Karavanen & Bergpassen

Print Print

Karavanen & Bergpassen

Karavaansteden en bergpassen langs de Zijderoute

Een unieke reis door Oezbekistan, Kirgizië en het oosten van China. De tocht voert over de oude wegen van de Zijderoute. Je bezoekt legendarische steden, passeert hoge bergpassen en slaapt midden in ongerepte natuur bij nomaden.

In deze reis slaap je twee nachten op meer dan 3000 meter hoogte in de bergen in yurts. De reis is hierdoor alleen mogelijk van mei t/m september. Het is echter geen probleem deze nachten te vervangen door overnachtingen in lager gelegen homestays. Op deze manier is deze reis ook in april en oktober goed te doen.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 17 dagen
Beste reistijd: mei t/m september

Prijs vanaf: € 2499,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan, Kirgizië en China.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tasjkent
Je vliegt naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, en komt daar laat in de avond of midden in de nacht aan. De volgende dag kun je uitrusten van de reis en de stad op eigen gelegenheid of met een gids verkennen.

Tasjkent is de hoofdstad van de jonge maar zelfbewuste republiek Oezbekistan. In het centrum voeren brede lanen langs grote goudkleurige monumenten en indrukwekkende gebouwen. De stad moet trots uitstralen en de nationale identiteit benadrukken.
Wie echter iets verder kijkt, ontdekt al snel het Sovjetkarakter van de stad. Bijvoorbeeld in de kleding en de houding van een deel van de bewoners en in de typische woonblokken. Een groot deel van de bevolking is ook nog Russisch, niet alleen een overblijfsel uit de Sovjetperiode, maar ook uit de decennia daarvoor. Toen was Tasjkent de hoofdstad van de Tsaristische provincie Turkestan.
Het oude Tasjkent vind je terug in de drukke wijken rond de centrale markt. Hier zie je nog resten van het verleden, toen de stad een belangrijke handelspost op de Zijderoute was.

Dag 3 Buchara
Je verlaat de hoofdstad per trein en reist naar de woestijnen in het westen. De Oezbeekse treinen zijn verrassend snel en comfortabel. In de loop van de middag kom je aan in de stad Buchara.

De 2500 jaar oude stad Buchara was net als Khiva een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en een belangrijke schakel op de Zijderoute. Een van de hoogtepunten van de oude stad is Kalyan minaret. Toen de stad door de Mongolen werd verwoest, zou het Djengiz Khan zelf zijn geweest die zo onder de indruk was van de pracht van de toren, dat hij opdracht gaf dat deze gespaard moest blijven.
Het grote fort, de Ark genoemd, is ook een ‘must’. Gelegen op een rots boven de stad heb je vanaf de muren een prachtig uitzicht. In het fort zijn verschillende stoffige maar leuke musea gevestigd.
Een persoonlijke favoriet van Blini Reizen is de Chor Minor. Deze kleine bescheiden madrassa (Koranschool) met vier torens ligt wat afgelegen op een pleintje midden in een woonwijk. Vergeleken met veel andere gebouwen in Buchara is het een bescheiden gebouw, maar wel van een ongekende schoonheid. Een deel van het plezier van een bezoek aan de Chor Minor is de wandeling er naar toe. Deze voert door steegjes en langs lemen huizen. Onderweg kom je spelende kinderen en af en toe een zwaar beladen ezel tegen. Zo moet het leven in het oude Buchara zijn geweest.
Buiten de stad liggen de tombe van de soefi-heilige Bakhautdin Naqshband en het zomerpaleis van de emir. Het zijn leuke bestemmingen voor een excursie.
Buchara is meer dan alleen het bewonderen van oude gebouwen. Het hart van de oude stad wordt gevormd door Lyab-i-Hauz. Rond een groot waterreservoir staan de tafeltjes van theehuizen en restaurantjes. Oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Het is heerlijk om hier in het gezelschap van oude Oezbeken en onder het genot van meerdere potten thee een paar uur niets te zitten te doen.

Dag 5-6 Samarkand
Een tweede, korte treinreis brengt je naar het volgende hoogtepunt van de reis: Samarkand!

Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van de een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden van de Zijderoute.
Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan de andere.
Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk. Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e Amir.

Dag 7 Tasjkent
Dag 7 kun je nog grotendeels doorbrengen in Samarkand. Aan het eind van de middag reis je per trein terug naar de hoofdstad.

