Gujarat (15 dagen)

Gujarat (15 dagen)

Indrukwekkende forten, woestijnen met traditionele dorpen, drukke markten en een slaperig kuststadje. Gujarat is een van de meest interessante deelstaten van India, maar wordt nog steeds weinig bezocht. Door deze combinatie is Gujarat volgens ons een van de leukste bestemmingen van het land.

Deze reis is goed te combineren met onze andere reizen door India, bijvoorbeeld met Rajasthan Compleet, Deccan & Goa en de Gouden Driehoek.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 15 dagen
Beste reistijd: oktober t/m maart

Prijs vanaf: € 1195,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: India.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Ahmedabad
Je vliegt naar Ahmedabad, de hoofdstad van Gujarat. Het is een grote, hectische industriestad die desalniettemin veel te bieden heeft. Allereerst is Ahmedabad interessant voor liefhebbers van architectuur. Naast gebouwen in Indo-Saraceense stijl, heeft ook de bekende architect le Corbusier hier veel gebouwd, onder meer het Stedelijk Museum. Het Stedelijk Museum is niet het enige goede museum, je kunt er ook naar de en de stad staat ook bekend om zijn kunstnijverheid. Op de drukke markten is het goed zoeken naar leuke souvenirs.

Dag 3 Dasada
Vandaag begin je aan je rondreis door Gujarat. Je reist per auto met chauffeur, een comfortabele en flexibele manier van vervoer. De chauffeur spreekt redelijk Engels maar is geen gids. Tegen een meerprijs regelt Blini vooraf overal lokale gidsen.

Je tocht voert je eerst naar het westen. Midden op het platteland ligt hier de Sun Temple van Modhera (zie grote foto). De tempel werd gebouwd in de 11e eeuw en is een van de mooiste voorbeelden van tempelkunst uit deze periode. De gebouwen zijn uitgebreid versierd met prachtig beeldhouwwerk.

Niet veel verder ligt Patan. Het is nu een provinciestad, maar eeuwenlang was Patan de hoofdstad van een groot Hindu-rijk. Aan deze periode kwam een einde door de inval van een Afghaans Moslim-leger. Patan is een heerlijke stad om wat rond te dwalen. Langs de smalle straatjes staan prachtige houten huizen en je vindt er meer dan 100 Jain-tempels.

Je overnacht in een eco-resort aan de rand van de “Little Rann of Kutch”, een uitgestrekt natuurgebied dat bestaat uit droge vlaktes, zoutmeren en moerassen.

Dag 4-6 Bhuj
Je begint de dag met een safari door de Little Rann of Kutch. Hier leven onder meer kuddes wilde Indiase ezels, die bedreigd worden met uitsterven, antilopen, wolven en hyena’s.

In de middag rijd je door naar het stadje Bhuj. Deze ommuurde stad was eeuwenlang een belangrijk handelscentrum. Met zijn oude koopmanshuizen, tempels en paleizen is Bhuj een van de meest sfeervolle steden van India, ondanks de gevolgen van een verwoestende aardbeving die de stad in 2001 trof. Je hebt uitgebreid de tijd om Bhuj te voet te verkennen.

Op dag 5 verlaat je de stad voor een dagexcursie die je diep Kutch invoert. Dit uitgestrekte gebied is maar dun bevolkt. In de droge tijd zijn de vlaktes stoffig en onherbergzaam. Maar als de moesson komt, staat alles onder water en is het een belangrijke broedplaats voor trekvogels. In de dorpen in Kutch wonen verschillende volkeren. Elk dorp specialiseert zich in een specifiek ambacht, van pottenbakken tot weven en de productie van zijde. Tijdens je excursie bezoek je natuurlijk verschillende dorpen.

Dag 7 Gondal
De stad Gondal was de hoofdstad van een van de onafhankelijke staten waaruit India vroeger bestond. De lokale vorsten bouwden de paleizen die de stad nu zo leuk maken. Het Naulakha Paleis is nu een leuk museum. Helaas is het grootste deel van het Huzoor Paleis gesloten omdat de koninklijke familie hier nog steeds woont. Alleen het prachtige Orchard-paleis, dat hiervan onderdeel is, kun je nog bezoeken.

Je overnacht in het River Side Palace, dat in 1875 door de Maharadja werd gebouwd en wellicht het meest sfeervolle onderkomen van deze reis is.

Dag 8-9 Diu
De bestemming van vandaag is het eiland Diu. Maar voordat je de brug naar het eiland overrijdt staan Junagadh en Somnath op het programma.

De stad Junagadh stamt uit de 4e eeuw voor Christus. Uparkot is het fort dat het hooggelegen deel van de stad beschermt. Volgens de historici werd Uparkot alleen al in de laatste 1000 jaar 16 keer belegerd. Een van die belegeringen zou meer dan 12 jaar hebben geduurd. De 20 meter dikke muren herinneren aan deze roerige periodes.
Bijzonder zijn ook de 1500 jaar oude Boeddhistische grotten die, typerend voor de religieuze diversiteit van India, direct achter een moskee liggen. Deze is op zijn beurt weer is gebouwd op de restanten van een hindoe-tempel. Alles maakt Junagadh tot een stad met veel sfeer waar het je weinig moeite kost je in vroeger eeuwen te wanen.

