Fietsreis Estland (9 dagen)

Print Print

Uitgebreide reisinfo Fietsreis Estland (9 dagen)

De eilanden in het westen van Estland zijn een paradijs voor de fietser. Stille wegen voeren door een afwisselend landschap van velden, bossen en verlaten stranden. Onderweg kom je door slaperige vissersdorpjes en langs kastelen, verlaten vuurtorens en oude molens.

De afstanden zijn niet groot: op de langste dag fiets je 69 kilometer. Je hebt dus voldoende tijd voor de omgeving: een gezellig dorp, een kasteel, een terras of een verlaten zandstrand.

Het westen van Estland is vlak en de wegen zijn goed en rustig. Je krijgt een uitgebreide routebeschrijving mee. En natuurlijk een noodnummer van onze agent, zodat je indien nodig om assistentie kunt vragen.

Je hebt de keuze om je eigen fiets mee te nemen of om via Blini een fiets te huren. Als je zelf een fiets meeneemt betaal je extra voor de vluchten. Estonian Air vliegt rechtstreeks en vraagt € 20,- per fiets per enkele reis.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 9 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 375,= (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Estland.


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Tallinn
Je vliegt naar Tallinn, de prachtige hoofdstad van Estland. Die middag heb je nog tijd voor het pittoreske centrum van de middeleeuwse stad. Als je niet overal aan toe komt: aan het eind van de reis kom je nog terug in Tallinn.

Als je niet je eigen fiets hebt meegenomen, haal je de middag van aankomst of de volgende ochtend de huurfiets op. Je ontvangt daarnaast een uitgebreide routebeschrijving van de fietstocht.

Dag 2 Padise
De tweede dag fiets je vanaf Tallinn langs de kust naar het westen. Je volgt een van de Europese langeafstandsfietspaden. Je komt ondermeer langs het openluchtmuseum Rocca al Mare en langs de kliffen van Tabasalu.

Je overnacht in een kampeerboerderij niet ver van het dorp Padise. In het dorp zelf liggen de ruines van het Padiste klooster, die zeker een bezoekje waard zijn.

Fietsen Tallinn – Padise: 69 km

Dag 3 Haapsalu
Over smalle, stille asfaltwegen rijd je door de bossen en velden verder naar het westen. Vandaag is Haapsalu de bestemming. Dit stadje, met niet meer dan 11.000 inwoners heeft sinds 1279 stadsrechten. Uit deze tijd stamt het kasteel met zijn kathedraal. Haapsalu is nu een kleine badplaats, met een mooie boulevard en pittoreske houten huisjes.

Fietsen Padiste – Haapsalu: 59 km

Dag 4 Kärdla
Tien kilometer buiten Haapsalu vertrekt de veerboot. Anderhalf uur later fiets je de rust en stilte van het eiland Hiiumaa in. Tijdens de 25 kilometer fietsen naar Kärdla, het grootste dorp van het eiland, kom je langs Suuremoise kasteel, de kerk van Puhalepa en het Soera-museum, dat zich richt op het plattelandsleven op de westelijke eilanden. Kärdla zelf is een ontspannen en vriendelijk dorp, waar onthaasten vanzelfsprekend is.

Fietsen Haapsalu – Kärdla: 35 km

Dag 5 Kassari
Vandaag hoef je niet veel te fietsen. Dat geeft je alle gelegenheid te genieten van de eilanden. Je fietst langs oude windmolens en boerderijen over het platteland van Hiiumaa. Het eiland Kassari is eigenlijk meer schiereiland. Je overnacht hier in een kampeerboerderij. De zee is de hele dag nooit ver weg en een stil strandje voor een koele duik of een picknick is snel gevonden.

Fietsen Kärdla – Kassari: 28 km

Dag 6 Leisi (op Saaremaa)
Je steekt weer over naar Hiiumaa. Vanaf de zuidpunt van dit eiland vertrekt de veerboot naar Saaremaa, het grootste van de Estse eilanden. De veerboot legt aan in het haventje van Triigi. Hiervandaan is het nog 6 km fietsen naar de kampeerboerderij waar je die nacht slaapt.

Fietsen Kassari – veerboot: 20 km; veerboot: 1 uur; veerboot – Leisi: 6 km

Dag 7 Kuressaare
Een laatste fietstocht voert je ondermeer langs het middeleeuwse kerkje van Karja en het bijzondere meteorietenveld bij Kaali. De eindbestemming is Kuressaare, de belangrijkste badplaats van de eilanden. Denk bij het woord badplaats niet aan een overvolle en schreeuwerige strandbestemming. Kuressaare is een rustig en ontspannen stadje met een geschiedenis die terug gaat tot 1563. In het sfeervolle centrum staan kleurige houten huisjes naast statige 19e eeuwse villa’s.

Fietsen Saaremaa – Kuressaare: 52 km

Dag 8 Tallinn
Je neemt de bus terug naar Tallinn. Als je de fietsen via Blini hebt gehuurd wordt er gezorgd voor het transport terug naar Tallinn. Als je de fietsen zelf hebt meegenomen, kun je deze tegen betaling met de bus meenemen.

In Tallinn heb je nog een laatste middag en avond voor de stad.

Dag 9 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top