Kaukasus (15 dagen)

Print Print

Kaukasus Rondreis

Deze reis voert je van Bakoe, de fascinerende hoofdstad van Azerbeidzjan, door de bergen en valleien van Georgië en Armenië naar Jerevan. Divers, compleet en bijzonder. Je reist per huurauto of per auto met chauffeur (al dan niet met gids).
De uitgebreide reisbeschrijving hierna gaat uit van een rondreis per auto met chauffeur. De genoemde excursies kunnen natuurlijk als voorbeeld worden gebruikt voor een rondreis per huurauto.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 15 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf € 1249,- op basis van self-drive, of vanaf € 1449,- op basis van auto met chauffeur (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Azerbeidzjan, Armenië en Georgië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-3 Bakoe
Je vertrekt vanaf Schiphol of Zaventem en komt dezelfde avond aan op de luchthaven van Bakoe. Je wordt op de luchthaven opgewacht en naar je hotel in de stad gebracht. Je hebt twee dagen voor het boeiende Bakoe en voor excursies buiten de stad, bijvoorbeeld naar het Absheron-schiereiland of Qobustan.

Wandel door Bakoe en neem de moeite van enkele excursies buiten de stad, en je ziet alle fases uit de lange geschiedenis van Bakoe langskomen. De stad was eeuwenlang een kleine en stoffige halteplaats op de handelsroutes die oost en west met elkaar verbonden. Het leven speelde zich af in de sfeervolle ommuurde binnenstad, die nu een plekje heeft gekregen op de Werelderfgoedlijst. Smalle steegjes voeren langs oude moskeeën en koopmanshuizen naar het paleismuseum van de Shirvansha’s, de lokale heersers. Het belangrijkste monument is de Maagdentoren, die al acht eeuwen lang hoog en massief aan de rand van de oude stad staat.
Het leven in Bakoe veranderde totaal met de Oil Boom van het einde van de 19e eeuw. Mensen werden letterlijk miljonair door in hun tuintje een spade in de grond te steken. De stad ontwikkelde zich razendsnel. In 1910 werd meer dan de helft van de wereldolieproductie in en rond Bakoe gewonnen. Buitenlanders stroomden toe. Daaronder bijvoorbeeld ook de gebroeders Nobel, die hier het geld verdienden dat nu als Nobelprijs wordt uitgekeerd. Oliemiljonairs lieten prachtige huizen bouwen in de nieuwe wijken van de stad.
Bakoe profiteert nu van een nieuwe olieboom. Met de onafhankelijkheid en de hoge olieprijzen stroomt het geld weer binnen. Overal wordt gebouwd, het ene gebouw nog hoger en protseriger dan het andere. Gelukkig wordt ook geld gestoken in de publieke ruimte. Vooral de lange boulevard is prachtig. Overdag en ’s avonds is dit een populaire plek onder de inwoners van Bakoe.

Buiten de stad liggen uitgestrekte velden vol jaknikkers en boortorens, alles sterk vervuild door het 150 jaar lang morsen van olie. Tijdens een tochtje naar het Absheron-schiereiland krijg je een goed idee van deze olievelden. De kale, vieze stukken grond met roestige bouwsels waar nog steeds olie wordt gewonnen, vormen een fascinerend schouwspel. Tussen de troosteloze vuiligheid liggen echter nog twee herinneringen aan een verder verleden. Een daarvan is de vuurtempel van Atesgah. Op deze plek lag sinds de 7e eeuw een tempel van de Perzische Zoroasters, een oude godsdienst waarin de aanbidding van vuur een grote rol speelt. De huidige vuurtempel is echter in de 18e eeuw gebouwd door Indiase kooplieden. Het is een stille en bijzondere plek.
Midden in een woonwijk van het uitgestrekte dorp Märdäkan staat een hoge verdedigingstoren uit de 12 eeuw. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de vlakte van het schiereiland.
Ten zuiden van Bakoe ligt Gobustan, dat net als de oude binnenstad op de Unesco-lijst staat. In de rotsen boven de kustvlakte zijn talloze rotsschilderingen uit de steentijd te zien, die vertellen over het leven in vroeger tijden. Grappig is dat vlakbij ook een verveelde Romein inscripties heeft achtergelaten. Het zijn de meest oostelijke sporen van het Romeinse Rijk.

Op dag 3 verlaat je Bakoe aan het begin van de avond met de nachttrein.

Dag 4-5 Tbilisi
Bij aankomst in Tbilisi staat een medewerker van onze agent je al op te wachten om je naar je hotel te brengen.

