Georgië Compleet (15 dagen)

Print Print

Georgië Compleet

Het kleine Georgië is ongekend divers. Van de besneeuwde pieken van de Kaukasus tot de stranden van de Zwarte Zee. Van de stemmige sfeer van de kerken tot de gezelligheid van de terrassen. Van de vervallen erfenis van de Sovjets tot het nieuwe elan van onafhankelijk Georgië.

In 15 dagen zie en ervaar je dit alles zelf, comfortabel per auto met chauffeur of als self-drive. Als je met een auto met chauffeur op pad gaat is het ook mogelijk een gids bij te boeken, zie hiervoor de uitgebreide prijsinformatie.
De uitgebreide reisbeschrijving hierna gaat uit van een rondreis per auto met chauffeur. De genoemde excursies kunnen natuurlijk als voorbeeld worden gebruikt voor een rondreis per huurauto.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 15 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf € 1225,- op basis van self-drive, of vanaf € 1249,- op basis van auto met chauffeur (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Georgië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tbilisi
Je vertrekt in de loop van de dag vanaf Schiphol of Zaventem en komt ’s avonds laat of vroeg in de ochtend aan in Tbilisi. De volgende dag maak je op eigen gelegenheid of onder leiding van een gids tijdens een stadswandeling kennis met deze boeiende stad.

De hoofdstad Tbilisi is een stad waar de energie van de 21e eeuw zich sfeervol mengt met de zichtbaar lange geschiedenis. Vanaf de oude citadel, in 360 gebouwd door de Perzen, is te zien hoe de stad zich uitstrekt langs de oevers van de rivier Mtkvari, ingeklemd tussen de heuvels. In het oude centrum verzorgen kerken, paleizen en monumentale gebouwen de achtergrond voor een levendig stadsleven waarin terrasjes, restaurants en cafés een grote rol spelen.
De stad telt ook verschillende goede musea. Daarvan mag vooral het Kunst Museum niet gemist worden. De collectie varieert van een bijzondere selectie iconen en een schat aan gouden sieraden tot een verzameling werken van Russische schilders als Repin en Serov. Populair zijn ook de werken van Georgiër Niko Pirosmani.

Dag 3-4 David Gareja & Kakheti
Op dag 3 begint je rondreis door het boeiende Georgië. Als je hebt gekozen voor een self-drive wordt de auto in de ochtend afgeleverd bij het hotel. Als je niet zelf wilt rijden, word je opgehaald door de chauffeur die je de komende weken door Georgië zal rijden.

De eerste stop is het grottencomplex van David Gareja, waar al eeuwenlang verschillende kloosters zijn gevestigd. Je bezoekt het Lavra klooster, waar nog monniken wonen, en wandelt naar het Udabno klooster, waarvan je prachtig zicht hebt over de valleien van Azerbeidzjan.

Je rijdt verder naar de brede en vruchtbare vallei van Kakheti. Aan de noordkant doemen de besneeuwde toppen van de Kaukasus op. Kakheti was lang een zelfstandig koninkrijk. Een belangrijke reden om nu deze provincie te bezoeken is de wijn. Deze drank wordt al meer dan 7000 jaar in Georgië gemaakt. Tijdens de Sovjetperiode was kwantiteit belangrijker dan kwaliteit maar sinds de onafhankelijkheid worden de Georgische wijnen beter en beter. Kakheti is een van de belangrijkste wijn producerende regio’s van het land. Bijna elk dal en elk dorp heeft zijn eigen druivensoort. Het is leuk de wijnboerderijen te bezoeken en de wijnen te proeven.

Op dag 4 maak je een uitgebreide excursie door Kakheti. De dag begint met de noordkant van de brede vallei. Hier liggen Gremi, de oude hoofdstad van het koninkrijk Kakheti, en Nekrisi, een klooster in een landelijk gebied.
Je luncht bij een lokale familie. De tafel wordt vol gezet met traditionele Georgische gerechten. Hierna rijd je door naar het landgoed van de beroemde Georgische familie Chavchavadze in Tsinandali. In de namiddag bezoek je het gerestaureerde dorp Sighnaghi. Het ligt op de zuidelijke hellingen vanaf de vallei en doet direct aan Toscane denken.

Dag 5-6 Mtskheta & Kazbegi
Je verlaat Kakheti en rijdt naar Metskheta, de oude hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië. Je bezoekt twee Unesco-monumenten: het oude klooster van Javri, dat hoog boven het rivierdal ligt, en de Svetitskhoveli kerk, waar volgens de overlevering de lijkwade van Christus is begraven.

