Oezbekistan Compleet (14 dgn)

Print Print

Oezbekistan Compleet

14-daagse reis rondreis langs alle hoogtepunten van Oezbekistan

Oezbekistan is meer dan alleen het land waar de drie legendarische Zijderoute-steden Khiva, Buchara en Samarkand zich bevinden. Deze reis laat ook de andere kanten van dit fascinerende land zien: je staat aan de vroegere oevers van het vrijwel verdwenen Aral-meer, slaapt in een yurt midden in de woestijn en wandelt door de bergen van Sentyab-Sai.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 14 dagen
Beste reistijd: maart tot en met oktober

Prijs vanaf: € 999,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tasjkent
Je vliegt naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel in de stad gebracht. De tweede dag is voor Tasjkent, een stad met drie gezichten: het oude Centraal-Azië, de Russische/Sovjet-erfenis en het zelfstandige, olierijke Oezbekistan.

Dag 3 Nukus & het Aral-meer
Een binnenlandse vlucht brengt je naar het westen van Oezbekistan, naar het stadje Nukus. Dit is de hoofdstad van de regio Karakalpakstan. Het is een geïsoleerde stad met een uitstekend museum, met avant-gardistische kunst uit de Sovjet-tijd en een goed overzicht van de Karakalpakstaanse kunst.

Na aankomst in Nukus trek je gelijk verder per auto met chauffeur. Je bezoekt de vroegere havenstad Munyak. Door het opdrogen van het Aral-meer, een van de grootste ecologische rampen van de 20e eeuw, liggen hier tientallen schepen in de woestijn, zonder dat er ergens water is te zien.
Onderweg stop je bij Mizdakshan, een belangrijke archeologische vindplaats. Het is een van de oudste begraafplaatsen van Centraal-Azië.

Je overnacht in Nukus.

Dag 4-5 Khiva
Je rijdt door de woestijnen naar het oosten. Onderweg kom je langs de ruïnes van Toprak-Kala, ooit een van de grootste forten langs dit deel van de Zijderoute. Maar het doel van de dag is de oude stad Khiva.

De volgende dag verken je de uitstekend bewaard gebleven ommuurde stad, een Unesco-monument. Khiva was als stadstaat een van de opvolgers van de het oude rijk Khorezm (of Chorasmië), dat zich uitstrekte langs de delta van de Amu-Darya

Dag 6-8 Buchara
De reis voert verder naar het oosten, over de Zijderoute door de Kyzyl-kum woestijn. In de middag bereik je de oude handelsstad Buchara. Je hebt nog tijd voor een eerste wandeling door de sfeervolle straten van de stad.
Je hebt twee volle dagen voor Buchara. Dat betekent dat je alle tijd hebt voor de monumenten in de stad, zoals de Ark, de Kalon-minaret. En natuurlijk voor een pot thee op een schaduwrijk terras van een van de theehuizen rond de vijver van Lyabi-Haus.
Ook buiten de stad liggen verschillende bezienswaardigheden, zoals het oude zomerpaleis van de emir. En je mag de Chor Minor niet vergeten: het kleine monument is een van Blini’s lievelingen.

Dag 9-10 Nurata & Sentyab-Sai
Je trekt weer de woestijn in. Deze avond slaap je in een yurt, de vilten tent waar de Centraal-Aziatische nomaden al duizenden jaren mee rondtrekken. Je luncht in het grote dorp Nurata, waar Alexander de Grote ooit een fort liet bouwen.

Dag 10 begint op een bijzondere manier: je maakt een tocht per kameel door de woestijn. Zo zie je de natuur op een andere manier en krijg je een idee van het leven van de handelaren die hier in vroeger eeuwen langs trokken.
In de middag wandel je door de indrukwekkende Sentyab-Sai kloof. Je overnacht in een klein dorp bij mensen thuis en leert zo de Oezbeken en hun manier van leven beter kennen.

Dag 11-12 Samarkand
Dan is het tijd voor Samarkand, meer dan 3000 jaar oud en ooit een van de machtigste steden langs de Zijderoute. De stad is vooral beroemd om het indrukwekkende Registan, het plein met aan drie zijden prachtige madrassa’s. Maar vergeet ook het mausoleum van Timur-Lenk, de dodenstad Shakhi-Zinda, de bazaar en het observatorium van Ulug-Beg niet.
Een wandeling door het Sovjet-centrum en een bezoekje aan de levendige markt laten weer andere kanten van deze oude stad zien.

Overweeg een excursie te maken naar Shakhrisabz, de geboorteplaats van de beruchte Timur-Lenk. Het is nu een slaperig stadje, maar de grote, vervallen monumenten herinneren aan andere tijden. Als je op een zondag gaat, kan je ook de grote weekmarkt van het stadje Urgut bezoeken.
De excursie is mogelijk op dag 11 of 12 maar natuurlijk kan je de reis ook met een dag verlengen.

Dag 13 Tasjkent
Na een laatste ochtend in Samarkand reis je terug naar de hoofdstad. Dit keer niet met de auto maar per snelle en comfortabele trein. Dit is een leuke afwisseling en biedt bovendien een andere kijk op het land.

Dag 14 thuisreis
Vroeg in de ochtend vertrekt je vlucht naar huis.

Top