Als je (tegen een meerprijs) hebt gekozen voor een rondreis met gids, maak je dezelfde dag kennis met deze leuke stad tijdens een rondwandeling met die gids. Op dag 5 kun je Tbilisi op eigen gelegenheid verder verkennen.

De hoofdstad Tbilisi is een stad waar de energie van de 21e eeuw zich sfeervol mengt met de zichtbaar lange geschiedenis. Vanaf de oude citadel, in 360 gebouwd door de Perzen, is te zien hoe de stad zich uitstrekt langs de oevers van de rivier Mtkvari, ingeklemd tussen de heuvels. In het oude centrum verzorgen kerken, paleizen en monumentale gebouwen de achtergrond voor een levendig stadsleven waarin terrasjes, restaurants en cafés een grote rol spelen.
De stad telt ook verschillende goede musea. Daarvan mag vooral het Kunst Museum niet gemist worden. De collectie varieert van een bijzondere selectie iconen en een schat aan gouden sieraden tot een verzameling werken van Russische schilders als Repin en Serov. Populair zijn ook de werken van Georgiër Niko Pirosmani.

Dag 6 excursie David Gareja (of Kakheti)
Tijd om verder te kijken dan de hoofdstad. Je verlaat Tbilisi per auto met chauffeur, een flexibele en comfortabele manier van reizen. Je rijdt naar het oosten. Na een rit die deels door woestijnachtige bergen voert, kom je aan bij het uitgestrekte grottenklooster van David Gareja, dat stamt uit de 6e eeuw. Je bezoekt het Lavra klooster, waar nog monniken wonen, en wandelt naar het Udabno klooster, waarvan je prachtig zicht hebt over de valleien van Azerbeidzjan.

Je rijdt verder naar de brede groene vallei van Kakheti. Aan de noordkant doemen de besneeuwde toppen van de Kaukasus op. Kakheti was lang een zelfstandig koninkrijk. Een belangrijke reden om nu deze provincie te bezoeken is de wijn. Deze drank wordt al meer dan 7000 jaar in Georgië gemaakt. Tijdens de Sovjetperiode was kwantiteit belangrijker dan kwaliteit maar sinds de onafhankelijkheid worden de Georgische wijnen beter en beter. Kakheti is een van de belangrijkste wijn producerende regio’s van het land. Bijna elk dal en elk dorp heeft zijn eigen druivensoort. Het is leuk de wijnboerderijen te bezoeken en de wijnen te proeven. Een aanrader is het landgoed van de beroemde Georgische familie Chavchavadze in Tsinandali.

Maar Kakheti biedt meer. Aan de noordkant van de brede vallei liggen Gremi, de oude hoofdstad van het koninkrijk Kakheti, en Nekrisi, een klooster in een landelijk gebied.

Het is niet te doen alles in een dag te bezoeken en te zien en je zal dus keuzes moeten maken. Je kunt natuurlijk ook hier een extra dag plannen en overnachten in Kakheti.

Dag 7 Mtskheta & Kazbegi
Een korte rit brengt je naar Mtskheta, de oude hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië. Je bezoekt twee Unesco-monumenten: het oude klooster van Javri, dat hoog boven het rivierdal ligt, en de Svetitskhoveli kerk, waar volgens de overlevering de lijkwade van Christus is begraven.

Je rijdt verder naar het noorden langs de Georgian Military Highway. Je stopt eerst bij het fortencomplex van Ananuri dat vooral bekend is om het beeldhouwwerk in de kerken. Daarna wordt het dal smaller en klim je steeds hoger, tot Gudauri, een van de skiresorts van het land.
Daarna bereik je de 2379 meter hoge Jvari-pas. Hiervandaan heb je prachtig zicht over de valleien en de besneeuwde toppen van de Kaukasus. De weg daalt af door een leeg dal en bereikt uiteindelijk het dorpje Kazbegi.

Een voetpad leidt in 1,5 uur naar een van de iconen van Georgië: de spectaculair gelegen Gergeti-kerk (als je niet wilt wandelen is een rit over een onverharde weg het alternatief). Vanaf de Gergeti-kerk voert een mooie wandeling verder de bergen in. Een alternatief is de ongerepte Sno-vallei waar de weiden in het voorjaar zijn bedekt met bloemen.