Hierna volg je eerst de hoofdweg die uiteindelijk richting kust voert. Niet ver voorbij Mtskheta sla je echter af richting het noorden. Je rijdt al snel door prachtige natuur langs de Georgian Military Highway. Deze werd in de 18e en 19e eeuw aangelegd door de Russen. De weg (geen snelweg maar een 2-baans weg) voert steeds verder de bergen in.
Je stopt eerst bij het fortencomplex van Ananuri, dat vooral bekend is om het beeldhouwwerk in de kerken. Daarna rijd je verder de bergen in naar de 2379 meter hoge Jvari-pas. Hiervandaan heb je indrukwekkend zicht over de Kaukasus en de besneeuwde toppen van de berg Kazbeg. Je daalt af door een stil dal naar het dorpje Kazbegi.

Kazbegi is op 1797 meter hoogte de laatste plaats voor de Russische grens. Net buiten het dorp staat het mooist en spectaculairst gelegen kerkje van de Kaukasus. Tsminda Sameba ligt op een heuvelrug omringd door kale, hoge bergtoppen. Het is een plaatje dat je in alle reisgidsen en brochures over Georgië terugziet. De wandeling naar de kerk voert door een heerlijk landschap.

In de middag kun je verder de bergen in wandelen tot je zicht hebt op de gletsjers op de hellingen van de Kazbeg. Of je kunt met de auto naar de Sno-vallei rijden. In het dorpje Juta krijg je voor het eerst deze reis een idee van het leven op het Georgische platteland. Gelegen midden in de natuurpracht van de Kaukasus is het dorpje door de sneeuw zes maanden per jaar afgesneden van de rest van Georgië.
Wandelaars kunnen vanaf Juta naar de voet van de 3842 meter hoge Chaukhebi lopen. De tocht voert je door een ongerept dal dat vooral in de zomer vol bloemen staat.

Dag 7 Gori & Kutaisi
Je volgt de Russian Militaire Highway weer terug naar het zuiden. In het hart van de Kartli-provincie ligt hier Gori. Deze stad is vooral bekend als geboorteplaats van Stalin. Een groot en fascinerend museum herdenkt de man die zo veel invloed heeft gehad op de geschiedenis van de 20e eeuw. Een bezoek aan het museum is niet standaard in deze reis opgenomen maar wel eenvoudig in te plannen.
Buiten Gori ligt de grottenstad met de moeilijke naam Uplistsikhe. De stad was al in de 5e eeuw voor Christus een belangrijke handelspost, maar werd vernietigd door Khulagu, de zoon van Djengiz Khan.
De volgende bestemming is Kutaisi. Onderweg kun je eventueel een stop maken bij het kleine maar sfeervolle kerkje van Ubisi. Iets verderop passeer je een bezienswaardigheid van een totaal andere orde: de grauwe industrieën van Zestaponi, waar je kilometers lang langs vervallen fabriekshallen en zwart beroete schoorsteenpijpen rijdt.

De geschiedenis van Kutaisi gaat terug tot de 17e eeuw voor Christus. Kutaisi is nu een vriendelijke en prettige provinciestad, met twee Unesco-monumenten, die je natuurlijk beiden bezoekt. De eerste is de Bagrati kathedraal, die op een heuvel boven de stad ligt. Het tweede Unesco-monument ligt een stukje buiten Kutaisi in een stille, beboste omgeving. Het is het klooster van Gelati, dat bestaat uit een prachtige kathedraal en verschillende bijgebouwen.

Je komt later tijdens de reis weer terug in Kutaisi.

Dag 8-9 Svaneti
Het is tijd voor het meest spectaculaire deel van je tocht door Georgië. Na vertrek uit Kutaisi voert de weg eerst door een vruchtbare vlakte, waar men ondermeer kiwi’s en thee verbouwt. Langs de weg wisselen verlaten en vervallen Sovjetgebouwen en vriendelijke alleenstaande huizen elkaar af.
Bij de stad Zugdidi draai je naar het noorden. Na twintig kilometer bereik je de voet van de bergen. De weg voert eerst langs het enorme Inguri-stuwmeer, dat prachtig blauw tussen de bergen ligt. De bijbehorende waterkrachtcentrale verzorgt een groot deel van de elektriciteit van het land.
De kloof wordt smaller, de rivier woester, de weg slingert zich door de bergen. Je begrijpt waarom Svaneti nooit werd veroverd. Na een rit door een indrukwekkend landschap verbreedt de kloof zich tot een dal en verschijnen de eerste dorpen van de Svan. Direct springen de beroemde torens in het oog. Elke familie bouwde daarmee zijn eigen vesting, bedoeld tegen boze buitenstaanders, maar ook tegen lawines. Alleen al in het grote dorp Mestia staan er tientallen.

Op dag 9 trek je verder de dalen van Svaneti in. Over soms een nauwelijks begaanbare weg die door prachtige natuur voert, bereik je uiteindelijk Boven Svaneti. Dit gebied staat op de Unesco-lijst, vanwege de combinatie van ongerepte natuur en de middeleeuwse dorpen met hun eeuwenoude torens. In het dorp Ushguli maak je een wandeling. En natuurlijk bezoek je een traditioneel huis en beklim je een toren.

