Info Sri Lanka

Print Print

Overzicht reizen
Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie

Achtergrond
Cultuur en geschiedenis, natuur en dierenleven, uitgestrekte stranden en een gastvrije bevolking. En dat allemaal op een tropisch eiland van nog geen 2x Nederland. De afstanden zijn klein en de wegen relatief goed. Dit maakt het reizen over het eiland makkelijk en comfortabel, zeker als je kiest voor een auto met chauffeur.

Sri Lanka is in zekere zin het kleine en vriendelijke broertje van grote buur India. Veel van wat India voor reizigers soms een moeilijk land maakt, ontbreekt op Sri Lanka. Je hoeft minder lang te reizen, er is minder armoede en ellende en je wordt minder vaak lastig gevallen door mensen die iets van je willen.

Een jarenlange burgeroorlog maakte dat we Sri Lanka een beetje zijn vergeten als vakantiebestemming. Maar de rust is teruggekeerd en als vanzelf volgen de toeristen. Dat maakt ook dat je wat ons betreft niet al te lang moet wachten met afreizen naar het verrassende Sri Lanka.


Overzicht van onze reizen
• 11 dagen: Sri Lanka Hoogtepunten.
• 15 dagen: Ontdek Ceylon.
• 21 dagen: Ceylon Compleet.
• 10 dagen: Jaffna & the Noorden.

Gecombineerd met India:
• 19 dagen: Tamil Nadu & Sri Lanka.
• 22 dagen: Rajasthan & Sri Lanka.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Voor een bezoek aan Sri Lanka moet voor vertrek een visum worden geregeld. Dit is mogelijk via de ambassade in Den Haag, via een visumbureau of, het eenvoudigst, online via www.eta.gov.lk.
De kosten van het visum zijn te overzien. Voor een verblijf van maximaal 7 dagen betaal je $ 10,-, voor een verblijf van maximaal 30 dagen $ 20,-. Als je korter dan 48 uur in het land blijft (bijvoorbeeld voor een stop-over op weg naar India) is het visum gratis.
Visumbureaus rekenen tot € 48,- per paspoort aan bemiddelingskosten.

NB: Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met een Nederlands paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden.

Geld
• De Sri Lankaanse munteenheid is de roepie. Voor een euro ontvang je circa 150 roepies.
Er zijn biljetten van 1000, 500, 100, 50, 20 en 10 roepies. Munten zijn er van 5, 2 en 1 roepie en 50, 25, 10, 5, 2 en 1 cent.
• In Colombo en grotere steden als Kandy zijn ATM’s te vinden, verder is het erg beperkt. In de kleinere steden is er meestal wel één automaat. Laat je door je chauffeur of in het hotel informeren over de mogelijkheden.
• Met een Nederlandse bankpas (controleer voor vertrek of jouw bankpas hiervoor geschikt is) kun je in deze geldautomaten gewoon geld opnemen. Grotere hotels en winkels accepteren de gebruikelijke creditcards.
• Voor uitgebreide en actuele informatie verwijzen we naar de website van Vreemdgeld Direct.

Kosten
Als je de reis via Blini boekt, zijn normaal gesproken alle overnachtingen en vervoer inbegrepen. Afhankelijk van de reis en de afspraken die je hierover met ons hebt gemaakt, zijn ook lokale gidsen en excursies inbegrepen. Dit betekent dat je de maaltijden (met uitzondering van het ontbijt), entreegelden, mogelijk gidsen en excursies en persoonlijke uitgaven zoals bijvoorbeeld souvenirs, een biertje, fooien of batterijen zelf moet betalen. Reken hiervoor op circa € 25,- per persoon per dag.

Fooien, cadeautjes en aalmoezen
De gidsen en chauffeurs waarmee Blini werkt, krijgen allemaal een acceptabel basis-salaris. Maar fooien vormen daarop wel een gewaardeerde aanvulling. Bedenk daarbij ook dat ze vaak maar een deel van het jaar (tijdens het toeristische seizoen) als chauffeur of gids kunnen werken.
De hoogte van de fooi hangt uiteraard af van de mate waarin je tevreden bent en de grootte van je groepje. Een bedrag van $ 5,- tot $ 15,- dollar per dag per groepje is normaal. Een goede gids die je in een halve dag een stad laat zien, geef je bijvoorbeeld minimaal $ 5,- (en dat kan uiteraard ook in lokale valuta).
Als je in contact komt met Sri Lankanen kan het leuk zijn iets kleins te geven. Denk daarbij aan dingen als een kaart van bollenvelden of een Delftsblauw klompje.
Zeker in de steden kom je in Sri Lanka regelmatig bedelaars tegen. Het is soms lastig om te bepalen hoe je hiermee moet omgaan. Wellicht heb je wat aan de stelregels van Blini zelf: geen geld voor volwassen, gezonde mensen en geen geld voor kinderen.