De tempel van Somnath is prachtig gelezen, direct aan zee. Je wandelt vanaf het complex zo een uitgestrekt leeg strand op. Net als Junagadh staat ook de tempel van Somnath symbool voor de roerige geschiedenis van dit deel van India. Hoe lang hier al een tempelcomplex staat is onbekend. Zeker is dat het complex in 1024 werd geplunderd en verwoest door de Afghanen en dat andere Moslim-legers dit overdeden in 1297, 1394 en 1706.

Het eiland Diu is 11 kilometer lang en 3 kilometer breed en maakte tot 1961 deel uit van Portugal. Maar ook vóór de komst van de Portugezen zijn invloeden van buitenaf hier altijd belangrijk geweest. In de 8e eeuw vestigden zich op het eiland de eerste parsi die door de moslims werden verdreven uit Perzië. Rond de 15e eeuw was Diu een belangrijke handelspost van het Ottomaanse rijk.
Nu is Diu een ontspannen eiland waar de hectiek van veel Indiase plaatsen ontbreekt. Het is leuk om hier een fiets of brommer te huren om de forten, kerken en stranden op je gemak te verkennen.

Dag 10 Bhavnagar
In de ochtend vervolg je je reis langs de kust van Gujarat. Je komt door dorpjes met kleurig geklede vrouwen en in wit geklede mannen. De zee is nooit ver weg.
Aan het begin van de middag kom je aan in Bhavnagar. Deze stad werd pas in 1723 gesticht door een prins uit Rajasthan. Gedragen door de handel ontwikkelde Bhavnagar zich al snel tot een van de rijkste vorstendommen van India. Bhavnagar staat bekend om de diamantindustrie maar ook om het slopen van schepen. Het is leuk om rond te slenteren over de drukke markten.
Op een heuvel buiten de stad ligt de bijzondere Takhteshwar tempel. De ligging biedt je een prachtig uitzicht over de stad en de zee.

Je overnacht in het vroegere paleis van de heersers van Bhavnagar.

Dag 11 Utelia
Je laatste dag op het schiereiland Saurashtra. In de ochtend bezoek je Lothal, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de oude Indus-beschaving. Met een bloeiperiode rond 2000 voor Christus is dit een van de oudste culturen ter wereld.

In de middag kom je aan in Utelia. Je overnacht hier weer in het sfeervolle paleis van een van de plaatselijke vorsten. Als hij thuis is, ontvangt hij zijn gasten vaak zelf bij een kopje thee.

Dag 12 Vadodara
De volgende dag is bestemming Vadodara , ook wel bekend als Baroda. Reizigers die eerder in India waren zouden deze naam kunnen kennen: de Bank of Baroda is een van de grootste banken van het land. De bank werd in 1908 opgericht door de prins van Baroda.

Baroda wordt gezien als de culturele hoofdstad van Gujarat. Het is een stad vol musea, paleizen en parken. De universiteit is een van de populairste van India. Probeer tijd te maken voor een bezoek aan het Baroda Museum & Art Gallery. Maar maak ook een wandeling door een van de parken. Zeker op een zondag is het leuk om te zien hoe de Indiërs hier hun vrije tijd doorbrengen, kletsend op bankjes, picknickend op het gras of met een serieuze wedstrijd cricket.

Komend vanuit Utelia kun je overwegen om een kleine omweg te maken naar Sabarmati. Hier bevindt zich de Sabarmati Ashram, van 1917 tot begin 1930 de woning en het bezinningsoord van Mahatma Gandhi. Het is nu een Nationaal Monument van India, en een museum over zijn leer en leven.

Dag 13-14 Ahmedabad
Op weg terug naar Ahmedabad stop je natuurlijk bij Champaner. Deze ommuurde stad speelde lang een belangrijke rol in de handel en de politiek, maar verschillende oorlogen maakten hier een einde aan. Binnen de vervallen stadsmuren liggen oude tombes, tuinen en koopmanshuizen. Een hoogtepunt is de moskee uit 1513.
Tegenover Champaner rijst Pavagarh-fort boven de vlakte uit. Het is een van de grootste en meest indrukwekkende forten van India. Het is leuk het terrein te verkennen dat binnen de drie ringen van imposante muren ligt.

In de middag kom je terug in Ahmedabad. De volgende dag vertrek je richting Europa. Afhankelijk van de vluchttijden kan je ervoor kiezen om al op dag 13 in het vliegtuig te stappen.

Dag 15 thuisreis
Je komt vroeg in de ochtend aan in Brussel of Amsterdam.

Top