Dag 8 Gori & Kutaisi
Je rijdt weer terug over de Georgian Military Highway en verlaat de bergen. In de centrale vallei van Georgië stop je eerst bij Gori. Je bezoekt de grottenstad van Uplistsikhe, in het verleden een halteplaats op de Zijderoute. Eventueel kun je ook een bezoek brengen aan een totaal andere herinnering aan het verleden: het museum dat de in Gori geboren Stalin verheerlijkt.

Je rijdt verder naar Kutaisi. Onderweg kom je door Zestaponi. Hier zie je een heel andere kant van Georgië. Zestaponi ligt op ’s wereld grootste voorraad van het erts mangaan. In Sovjettijden werd hier dan ook een groot industrieel complex gebouwd. In tegenstelling tot veel industrieën in Georgië bleven deze fabrieken ook na de onafhankelijkheid in gebruik. Je rijdt nu kilometers lang langs vervallen fabriekshallen en zwart beroete schoorsteenpijpen. Het is een bijna surrealistisch decor.

Dag 9 Borjomi & Akhaltsikhe
In de ochtend heb je tijd voor Kutaisi. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot de 17e eeuw voor Christus. Kutaisi is nu een prettige provinciestad, met twee Unesco-monumenten, die je natuurlijk beide bezoekt. De eerste is de Bagrati kathedraal, die op een heuvel boven de stad ligt. Het tweede Unesco-monument ligt een stukje buiten Kutaisi in een stille, beboste omgeving. Het is het klooster van Gelati, dat bestaat uit een kathedraal en verschillende bijgebouwen.
Maar het is natuurlijk ook leuk om over de markt van Kutaisi te dwalen of gewoon een tijdje op een van de terrasjes te zitten.

Je rijdt terug naar het oosten maar draait ruim voor Gori een dal in dat je naar het zuiden brengt. De volgende bestemming is Borjomi, dat in een prachtige omgeving ligt. Borjomi verwierf faam als kuuroord voor de Russische adel (en in Sovjettijden de modelarbeiders) en als herkomst van het populaire gelijknamige bronwater. Je wandelt langs de oude paleizen en door de parken en drinkt het water direct uit de bron.
Je volgt het dal verder naar het zuiden en verder omhoog. De bossen verdwijnen en de omgeving wordt rotsiger. Het provinciestadje Akhaltsikhe ligt niet ver van de Turkse grens. Het oude fort boven de stad is helemaal gerestaureerd en het is leuk hier even rond te wandelen. Overigens bestaat een derde van de bevolking van Akhaltsikhe uit Armenen.

Dag 10 Vardzia, Gyumri & Haghpat
Vandaag verlaat je Georgië. Maar niet zonder na een mooie rit door de bergen Vardzia bezocht te hebben. Dit spectaculair gelegen grottencomplex is deels gebouwd door de legendarische Koningin Tamar.

Reis je niet per huurauto, dan neem je bij de grens afscheid van je Georgische chauffeur (en eventuele gids). De Armeense chauffeur (en eventueel ook een gids: deze is tegen een meerprijs bij te boeken) staat al op je te wachten. De eerste stop in Armenië is in Gyumri, de tweede stad van het land die in 1988 bij een aardbeving zwaar werd beschadigd. Je maakt een wandeling door het rustige centrum.
Aan het einde van de middag rijd je verder door het mooie dal van de Debed-rivier. Je overnacht in een bijzonder hotel in Dzoraget of een hotel in Haghpat.

Dag 11 kloosters Haghpat & Sanahin, Dilijan & Sevan-meer
De dag begint met bezoeken aan twee Unesco-monumenten: de kloosters van Haghpat en Sanahin. Het klooster van Sanahin ligt hoog bovenin het dal. Het werd gesticht in 966 en bestaat uit een paar kerken en kloostergebouwen. De sfeer bij het klooster is zoals vaker in Armenië. Buiten de poort staan een paar stalletjes met souvenirs, maar binnen is het stil. Geen hekken, niet over-gerestaureerd, geen suppoosten, geen regeltjes. Je kunt meestal in alle stilte het terrein verkennen, de met mos begroeide muren verhogen de sfeer. Wel staan hier en daar informatieborden, met achtergronden over geschiedenis en architectuur.
Het klooster van Haghpat ligt hemelsbreed maar drie kilometer verder en was in vroeger tijden een concurrent van Sanahin. Nu worden beide Unesco-monumenten tijdens een excursie bezocht. Haghpat was een belangrijk religieus en cultureel centrum. Op het terrein staan prachtige kachkars, de typisch Armeense herdenkingsstenen die altijd zijn versierd met bijzondere reliëfs.
Niet op de Unescolijst, maar zeker ook de moeite van een korte omweg waard, is de kerk van Odzun. Net als Hagphat en Sanahin ligt Odzun hoog bovenin het rivierdal. De grote kerk werd gebouwd in de 6e eeuw van opvallende rode steen.