Gezondheid
Reizigers naar Sri Lanka wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en tegen DTP. Bij een verblijf van meer dan twee weken wordt ook een vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen.
Op het eiland komt ook malaria voor. Sommige reizigers wordt aanbevolen hiertegen tabletten slikken. Neem voor een persoonlijk advies contact op met de huisarts of de GG&GD.
Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Klimaat
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met duidelijke seizoenen. Het lastige is er tijdens deze seizoenen flinke verschillen kunnen zijn tussen de verschillende regio’s.
De Maha moesson heerst van oktober t/m januari. In deze periode valt veel regen in het noorden en oosten. In het zuiden en westen, waar de populairste stranden liggen, is het dan vooral droog.
De Yala moesson waait van mei t/m juli. In deze periode kan het in het zuiden en westen veel regenen terwijl juist de stranden aan de oostkust goed weer kennen.
Omdat Sri Lanka stranden heeft aan de zuid- en westkust én aan de oostkust, is het land het hele jaar goed te bereizen. Het is dan soms wel nodig om de route aan te passen en te kiezen voor een andere strandplaats.
Koud is het nooit op Sri Lanka. Aan de kusten en in de culturele driehoek in het noorden liggen de temperaturen meestal tussen de 25 en 30 graden.
Uitzondering is het heuvelland in het zuiden. Door de hoogte kan het hier ’s nachts flink afkoelen. Zeker als je ’s ochtends vroeg op pad gaat, bijvoorbeeld om ergens in de prachtige natuur te genieten van een zonsopkomst, heb je al snel een goede fleece trui nodig.

Veiligheid
Sri Lanka is een veilig land. Op drukke plaatsen en in het openbaar vervoer moet je wel opletten op zakkenrollers.

Taal
Sri Lanka was lang een Engelse kolonie. Je kan daarom vrijwel overal terecht met Engels, zeker in de steden en de hotels en restaurants die zich richten op toeristen. Op het platteland kom je nog regelmatig mensen tegen die geen Engels spreken maar alleen Sinhala of Tamil. Helaas zijn dit talen die je niet zo maar onder de knie krijgt.

Electriciteit
Het voltage is op Sri Lanka hetzelfde als in Nederland. De stopcontacten zijn echter anders. Het is daarom verstandig een verloopstekker of wereldstekker mee te nemen.
Tijdens je rondreis is het normaal gesproken geen probleem batterijen op te laden. We schrijven ‘normaal gesproken’ omdat de stroomvoorziening wat minder betrouwbaar is dan in Nederland.
Top


Colombo en Negombo
Colombo is de hoofdstad van de Sri Lanka en de plaats waar alle reizigers het land binnenkomen. Het is een grote, uitgestrekte stad, die alle problemen kent die er in veel minder ontwikkelde gebieden bijhoren: armoede, vervuiling, verkeersopstoppingen, etc. Toch is Colombo de moeite van een bezoek waard, onder meer door de drukke markten, de brede boulevards, moderne gebouwen, een paar goede musea en de herinneringen aan het koloniale verleden in het centrum.

De meeste reizigers kiezen ervoor na aankomst op Sri Lanka niet naar Colombo te gaan maar naar Negombo. Deze oude stad ligt niet alleen veel dichter bij de internationale luchthaven maar is ook een stuk kleiner en veel minder hectisch. Ten noorden van de stad ligt een kilometers lang strand met daarlangs het merendeel van de hotels. Hiermee is Negombo een goede plek om even bij te komen van de lange vlucht en te wennen aan het land. In het historische centrum staat een oud Hollands fort. Het ligt aan een groot veld waaraan ook een boeiende en kleurrijke vismarkt ligt.
Top

De culturele driehoek
Sri Lanka kent een lange en rijke geschiedenis. Overal op het eiland zijn hiervan herinneringen terug te vinden: van de ruïnes van tempels en paleizen in Anuradhapura en de grottenkloosters van Dambulla, tot de Hollandse forten langs de kust en de Engelse cottages in het heuvelland.
Unesco heeft niet minder dan 6 sites op het eiland erkend als cultureel werelderfgoed: de overblijfselen van de oude steden Anuradhapura en Polonnaruwa, de grottempels van Dambulla, het rotsfort Sigiriya, de vroegere hoofdstad Kandy en de havenstad Galle.