Wandelaars kunnen voor kiezen voor een flinke wandeling met een gids door de bergdalen ten noorden van Mestia. Een mogelijke wandeling voert je onder meer langs de dorpjes Lakhiri en Mushkeli. De Chalati-gletcher die verder in de bergen ligt is een andere optie. Het is verstandig deze wandeling al voor vertrek uit Nederland vast te leggen.

Dag 10-11 Batoemi
De terugreis naar de bewoonde wereld voert via dezelfde spectaculaire route. Als je de bergen uit komt stop je in Zugdidi eerst nog even bij het paleis van de Dadiani’s, een van de oude adellijke families uit Georgië.

Het contrast tussen de woeste bergen en het uiteindelijke reisdoel kan haast niet groter zijn. Batoemi is een tropische bad- en havenplaats aan de Zwarte Zee-kust. De statige gebouwen in het oude centrum stammen vooral uit het begin van de 20e eeuw, toen de haven van Batoemi floreerde als overslagplaats voor de olie die per trein werd aangevoerd van de olievelden bij Bakoe.
De laatste jaren is het centrum van de stad uitgebreid gerenoveerd en heeft Batoemi haar allure herwonnen. Er is ook veel nieuw gebouwd en futuristische en kleurig verlichte gebouwen dragen bij aan de sfeer van een hippe badplaats.
Batoemi is een stad waar de mensen tot ’s avonds laat flaneren over de boulevard. Een stad van terrassen, palmbomen, bloemen en de ruisende zee.

De middag en de hele volgende dag ben je ‘vrij’. Het geeft je de kans om even bij te komen van het eerste deel van de reis, bijvoorbeeld op de populaire kiezelstranden. Je kunt deze tijd natuurlijk ook besteden aan een of meer excursies. Ten zuiden van de stad ligt het kleine en volledig bewaard gebleven Byzantijnse fort van Gonio.
Ten noorden liggen de 100 jaar oude botanische tuinen. Het is een goede plek voor een ontspannen wandeling, natuurlijk met zicht op het blauw van de Zwarte Zee.

Dag 12 Kutaisi
Je laat de kust achter je en rijdt terug het binnenland in. Je overnacht weer in Kutaisi en hebt nu meer tijd voor het oude centrum, de markt en de Unesco-monumenten buiten de stad.

Dag 13 Borjomi & Akhaltsikhe
Je neemt de hoofdweg in de richting van Tbilisi. Bij de stad Khashuri sla je af naar het zuiden, de weg gaat via het rivierdal de beboste bergen in.
We raden je aan te stoppen bij het kuuroord Borjomi, vroeger speeltuin van de Russische adel. Niet ver van de bronnen staan de vervallen paleizen van Russische vorsten. Het bronwater uit Borjomi was in het verleden bekend en populair in de hele Sovjet-Unie.

Het dal voert je verder naar het zuiden en verder omhoog. De bossen verdwijnen en de omgeving wordt rotsiger. Het provinciestadje Akhaltsikhe ligt niet ver van de Turkse grens. Het oude fort boven de stad is helemaal gerestaureerd en het is leuk hier even rond te wandelen. Overigens bestaat een derde van de bevolking van Akhaltsikhe uit Armenen.

Ten noorden van Akhaltsikhe ligt het uitgestrekte Borjomi-Kharagauli Nationaal Park. Het beschermt een uitgebreid ecosysteem van bergen, weiden en bossen het leefgebied van onder meer bruine beren, Kaukasische herten en tal van vogelsoorten. Overweeg de reis met een dag te verlengen en een dag te voet en met een gids het park in te trekken.

Dag 14 Vardzia & Tbilisi
De weg naar Armenië brengt je verder de bergen in. Je passeert de ruïnes van verschillende kastelen, vaak indrukwekkend gelegen op een bergtop of rots in de rivier. Bij het Khertvisi-fort stap je uit voor een korte wandeling. Deze beroemde vesting stamt uit de 2e eeuw voor Christus.

Het doel van de dag is het grottencomplex van Vardzia. Het klooster werd in de 11e eeuw gesticht Koningin Tamar die nog steeds ongekend populair is in Georgië. Je heb alle tijd om de vele grotten van het klooster te verkennen.

In de middag rijd je terug naar Tbilisi. Dit doe je niet over de hoofdweg langs Borjomi en Gori maar over een stille provinciaalse weg door de bergen. Je komt onderweg langs een aantal meren waar je, bij warm weer, heerlijk kunt zwemmen.

Als je hebt gekozen voor een self-drive lever je de auto bij aankomst in Tbilisi weer in. Een chauffeur rijdt je dan de volgende ochtend naar de luchthaven.

Dag 15 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top