Kirgizië Compleet (12 dagen)

Print Print

Kirgizië

12-daagse rondreis langs de meren van Kirgizië

Tijdens deze reis verken je de prachtige en ongerepte natuur van het onbekende Kirgizië. In het programma is voldoende ruimte voor dagwandelingen of eventueel tochten te paard. Je slaapt verschillende nachten in een yurt (of gers), de vilten tent die symbool staat voor de traditionele manier van leven van de Kirgiziërs. Dat deze levenswijze nog springlevend is, ervaar je tijdens het contact met de nomaden die deze nachten je gastheren zijn.

Je reist langs de mooiste meren van Kirgizië en bezoekt daarbij de verschillende delen van het land. Vanaf Bishkek reis je comfortabel en flexibel per auto met chauffeur langs de oevers van het uitgestrekte Issyk-Kul naar het hooggelegen Song-Kul. Vanaf dit meer trek je door de bergen naar Fergana-vallei om uiteindelijk vanaf Osh terug te vliegen naar Nederland of België.

Beter nog is het om vanaf Osh door te reizen naar de oude Zijderoute-steden van Oezbekistan. Kijk naar onze Oezbekistan-reizen om een idee te krijgen van de mogelijkheden of vraag ons om advies of om een offerte voor een reis op maat.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 12 dagen
Beste reistijd: juni t/m september

Prijs vanaf: € 1125,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Kirgizië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Bishkek
Je vliegt vanaf Amsterdam of Brussel naar Bishkek. Je komt vroeg in de ochtend aan, wordt opgewacht en naar je hotel in de stad gebracht. Bishkek is een groene stad die je direct laat zien hoe de Centraal-Aziatische cultuur en het Sovjet-verleden zich mengen.

Dag 3 Issyk-Kul
Je verlaat Bishkek per auto met chauffeur en eventueel met gids. De eerste stop is bij de ruïnes van de Burana-toren. Daarna rijd je in een paar uur door naar de oevers van het prachtige Issyk-Kul meer. Hier overnacht je in Bosteri, een dorpje aan de oevers van het meer.

Dag 4 Karakol
De tocht voert verder langs de oevers van het meer, altijd met zicht op de besneeuwde toppen van de Centraal-Aziatische bergketens. Karakol is een oude Russische nederzetting, met oude, houten huizen langs brede, stille straten. Niet ver buiten Karakol ligt het boeiende museum van Przewalski, een van de grote Russische ontdekkingsreizigers.
Probeer de reis zo te plannen dat je op een zondag in Karakol bent. Op die dag wordt de veemarkt gehouden en komen boeren uit de weide omgeving naar het stadje om hun vee te verkopen, bij te kletsen met oude vrienden en om een borrel te drinken.

Dag 5 Bokonbayevo
In de ochtend trek je per auto de bergen in. Je klimt omhoog naar de prachtige vallei van Djeti-Oguz. Alpenweiden, snelstromende riviertjes, dichte bossen en altijd omringd door besneeuwde toppen. Het is een prachtige plek voor een flinke wandeling.

In de middag keer je terug naar het meer. Je rijdt langs de zuidelijke oever naar het westen, naar het vriendelijke dorpje Bokonbayevo. Hier overnacht je in een leuke homestay.
Bokonbayevo is een van de plekken waar nog op traditionele wijze wordt gejaagd met een adelaar. Als je dit vooraf regelt kun je een jacht meemaken.

Dag 6-7 Song-Kul
Het gaat verder langs de zuidoevers van Issyk-Kul. Je bereikt de hoofdweg tussen Bishkek en China maar draait al snel de bergen in. Een onverharde weg brengt je uiteindelijk naar de oevers van Song-Kul, een spectaculair gelegen helder blauw meer omringd door groene berghellingen. Op 3000 meter hoogte is de lucht altijd helder en is de sterrenhemel ongekend.

Je overnacht in een yurt, de traditionele vilten tent van de nomaden. Dat betekent onder eenvoudige omstandigheden, maar ook een kennismaking met het eeuwenoude bestaan van de Kirgizische herders. Overdag kun je wandelen, paardrijden en genieten van de indrukwekkende omgeving.

Dag 8 Chichkan-kloof
Je keert voor even terug naar de bewoonde wereld, of tenminste: naar de asfaltweg. Deze leidt verder naar het westen. Door kale maar groene valleien bereik je op 3184 meter hoogte de Ala-Bel pas. Niet lang nadat je de pas bent gepasseerd sla je een zijdal in. Dit is de spectaculaire Chichkan-kloof.

Dag 9-10 Arslanbob
Na een nieuwe rit door de ongerepte Kirgizische bergen bereik je de uitgestrekte Fergana-vallei die Kirgizië deelt met buurlanden Tadzjikistan en Oezbekistan. De vallei was vroeger beroemd om haar paarden en is nu het hart van de Centraal-Aziatische katoenbouw.
Al snel draai je de bergen weer in. Op 1600 meter hoogte ligt hier het dorpje Arslanbob. De bevolking is Oezbeeks en verschilt dus van de Kirgiziërs. Je slaapt twee nachten in een homestay. Arslanbob is een heerlijke plek om een beetje bij te komen van de reis. Lees een boek of doe een dutje op de veranda, maak een wandelingetje door het dorp, waar de inwoners je vriendelijk groeten of trek de bergen en de uitgestrekte walnotenbossen in. Arslanbob staat in de hele regio bekend om de uitstekende walnoten.

Dag 11 Osh
Je daalt weer af naar de Fergana-vallei en komt als snel bij de millennia-oude stad Osh. Vooral de kleurrijke markt is bijzonder en leuk.

Dag 12 thuisreis
’s Ochtends vroeg vertrekt je vlucht naar huis. Als je er voor hebt gekozen de reis te verlengen met een bezoek aan de oude Oezbeekse steden wordt je vlakbij gelegen grens gereden waar een Oezbeekse chauffeur je opwacht om je naar Tasjkent te rijden.

Top