Info Letland

Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie

Achtergrond
Letland, aan de rand van de Europese Unie, heeft in Riga een van de mooiste en interessantste steden van de regio. Samen met de bossen in het noordoosten, de stranden in het westen en de verlaten natuur van Kurzeme, maakt dit Letland tot een leuke en boeiende vakantiebestemming.
In Letland en de buurlanden organiseert Blini Reizen fietsvakanties, autovakanties, stedentrips en rondreizen met het openbaar vervoer.

Reizigers met wat meer tijd kunnen een bezoek aan Letland combineren met Estland of Litouwen. Ten westen van Letland liggen bovendien het weinig bezochte Wit-Rusland en een aantal van de boeiendste steden van Rusland: Pskov, Novgorod en Sint-Petersburg.
Tussen de verschillende Baltische landen bestaan goede busverbindingen. Bovendien is het geen probleem met een huurauto de grenzen te passeren. Wie verder wil reizen naar Sint-Petersburg, Moskou of Minsk kan de trein pakken.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Letland is onderdeel van de Europese Unie en valt binnen het Schengengebied. Dit betekent dat je geen visum nodig hebt. Je moet wel een identiteitskaart of paspoort bij je hebben.

Geld
• De Letse munteenheid is de euro.
• In vrijwel elke plaats is het mogelijk geld op te nemen met een bankpas.
• Creditcards worden geaccepteerd in de duurdere hotels en restaurants.
Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.
Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.

Gezondheid
Voor reizigers naar Letland gelden geen speciale aanbevelingen met betrekking tot vaccinaties. Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Veiligheid
Letland is een veilig land. In Riga komt net als in alle grote Europese steden straatcriminaliteit voor.

Taal
De Letten spreken Lets. Veel oudere mensen en uiteraard ook de etnische Russen (in Riga in de meerderheid) spreken daarnaast Russisch. Steeds meer jonge mensen spreken ook Engels en in mindere mate Duits.
Top


Riga en Jurmala
Het oude centrum van Riga ligt aan de brede rivier Daugava. Het werd zwaar beschadigd in de tweede wereldoorlog, maar vrijwel volledig herbouwd. Met zijn oude kerken en koopmanshuizen, keienstraatjes en pleinen vol terrassen is het een leuke plek om rond te wandelen en wat te drinken. Dat auto’s worden geweerd helpt zeker.

Rond het oude centrum ligt een ring van stadsparken. Zeker in de zomer is dit de plek waar de inwoners van Riga zich vermaken. Aan de andere kant van de parken liggen de stadswijken uit de 19e en het begin van de 20e eeuw. Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in architectuur zal met veel plezier door de rustige, brede straten van deze buurten wandelen. Dat Riga de Europese hoofdstad van de art nouveau is, komt voor veel mensen als een verrassing. De mooiste voorbeelden van deze architectuur zijn in deze wijken te vinden.

Riga is een stad vol winkels, terrassen, restaurants en cafés: een stad vol leven.
Het is ook een stad met verschillende gezichten. Zo vormen de Letten een minderheid in hun eigen hoofdstad, terwijl de etnische Russen de grootste groep vormen.

Een goede plek om weer een andere kant van de stad te zien is de centrale markt, net ten zuiden van het centrum. In en rond een serie enorme hallen wordt hier werkelijk van alles verkocht. Let op hoe oude vrouwtjes van het platteland hier mandjes zelf geplukte paddenstoelen en bessen verkopen.

Hoewel je je zonder problemen een week in en rond het oude centrum zou kunnen vermaken, is het aan te raden ook eens verder te kijken. Neem bijvoorbeeld een tram naar de noordoostelijke buitenwijken van de stad. Hier liggen twee uitgestrekte kerkhoven waar het in de weekenden altijd een drukte van belang is. Mensen poetsen de prachtig versierde graven van hun dierbaren en verzorgen met hark en snoeischaar het groen.

Een grote bonus van Riga is het vlakbij gelegen Jurmala, de Riviera van Letland. Niet meer dan twintig kilometers buiten de stad ligt hier een strook van 32 kilometer aan stranden en badplaatsen. In de zomer en zeker in de weekenden is hier een groot deel van de bevolking van Riga te vinden, aan het strand of op de terrassen en in de cafés.
En Jurmala is niet zomaar een badplaats. Aan het begin van de 20e eeuw bouwden de rijken van Riga hier hun houten buitenhuizen in de stijl van de art nouveau. Deels vervallen en deels gerestaureerd geven zij karakter aan Jurmala. Dat laatste geldt zeker ook voor de – meestal verlaten – sanatoria die in de Sovjettijd zijn neergezet.