De indrukwekkendste monumenten zijn te vinden in wat men de Culturele Driehoek is gaan noemen: een gebied in het binnenland waar onder meer Dambulla, Sigiriya, Polonnaruwa en Anuradhapura liggen. Bovendien ligt hier het uitstekende wildpark Minneriya en is het platteland groen en vriendelijk. Deze regio mag dan ook in geen enkele reis over Sri Lanka ontbreken.
Polonnaruwa en Anuradhapura zijn uitgestrekte ruïnesteden. De parken waarin ze liggen zijn gemaakt om ontspannen op een fiets te bezoeken. Anuradhapura was de hoofdstad van Sri Lanka rond het begin van onze jaartelling. Hier staat ook de heilige boom die gegroeid is uit een stek van de boom waaronder Boeddha heeft gemediteerd. Polonnaruwa was hoofdstad van 1070 tot 1284 .
Sigirya is slechts kort de vesting geweest van een opstandige koning. Het ligt bovenop een steil oprijzende rots en op de klim naar boven kom je langs goed bewaard gebleven muurschilderingen. Veel muurschilderingen en Boeddhabeelden zijn er ook te zien in de rotstempels van Dambulla.

Buiten de Culturele Driehoek ligt nog de oude havenstad Galle. Het ommuurde gedeelte is intact gebleven en heeft veel herinneringen aan de tijd dat de Hollanders zich hier genesteld hadden.
Top

Het heuvelland
Hill Country is in feite een middelgebergte. Het vormt het centrum van het eiland en is sterk geaccidenteerd. Felgroene theeplantages (o.a. van Lipton) worden afgewisseld met tropische wouden. Tegen de hellingen liggen landelijke dorpjes en je kunt er van imponerende vergezichten genieten. Het Heuvelland leent zich voor wandeltochten, of voor een treinreis, waarbij je in langzaam schommelende wagons langs de dorpen en plantages reist, met steeds wisselende panorama’s.
Top

Stranden
Als er iets is wat Sri Lanka in overvloed heeft te bieden, zijn dit wel stranden. Aan alle kusten zijn ze te vinden: lange witte zandstranden omzoomd met palmbomen. Of je nu de reis wilt beginnen of juist wilt eindigen met een paar dagen strand, of dat je tussendoor je rondreis even wilt onderbreken, er is altijd een prachtig tropisch strand in de buurt. We noemen een aantal van de mooiste stranden.

Aan de westkust zijn Bentota en Hikkaduwa de populairste badplaatsen. Het toerisme is hier redelijk ontwikkeld en dat betekent dus voldoende leuke terrasjes, restaurants en winkeltjes om je ook naast het strand bezig te houden.

Unawatuna, Tangalle en Mirissa zijn onze favorieten aan de zuidkust. Het is hier stiller dan aan de westkust en dat vinden wij eigenlijk wel zo leuk.

De oostkust wordt nauwelijks bezocht. Dat heeft deels te maken met de jarenlange burgeroorlog die pas in 2009 tot een einde kwam. De stranden zijn veelal ongerept en uitgestrekt. Bij de duizenden jaren oude havenstad Trincomalee liggen enkele van de fijnste stranden van heel Sri Lanka.

Natuurlijk kun je uitstekend snorkelen op Sri Lanka. Bij vrijwel alle stranden hoef je alleen met een snorkel het water in te lopen om prachtige tropische vissen te vinden. Als je wilt duiken ben je gebonden aan de grotere badplaatsen waar duikscholen zijn, zoals Unawatuna en Hikkaduwa.

Ten slotte zijn er nog de walvissen. Als je in de juiste tijd van het jaar aan de juiste kust bent, moet je zeker een walvisexcursie maken. Een goede plaats hiervoor is Mirissa. Van november t/m april vertrekken hier boten op zoek naar blauwe vinvissen, de grootste dieren die ooit op aarde hebben geleefd.
Top

Wildparken
De natuurparken van Sri Lanka zijn met recht populair. Ze zijn niet zo spectaculair als de parken van Afrikaanse landen als Tanzania en Zambia, maar bieden wel de mogelijkheid om in prachtige natuur uitgebreid te genieten van het dierenleven.

De drie beste parken worden veel bezocht: Yala en Uda Walawe in het zuiden en Minneriya in de Culturele Driehoek. Maar naast deze parken zijn er nog talloze andere parken die minder populair maar niet minder mooi zijn.
Top

En verder…
En Sri Lanka heeft nog meer te bieden: een uitstekende en diverse keuken, een vriendelijke bevolking,
Top