Fietsreis Georgië (15 dagen)

Print Print

Uitgebreide reisinfo Fietsreis Georgië (15 dagen)

Tijdens deze fietstocht door het verrassende Georgië maak je kennis met een prachtige en afwisselende natuur, eeuwenoude forten, kloosters, kerken en vriendelijke dorpjes. Fietsen door Georgië is een fantastische manier om een bijzonder land te leren kennen.

Je hebt de hele tocht de beschikking over een jeep met chauffeur en een gids/tolk. ’s Ochtends bespreek je de fietstocht van die dag. Je kunt altijd besluiten delen over te slaan en per jeep af te leggen. Als je bijvoorbeeld het fietsen even zat bent of als een stuk van de route minder mooi is. De fietsen gaan dan gewoon achterop de wagen. Dit betekent veel flexibiliteit: je bepaalt zelf hoeveel kilometer je per dag fietst. Bovendien kun je de jeep gebruiken voor excursies en bezoeken aan bezienswaardigheden die niet direct op de fietsroute liggen.

Je kunt via ons een goede fiets huren of je eigen fiets meenemen. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 15 dagen
Beste reistijd: juni t/m september

Prijs vanaf: € 1999,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Georgië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tbilisi
Je vliegt naar Tbilisi. De tweede dag maak je met een gids een wandeling door het oude centrum van deze mooie en gezellige stad.

Dag 3 Vardzia
Vandaag begint je rondreis door Georgië. Het eerste deel krijg je cadeau en leg je per jeep af. Je verlaat de stad in zuidwestelijke richting en rijdt al snel over een stille maar goede weg de bergen in. Voorbij het dorp Manglisi worden de fietsen uitgeladen en begint je fietstocht. Wanneer je precies op de fiets stapt, hangt af van de afstand die je vandaag wilt fietsen.

De eerste etappe voert naar Vardzia. Dit grottenklooster uit de 12e eeuw is nauw verbonden met de legendarische koningin Tamara. De in de rotsen uitgehouwen kerken en leefruimtes liggen in een prachtige vallei.

Je overnacht in een cottage in de vallei van Vardzia.

Fietsen: Manglisi – Vardzia; afstand zelf te bepalen, maximaal 172 km

Dag 4 Akhaltsikhe
In de ochtend bezoek je het grottencomplex van Vardzia. Dan begint je fietstocht naar het westen. Deze voert over rustige asfaltwegen door een mooie vallei. Natuurlijk stop je onderweg bij de ruines van Khertvisi, die imposant op een rots boven de rivier liggen.

Akhaltiskhe is een gezellig provinciestadje. Het oude kasteel boven de stad is kortgeleden compleet gerenoveerd.

De overnachting is in een homestay met gedeeld sanitair.

Fietsen: Vardzia – Akhaltsikhe; afstand zelf te bepalen, maximaal 63 km

Dag 5 Abastumani
Vandaag heb je maar een kleine afstand af te leggen. Dat geeft je alle tijd om het kasteel van Akhaltsikhe te bezoeken en rond te kijken in de stad zelf.

De fietstocht van vandaag verlaat de ‘grote’ weg. Je rijdt naar het noordwesten en komt uiteindelijk in het nationale park Borjomi-Kharagauli. Hier ligt het kleine spa-resort Abastumani. De rit van vandaag is misschien wat te kort om echt vermoeid te raken, maar een uurtje ontspannen in een van de warme baden is natuurlijk altijd leuk.

Je overnacht in een hotel.

Fietsen: Akhaltsikhe – Abastumani; afstand zelf te bepalen, maximaal 32 km

Dag 6-7 Kutaisi
Vandaag kun je echt aan het werk: je steekt de bergketen over naar de centrale vallei van Georgië. Dat betekent dat er geklommen moet worden. Je stijgt van 1340 meter naar de 2182 meter hoge Zekari-pas. Daarna is het vooral afdalen naar de oude stad Kutaisi, die op 125 meter ligt. De tocht voert vandaag grotendeels door prachtige natuur.

