Georgië Hoogtepunten

Print Print

Georgië Hoogtepunten

Het kleine Georgië biedt een fascinerende mix van natuur, cultuur, geschiedenis en een gastvrije bevolking. In negen dagen tijd doorkruis je het land met een auto met chauffeur en bezoek je de hoogtepunten van een bijzonder land. Tegen een meerprijs reist er een Engelstalige gids met je mee.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 9 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 699,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Georgië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tbilisi
Je vertrekt in de loop van de dag vanaf Schiphol of Zaventem en komt aan het eind van de middag of in de nacht (afhankelijk van je vlucht) aan in Tbilisi. Je wordt opgewacht op het vliegveld en naar je hotel gebracht.
Als je hebt gekozen voor een gids, begint de volgende dag met een stadswandeling met die gids. Je bezoekt daarbij de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad. Natuurlijk is de stadsexcursie ook los bij te boeken.
’s Middags kun je op eigen gelegenheid een van de musea bezoeken, wijn gaan proeven, op souvenirjacht gaan of gewoon op een terrasje gaan zitten om het dagelijkse leven in Tbilisi in alle rust gade te slaan.

Dag 3 David Gareja & Kakheti
Tijd om verder te kijken dan de hoofdstad. Je rijdt met chauffeur en eventueel een gids naar het oosten. Na een rit die deels door woestijnachtige bergen voert, kom je aan bij het uitgestrekte grottenklooster van David Gareja, dat stamt uit de 6e eeuw. Je bezoekt het Lavra klooster, waar nog monniken wonen, en wandelt naar het Udabno klooster, waarvan je prachtig zicht hebt over de valleien van Azerbeidzjan.

’s Middags rijd je verder naar de brede en vruchtbare vallei van Kakheti, waar al duizenden jaren wijn wordt verbouwd en waar je een oude en kleinschalige wijnboerderij bezoekt. Hierna ga je terug naar Tbilisi.

Dag 4 Mtskheta & Kazbegi
Een korte rit brengt je naar Mtskheta, de oude hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië. Je bezoekt twee Unesco-monumenten: het oude klooster van Javri, dat hoog boven het rivierdal ligt, en de Svetitskhoveli kerk, waar volgens de overlevering de lijkwade van Christus is begraven.

Je rijdt verder naar het noorden langs de Georgian Military Highway. Je stopt eerst bij het fortencomplex van Ananuri, dat vooral bekend is om het beeldhouwwerk in de kerken, en vervolgt de Military Highway tot het dorp Kazbegi. Hiervandaan wandel je naar de spectaculair gelegen Gergeti-kerk.
De overnachting is in een eenvoudig guesthouse in Kazbegi.

Dag 5 Gori & Kutaisi
In het hart van de Kartli-provincie ligt Gori. Deze stad is vooral bekend als geboorteplaats van Stalin. Interessant, maar niet standaard in deze reis opgenomen, is een bezoek aan het Stalin-museum. Wel in het programma zit een bezoek aan de grottenstad met de moeilijke naam Uplistsikhe. De stad was al in de 5e eeuw voor Christus een belangrijke handelspost, maar werd vernietigd door Khulagu, de zoon van Djengiz Khan.

’s Middags rijd je verder naar Kutaisi. Onderweg kom je door Zestaponi. Hier zie je een heel andere kant van Georgië. Zestaponi ligt op ’s wereld grootste voorraad van het erts mangaan. In Sovjettijden werd hier dan ook een groot industrieel complex gebouwd. In tegenstelling tot veel industrieën in Georgië bleven deze fabrieken ook na de onafhankelijkheid in gebruik. Je rijdt nu kilometers lang langs vervallen fabriekshallen en zwartberoete schoorsteenpijpen. Het is een bijna surrealistisch decor.
Je slaapt in een relatief eenvoudig, maar vriendelijk guesthouse in Kutaisi.

Dag 6 Akhaltsikhe
De dag begint een bezoek aan de bezienswaardigheden van Kutaisi. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot de 17e eeuw voor Christus. Kutaisi is nu een prettige provinciestad, met twee Unesco-monumenten, die je natuurlijk beide bezoekt. De eerste is de Bagrati kathedraal, die op een heuvel boven de stad ligt. Omdat men druk bezig is met een ingrijpende restauratie is de kerk de komende jaren alleen van buiten af te bewonderen.
Het tweede Unesco-monument ligt een stukje buiten Kutaisi in een stille, beboste omgeving. Het is het klooster van Gelati, dat bestaat uit een kathedraal en verschillende bijgebouwen.

De volgende bestemming is Borjomi, dat in een prachtige omgeving ligt. Borjomi verwierf faam als kuuroord voor de Russische adel (en in Sovjettijden de modelarbeiders) en als herkomst van het populaire gelijknamige bronwater. Je wandelt langs de oude paleizen en door de parken en drinkt het water direct uit de bron.

Je volgt het dal verder naar het zuiden en verder omhoog. De bossen verdwijnen en de omgeving wordt rotsiger. Het provinciestadje Akhaltsikhe ligt niet ver van de Turkse grens. Het oude fort boven de stad is helemaal gerestaureerd en het is leuk hier even rond te wandelen. Overigens bestaat een derde van de bevolking van Akhaltsikhe uit Armenen.

Dag 7 Vardzia & Tbilisi
Je rijdt verder in de richting van de Armeense grens. Je passeert de ruïnes van verschillende kastelen, vaak indrukwekkend gelegen op een bergtop of rots in de rivier. Bij Khertvisi-fort stap je uit voor een korte wandeling. Deze beroemde vesting stamt uit de 2e eeuw voor Christus.

Het doel van de dag is het grottencomplex van Vardzia. Het klooster werd in de 11e eeuw gesticht Koningin Tamar die nog steeds ongekend populair is in Georgië. Je verkent het klooster, eventueel onder leiding van je gids.

In de middag rijd je over een stille en prachtige weg door de bergen terug naar Tbilisi.

Dag 8 Tbilisi
Je hebt nog een volle dag om te genieten van Tbilisi, een laatste museum te bezoeken of voor het kopen van souvenirs of wijn.

Dag 9 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top