Jaffna & het Noorden

Print Print

Jaffna & het Noorden

Het noorden van Sri Lanka was jarenlang gesloten voor toeristen, maar sinds het einde van de burgeroorlog is deze regio weer toegankelijk. En dat is goed nieuws voor iedereen die het gebaande pad wel eens wil verlaten. De stad Jaffna biedt een boeiende kennismaking met de Tamil-cultuur, en rond Jaffna wachten verlaten kusten en geïsoleerde eilanden op de avontuurlijke reiziger.

Deze reis is goed te combineren met een van onze andere rondreizen over Sri Lanka. Vanaf Sigiriya keer je dan niet terug naar Colombo, maar gaat verder het land in.

In de uitgebreide reisbeschrijving hieronder staan reistijden vermeld; deze zijn indicatief en houden geen rekening met eventuele stops onderweg.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 10 dagen
Beste reistijd: januari t/m augustus

Prijs vanaf: € 799,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Sri Lanka.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Negombo
Bij aankomst op de luchthaven van Colombo word je opgewacht door de chauffeur die je naar je hotel in Negombo brengt. De oude stad Negombo ligt ten noorden van Colombo en niet ver van de luchthaven.
Negombo is minder hectisch dan de hoofdstad en daarom een goede plaats om uit te rusten en te acclimatiseren. Dat kan aan het kilometerslange strand of met bijvoorbeeld een fietstocht door het oude centrum of langs een van de Hollandse kanalen.

Luchthaven – Negombo: 30 minuten

Dag 2-3 Kalpitiya
Je verlaat Negombo en volgt de kust naar het noorden. De eerste stop is bij Kalpitiya. Dit gebied bestaat uit 14 eilanden waar voornamelijk vissers wonen. De Portugezen en de Hollanders hebben hier eeuwen geleden een aantal forten gevestigd. Je overnacht in een klein resort aan een verlaten strand.

Op dag 3 kun je genieten van de zee en het strand. Maak eventueel een excursie over de lagune, ga snorkelen of ga met een boot de zee op en zoek de walvissen en dolfijnen die hier (afhankelijk van het seizoen) zijn te vinden.

Negombo – Kalpitiya: 3,5 uur

Dag 4 Anuradhapura
Op het vasteland ligt Wilpattu National Park. Tijdens de lange burgeroorlog was het gesloten, nu komen de bezoekers langzaamaan weer terug. Je maakt een gamedrive per jeep.
Na je rit door het park rijd je het binnenland in, naar de stad Anuradhapura. Je komt hier later in de reis terug.

Kalpitiya – Anuradhapura: 2,5 uur

Dag 5 Jaffna
Je rondreis brengt je naar het noorden van Sri Lanka, een regio die lange tijd off-limits was voor toeristen. Maar de burgeroorlog is gelukkig ten einde en het is weer helemaal veilig. Het zijn echter nog maar enkele toeristen die de moeite nemen naar het noorden af te reizen, en dat maakt een bezoek aan dit gebied eigenlijk alleen maar leuker.

De bestemming is de stad Jaffna op het schiereiland in het uiterste noordoosten van Sri Lanka. Het laatste deel van je rit voert je over een vlakte en langs zoutpannen. Je komt hier bij de Olifantenpas, een plek waar tijdens de burgeroorlog veel en langdurig over is gevochten. Het is geen bergpas maar en lange dijk door de zoutpannen.

Jaffna is de hoofdstad van de Tamils van Sri Lanka. Met meer dan 100.000 inwoners is het een grote stad, maar de economische ontwikkeling heeft hier door de oorlog lang stil gestaan. Je ziet hier weinig buitenlanders en de bevolking is vriendelijk en nieuwsgierig.

In Jaffna moet je allereerst een bezoek brengen aan het Fort dat door de Hollanders werd gebouwd en nog in de jaren ’90 van de vorige eeuw een belangrijke rol speelde. Ook de Hindu-tempel van Nallur Kandaswamy is een uitstapje meer dan waard.

Anuradhapura – Jaffna: 4 uur

Dag 6 Pedro Point & Nainativu
Op dag 6 verlaat je de stad en rijdt eerst naar het noorden. Een mooie rit voert je langs vrijwel lege stranden waar je meestal alleen hier en daar vissers in de weer ziet. De eerste stop is bij Point Pedro, met 30.000 inwoners de tweede stad van dit gebied. De naam Pedro is afkomstig van een Nederlandse zeeman, maar de geschiedenis van de stad gaat honderden jaren verder terug. In het stadje zijn de nodige koloniale gebouwen terug te vinden, verweerd door de wind, de zee en de zon. Niet ver van Point Pedro liggen de tempels van Vallipuram.

Je volgt de kust van het schiereiland, tegen de klok in naar het westen. Onderweg kun je stoppen in vissersdorpjes of bij kleine tempels. Twee verhoogde wegen brengen je over het water achtereenvolgens naar de eilanden Velanai en Punkudutivu. Van dat laatste eiland vertrekt een veerboot naar het eilandje Nainativu. Hier sta je eerst voor een grote hindoetempel waar de godin Meenakshi wordt vereerd. De tempel zelf is boeiend maar het is zeker ook de setting, op een afgelegen eilandje, die bijdraagt aan de sfeer. Op Nainativu is verder ook een boeddhistische tempel te vinden, de enige in het noorden van Sri Lanka.

Dag 7 Delft
Ook op dag 7 trek je er op uit. Op Punkudutivu pak je de boot naar Delft. De Hollanders veroverden Delft in 1658 op de Portugezen. Dit kleine eilandje is echt het einde van Sri Lanka. Het gevoel van isolement, de verlaten stranden en de zandwegen maken het een heerlijke plek om te verkennen.

Dag 8 Anuradhapura
Je verlaat het noorden en rijdt terug naar de stad Anuradhapura. Deze ontspannen provinciestad telt nu 60.000 inwoners maar was in vroeger eeuwen meermalen de hoofdstad van grote koninkrijken. Aan die periodes herinneren talloze monumenten, van dagoba’s en tempels tot paleizen en waterreservoirs. Anuradhapura is het eerste werelderfgoed van Unesco van deze rondreis. De stad is de noordelijke punt van de beroemde culturele driehoek, een van de interessante gebieden van Sri Lanka.

Jaffna – Anuradhapura: 4 uur

Dag 9 Sigiriya
De dag begint met een bezoek aan de monumenten van Anuradhapura. Hierna rijd je verder naar het zuiden. De volgende stop is Ritigala. Hier liggen de ruïnes van een 2000 jaar oud klooster. Minstens zo interessant is het ongerepte landschap rond de ruïnes.

Je overnacht in een lodge niet ver van enkele van de populairste bezienswaardigheden van dit deel van het eiland: de leeuwenrots Sigiriya, de parken Minneriya en Kaudulla en de ruïnes van Pollonaruwa.

Anuradhapura – Sigiriya: 1,5 uur

Dag 10 einde reis
Je reis door het noorden van Sri Lanka is achter de rug. Je hebt nu drie opties: de chauffeur rijdt je terug naar de luchthaven van Colombo voor de vlucht naar huis; je reist door naar een van de strandplaatsen om je reis af te sluiten met zon, zee en strand; of je vervolgt je rondreis over Sri Lanka. In het laatste geval sluit deze reis perfect aan bij onze andere reizen.

Top