Daarna voert de tocht door de bergen naar Dilijan. Dit stadje is bij Armeniërs een populair vakantieoord. Het oude centrum wordt in oude glorie hersteld. In de bergen ten noorden van de stad liggen twee kloostercomplexen (Haghartsin & Goshavank), die alleen al de moeite waard zijn vanwege de landelijke ligging.

In de middag bereik je het meer van Sevan, dat op 1900 meter hoogte tussen de bergen ligt. Je hotel ligt direct aan de oevers en is een heerlijke plek om bij te komen van de reis.
Aan de oevers van het meer liggen verschillende interessante plaatsen. Een daarvan is het schiereiland Sevan waarop het klooster Sevanavank ligt. Het is een dankbare plek voor fotografen met twee oude kerken en verschillende bijzondere kachkars tegen een achtergrond van prachtig blauw water omringd door hoge bergen. Overigens was het schiereiland tot in de jaren ’30 een eiland. Toen deed het overvloedige watergebruik door de Sovjets voor industrie en landbouw het waterpeil dalen.

Dag 12 Noravank, Khor Virap & Jerevan
De reis voert eerst langs de oevers van het meer van Sevan. Je stopt onderweg bij het mooi gelegen kerkje van Hayravank. Weer iets verder ligt het plaatsje Noraduz, met een begraafplaats die bekend is om de indrukwekkende verzameling van bijna 1000 kachkars. Deze grafstenen, bewerkt met rozetten en bloemmotieven, zijn een kenmerkend onderdeel van de Armeense kunst.

Niet veel verder verlaat je de oevers van het meer om naar de Selim-pas te klimmen. Via een gerestaureerde karavanserai uit Zijderoute-tijden slingert de weg zich na de pas door prachtig berglandschap naar beneden.
Je bereikt de hoofdweg die van Jerevan naar Nagorno-Karbakh, het zuiden van het land en Iran voert. Jij kiest de richting van Jerevan.
Een zijweg duikt een diepe kloof van steile, baksteenrode rotswanden in. Een prachtige weg voert naar Noravank. Dit klooster gaat qua kleur en materiaal volledig op in zijn natuurlijke omgeving en is beroemd om zijn beeldhouwwerk.

Het laatste deel van deze lange dag voert door het brede dal van de Arkas. Hier ligt het klooster van Khor Virap, de plek waar het voor de Armeense kerk allemaal is begonnen. Vanaf de muren van het klooster kijk je over het dal uit naar de berg Ararat, die net over de Turkse grens ligt. Aan het einde van de dag kom je aan in Jerevan.

Dag 13-14 Jerevan
Je hebt twee volle dagen in Jerevan. Jerevan is niet alleen de hoofdstad van Armenië, maar ook verreweg de grootste en belangrijkste stad van het land. Jerevan vormt het hart van Armenië. Een bezoek aan dit land is niet denkbaar zonder ook deze prettige, veilige en boeiende stad te leren kennen.

Hoewel op de huidige locatie van Jerevan al ruim voor Christus een nederzetting bestond, is de stad pas vanaf 1827 toen de Russen kwamen en later in de Sovjettijd echt tot ontwikkeling gekomen. Nu telt de stad 1,1 miljoen inwoners, bijna een derde van alle inwoners van het land. Het oude hart van de stad is het Plein van de Republiek, een groot plein dat wordt omsloten door indrukwekkende gebouwen in Stalinistische stijl. Hier liggen ondermeer het Nationaal Historisch Museum, het Nationale Kunst Museum en het Marriot, het duurste hotel van de stad. Het tweede grote en populaire plein is het Opera Plein, dat rond het imposante gebouw van de Nationale Opera ligt.
Jerevan is een stad waar mensen graag en veel buiten zijn. Het is dan ook een stad van parken, terrassen en brede boulevards met flanerende mensen. Het is leuk om een plekje uit te zoeken en onder het genot van een kopje koffie of een Gyumri- of Kilikia-biertje mensen te kijken.