Tips voor Riga:
Uitzicht
Het is altijd leuk om een stad van bovenaf te kunnen bekijken. Terwijl veel mensen dat in Riga doen vanaf de toren van de Sint Peters-kerk kiezen wij voor de Academie der Wetenschappen. Deze Stalinistische wolkenkrabber ligt ten zuiden van de centrale markt. Je gaat met de lift naar de 15e verdieping en moet dan nog even zoeken naar de trappen die naar het terras op de 17e verdieping leiden. Vanaf deze plek heb je een prachtig zicht over de rivier, de buitenwijken en het oude centrum.

Kipsala – Fabrikas Restorans
Een aanrader is Fabrikas Restorans (of een van de andere restaurants in de naaste omgeving) op Kipasala, het eiland gelegen aan de andere kant van de rivier. Een belangrijk deel van de lol is de wandeling er heen. Vanaf de Vansu-brug heb je mooi zicht op het oude centrum. Aan de overkant gekomen wandel je over een oude kade naar het noorden. Terwijl je aan de andere kant de roestige kranen van de haven van Riga ziet liggen, loop je langs oude houten huizen die hier rond 1900 zijn neergezet. Sommige van deze huizen lijken jammerlijk weg te rotten. Andere huizen zijn prachtig gerestaureerd en worden, zoals te zien is aan de dure auto’s voor de deur, bewoond door de nieuwe rijken.
Diezelfde nieuwe rijken kom je tegen in restaurant Fabrikas, het doel van de wandeling. Je kunt hier eten op het drijvende terras in de rivier of binnen, bij de live muziek van een pianist. Het eten is niet goedkoop maar wel goed. En het is leuk om te zien hoe de nieuwe rijken van Letland zich kleden en gedragen.
Top

Kurzeme: stranden en Kaap Kolka
In het westen van Letland ligt de regio Kurzeme. Een regio die zoveel heeft te bieden dat het vreemd is dat veel reizigers niet verder komen dan Riga. In het hart van Kurzeme ligt het oude stadje Kuldiga. Net als veel steden in dit deel van Europa werd het zwaar beschadigd in de tweede wereldoorlog. Toch is de sfeer van de stad bewaard gebleven.

In het noorden ligt Kaap Kolka. Met een huurauto kun je hier een heerlijke tocht maken langs kleine vissersdorpjes en verlaten baaien. Je krijgt het gevoel aan het einde van de wereld te zijn gekomen.

De havenstad Ventspils werd gesticht in de 12e eeuw. In het centrum dat is gebouwd rond de haven, getuigen een kasteel, kerken en koopmanshuizen van de geschiedenis. Grote trekpleisters zijn de talloze stranden en strandjes die ten noorden en ten zuiden van de stad zijn te vinden. Bovendien is Ventspils de vertrekhaven voor veerboten naar Duitsland, Zweden en het Estse eiland Saaremaa.
Top

Vidzeme: bossen en kastelen
Het noordoosten van Letland heet Vidzeme. Veel reizigers zoeven hier doorheen, op weg naar Tallinn of Tartu. Zonder te stoppen passeren ze met de bus of de auto de afslagen naar Sigulda, Cesis en Valmeira. Pittoresk is een cliché dat van toepassing is op deze drie oude stadjes met hun kastelen, smalle keienstraatjes en landelijke sfeer.
In het gebied tussen Sigulda, Cesis en Valmeire ligt het dichtbeboste Gauja Nationaal Park, een ideaal gebied voor iedereen die van buitensport houdt.
Top

Latgale: bossen en dorpjes
Latgale is de naam voor het zuidoosten van Letland. Het is het armste deel van Letland. De hoofdstad is Daugavpils, een vervallen industriestad waar niemand enthousiast van kan worden. Dat word je wel als je de moeite neemt het platteland te verkennen en dan vooral de regio van Latgale.

Hier liggen tientallen meren tussen ongerepte bossen en vriendelijke boerendorpjes. Typerend voor dit deel van Letland zijn de ooievaarsnesten die je hier overal ziet. In Aglona ligt sinds 300 jaar een grote basiliek, gesticht door Dominicaanse monniken en in 1993 heilig genoeg om een bezoek door Johannes-Paulus II waard te zijn.
Top