Dag 8 Fergana
Je vertrekt per auto naar de Fergana-vallei. Dit gebied wordt gedeeld door Tadzjikistan, Kirgizië en Oezbekistan. Oude steden liggen tussen de uitgestrekte katoenvelden. Je bezoekt de monumenten van de stad Khojand, dat eeuwen voor Christus werd gesticht door de Perzische koning Cyrus en niet lang daarna werd bezocht door Alexander de Grote. Ook kun je in Rishton en Margilan eventueel pottenbakkers en zijdefabriekjes bezoeken.

Dag 9 Osh – Alay-vallei
Je verlaat Oezbekistan en rijdt Kirgizië binnen. Hier stop je kort in Osh, een oud centrum van de zijdeproductie en halteplaats langs de Zijderoute. Hiervandaan trek je de Pamirs in. Dit berggebied staat van oudsher bekend als het Dak van de Wereld en is de plek waar bergketens als de Himalaya’s, de Tian Shan, de Karakoram en de Hindu Kush elkaar ontmoeten.

Je volgt de Pamir Highway en over de 3700 meter hoge Aldyk-pas bereik je de Alay-vallei. Bij het dorpje Achik Tash kom je bij een kruising: de weg naar rechts brengt je uiteindelijk naar Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan, de weg rechtdoor is de Pamir Highway, die je diep de onherbergzame Pamirs in voert. De volgende dag sla je linksaf: naar China.

Dag 10-12 Kashgar
De weg voert door de prachtige Alay-vallei, die aan de zuidkant wordt begrenst door de toppen van de Pamirs. Lenin Peak was met 7134 meter de hoogste top van de Sovjet-Unie.
Je klimt omhoog naar de Irkestham-pas, die op 3005 meter hoogte de grens tussen Kirgizië en China vormt. Hiervandaan is het bergafwaarts naar de Taklamakan-woestijn.

Aan de rand van de Taklamakan ligt Kashgar, de meest westelijke stad van China. De stad was lang een belangrijke halteplaats op de Zijderoute. Vanaf hier trokken karavanen over de bergpassen naar het zuiden of het westen, of door de genadeloze woestijnen naar het oosten.
Het oude centrum van de stad – ooit het domein van de Oeigoeren, de Islamitische minderheid in dit deel van China – is erg veranderd de laatste jaren. Veel van de kleine steegjes waar ambachtslieden hun beroep uitoefenden en waar je sfeervolle theehuizen vond, zijn verdwenen om plaats te maken voor nieuwbouw. Maar met een beetje moeite kom je in achterafstraatjes diezelfde Oeigoerse werklieden nog tegen en eet je heerlijk in een lokaal restaurantje.

Blini probeert de reis zo te plannen dat je op dag 12 de beroemde zondagsmarkt kunt bezoeken. Handelaren, boeren en herders uit de wijde omgeving komen dan naar de stad. Tussen de Oeigoeren herken je Kirgiziërs, Pakistanen, Tadzjieken en Oezbeken. Het is een fascinerend en kleurrijk schouwspel.

Dag 13 Torguart – Tash Rabat
Je verlaat Kashgar over een andere oude handelsroute dan waarover je de stad bereikt hebt. De weg voert naar het noorden, naar de Tian Shan-bergen. De grens tussen Kirgizië en China ligt op 3752 meter hoogte.

Je slaat niet ver van de pas een zijweg in. Deze voert naar Tash Rabat, een honderden jaren oude karavanserai die op een beschutte, prachtige plek in bergen ligt. Het is en sfeervolle herinnering aan de tijden dat lange karavanen door de bergen trokken.
Je overnacht hier in een yurt, de traditionele vilten tent van de Kirgizische nomaden.

Dag 14 Song-Kul
Op dag 14 rijd je door de Kirgizische bergen naar het noorden. Glooiende, vaak groene hellingen, met hier en daar het wit van yurts omringd door de zwarte stippen van grote kuddes. Galopperende ruiters tonen aan dat de nomadencultuur hier nog springlevend is.

Na een paar uur verlaat je de hoofdweg en trekt over een onverharde weg de bergen in. Op 3000 meter hoogte ligt in een lege, prachtige vallei het meer Song-Kul.

Je overnacht in een yurt aan de oevers van het meer.

Dag 15 Issyk-Kul
Je keert terug naar de bewoonde wereld. Het hart van Kirgizië wordt gevormd door Issyk-Kul. Dit prachtig blauwe meer strekt zich over 162 kilometer uit tussen de besneeuwde toppen.

Je slaapt in een homestay of hotel in een dorpje aan de oevers.

Dag 16 Bishkek
Een laatste rit brengt je naar de hoofdstad van Kirgizië: Bishkek. Een schaduwrijke stad, die tegelijk Russisch en Centraal-Aziatisch aandoet.

Dag 17 thuisreis
In de ochtend vertrekt je vlucht naar huis.

Top