Zoals elke hoofdstad heeft ook Jerevan een groot aantal goede, leuke en interessante musea. Zonder volledig te willen hieronder een korte opsomming van de musea die Blini Reizen zelf de moeite waard vindt. Allereerst het Nationaal Historisch Museum. Hier wordt de geschiedenis en de ontwikkeling van de Armeense cultuur duidelijk verteld. Een bezoek aan het museum verzorgt de achtergrond die je nodig hebt om alles wat je tijdens je rondreis gaat zien of al gezien hebt, te plaatsen en te begrijpen.
In het zelfde gebouw als het Nationaal Historisch Museum zit het Nationaal Kunst Museum. Hier is een van de grootste collecties kunst uit de voormalige Sovjet-Unie te bewonderen. Daarbij niet alleen Armeense kunst, die deels uit kerken en kloosters komt, maar ook veel schilderijen van West-Europese schilders en bekende Russen als Repin en Vaznetsov.
Het Matenadaran-museum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van het Armeense alfabet, een belangrijke factor in de versterking van de Armeense staat, de Armeense kerk en het Armeense nationaal bewustzijn. Wat ons betreft is het niet alleen een van de beste musea van het land, maar is een bezoek ook onmisbaar voor iedereen die Armenië wil leren kennen en begrijpen.
Favoriet van Blini Reizen is het museum voor de Armeense regisseur Parajanov. Het bevat talloze kunstwerken die de regisseur vooral maakte in de periode dat het maken van films hem door het Sovjetregime was verboden. En passant maak je als bezoeker kennis met een tijd die voor kunstenaars niet de makkelijkste was. Indruk maken bijvoorbeeld de kleine potloodtekeningen die Parajanov maakte toen hij gevangen zat.
Om de Armeniërs en de staat Armenië te begrijpen ontkom je ten slotte eigenlijk niet aan een bezoek aan het indrukwekkende Genocide Monument. Dit herdenkt de slachtoffers van de genocide die de Turken aan het begin van de 20e eeuw pleegden op Armeniërs in het Turkse Rijk. Schattingen lopen uiteen van een half tot anderhalf miljoen slachtoffers.

Overweeg een excursie buiten de stad. De kathedraal van Echmiadzin, ook wel de ‘moederkerk’ van de Armeense kerk genoemd, stamt al uit de 4e eeuw na Christus. Volgens overlevering kreeg St. Gregorius de Verlichter, grondlegger van de Armeens-Apostolische kerk, in een visioen opdracht om juist op deze plek een kerk te bouwen. Aldus geschiedde. Tegenwoordig vormt de kathedraal het spirituele centrum van de Armeense Kerk, en is ook de zetel van de Katholikos, de Patriarch van alle Armeniërs wereldwijd.
Vlakbij Echmiadzin liggen de ruïnes van de kathedraal van Zvartnots, gebouwd in de 7e eeuw na Christus. Ooit was deze aan de Heilige Joris gewijde kathedraal de grootste kerk van Armenië, bedoeld om de nieuwe hoofdkerk te worden en daarmee die van Echmiadzin te overtreffen. Helaas is het originele heiligdom verwoest (waarschijnlijk door een aardschok in 930), maar aan de hand van de overgebleven zuilen kun je je nog een aardig idee vormen van de grootsheid van het geheel. Echmiadzin en Zvartnots staan gezamenlijk op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ten oosten van Jerevan ligt de Garni tempel, de enige nog uit de Oudheid overgebleven tempel in Armenië. De ligging van Garni is imposant: de tempel is gebouwd op een strategische locatie, aan drie kanten beschermd door diepe afgronden die leiden naar de Azat-rivier. Op het terrein zijn ook de ruïnes van een kerk en een gedeelte van een oud badhuis (met mooie mozaïeken) te vinden. De tempel van Garni is in de jaren 70 van de vorige eeuw volledig gerestaureerd, en is het enige overgebleven monument uit de Hellenistische periode, gewijd aan de zonnegod Mithra. Waarschijnlijk werd de tempel niet verwoest toen Armenië zich tot het christendom bekeerde omdat hij zich in de zomerresidentie van de Koninklijke familie bevond.

Vlakbij Garni ligt de kerk van Geghard. De huidige naam verwijst naar de speer – ‘geghard’ – waarmee Jezus’ zijde doorboord zou zijn en die in de 13e eeuw naar deze plek werd gebracht (en nu is te zien in museum van het Echmiadzin klooster). De kerken in het complex zijn gedeeltelijk uitgehouwen in de rotsen en bekend om hun architectuur en akoestiek; er worden zelfs opnamen van kerkkoren gemaakt. Al met al is dit een erg sfeervolle plek die niet voor niets op de Werelderfgoedlijst staat.

Dag 15 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top