In Kutaisi heb je een vrije dag. Deze kun je besteden aan een wandeling door het oude centrum en over de kleurrijke markt van Kutaisi. Een ontspannen fietstocht brengt je allereerst naar de Bagrati-kathedraal, op een heuvel buiten de stad, en vervolgens naar het Gelati-klooster, dat in de bossen buiten de stad ligt. Beide monumenten staan op de Unesco-lijst en zijn dus de moeite meer dan waard.

In Kutaisi slaap je in een homestay met gedeelde faciliteiten.

Fietsen: Abastumani – Kutaisi; afstand zelf te bepalen, maximaal 97 km

Dag 8 Becho
Je begint aan het mooiste stuk van de reis: de tocht naar Svaneti. Het eerste traject krijg je echter cadeau: de jeep brengt je naar de stad Zugdidi. Als je op tijd op pad gaat heb je nog voldoende tijd om hier het landhuis van de Dadiani-familie te bezoeken.

Vanaf Zugdidi trek je de bergen in. De weg voert door een spectaculaire, nauwe kloof. Na een lange, prachtige tocht verbreedt de kloof zich en verschijnen groene weiden en dorpen met indrukwekkende torens: Svaneti!

Je overnacht weer in een homestay.

Fietsen: Zugdidi – Becho; afstand zelf te bepalen, maximaal 115 km

Dag 9 Mestia
Vandaag is het maar een korte rit door de dalen van Svaneti. Dit geeft je de gelegenheid te genieten van de natuur of tot het maken van een flinke wandeling.
Mestia is het grootste dorp van Svaneti. Je moet hier zeker ook het museum bezoeken.

Fietsen: Becho – Mestia; afstand zelf te bepalen, maximaal 21 km

Dag 10-11 Ushguli
Een deels onverharde, maar prachtige, weg voert je verder de bergen in. Je overnacht in een homestay in Ushguli, op 2050 meter het hoogste permanent bewoonde dorp van Europa. De vallei en delen van het dorp zelf staan op de Unesco-lijst. Vanaf Ushguli zijn een aantal goede bergwandelingen te maken.

Je slaapt twee nachten in een eenvoudige homestay. Verwacht hier niet teveel aan comfort en voorzieningen!

Fietsen: Mestia – Usghuli; afstand zelf te bepalen, maximaal 37 km

Dag 12 Lentiki
Vandaag staat weer een serieuze fietsdag op het programma. Een onverharde weg voert je over de 2623 meter hoge Zagar-pas naar de dalen van Laag-Svaneti. Het is een prachtige route waar je alle tijd voor moet nemen om zo te kunnen genieten van de indrukwekkende natuur.

Het doel van de dag is Lentiki (of Lentekhi): een groot dorp midden in de bergen, met een drietal kerken uit de 10e eeuw, een kasteel van de familie Dadiani (die we eerder tegenkwamen in het landhuis bij Zugdidi) en natuurlijk de beroemde woontorens.

Je overnacht in een guesthouse.

Fietsen: Usghuli – Lentiki; afstand zelf te bepalen, maximaal 75 km

Dag 13 Kutaisi
Je verlaat de bergen. Een laatste fietstocht stroomafwaarts door het dal van de Tskhenistskali-rivier brengt je terug naar Kutaisi. Na vijf dagen in de relatieve rust van de bergen zal je even moeten wennen aan de bewoonde wereld.

Fietsen: Lentiki- Kutaisi; afstand zelf te bepalen, maximaal 93 km

Dag 14 Tbilisi
Je rijdt per jeep terug naar de hoofdstad. Onderweg stop je in Mtskheta, de oude hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië. Hier bezoek je de Svetitskhoveli-kathedraal en het Jvari-klooster, dat hoog op een berg ligt. Beide kerken zijn Unesco-monumenten.

Dag 15 thuisreis
Je vliegt terug naar Nederland.

Top