietsen Rakvere – Palmse: 51 km

Dag 13 Valkla
De route voert je vandaag door Lahemaa. Als je op tijd vertrekt heb je alle tijd voor een wandeling door de bossen of een uurtje aan het strand. Je overnacht in het gemoedelijk dorp Valkla.

Fietsen Palmse – Valkla: 40 km

Dag 14 Tallinn
De laatste etappe van je Ronde van Estland. Je fietst langs de kust naar het westen, terug naar Tallinn. Hier heb je nog een deel van de middag en de avond. Natuurlijk moet je overwegen je reis met dagje Tallinn te verlengen. Het is een fijne en ontspannen stad met voldoende te zien en te doen.

Fietsen Valkla – Tallinn: 51 km

Dag 15 thuisreis
Je vliegt terug naar Nederland of België.

Top