Oezbekistan Hoogtepunten

Print Print

Oezbekistan Hoogtepunten

Hoogtepunten van Oezbekistan: 9-daagse reis Tasjkent–Khiva–Buchara–Samarkand

Je reist langs de hoogtepunten van Oezbekistan. Na een kort bezoek aan de hoofdstad Tasjkent vlieg je naar de eerste van de drie legendarische karavaansteden van Centraal-Azië: Khiva. Vanaf daar reis je per auto met chauffeur terug naar Tasjkent. Onderweg bezoek je achtereenvolgens Buchara, Shakhrisabz en het beroemde Samarkand.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 9 dagen
Beste reistijd: april t/m juni en september t/m half november

Prijs vanaf: € 649,= (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tasjkent
In de loop van dag 1 vertrek je richting Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Als je vroeg in de ochtend van dag 2 aankomt, word je opgewacht en naar je hotel gebracht. Na een korte rust kun je de stad in, op eigen gelegenheid of met een gids.

Tasjkent is de hoofdstad van de jonge maar zelfbewuste republiek Oezbekistan. In het centrum voeren brede lanen langs grote goudkleurige monumenten en indrukwekkende gebouwen. De stad moet trots uitstralen en de nationale identiteit benadrukken.
Wie echter iets verder kijkt, ontdekt als snel het Sovjetkarakter van de stad. Bijvoorbeeld in de kleding en de houding van een deel van de bewoners en in de typische woonblokken. Een groot deel van de bevolking is ook nog Russisch, niet alleen een overblijfsel uit de Sovjetperiode, maar ook uit de decennia daarvoor. Toen was Tasjkent de hoofdstad van de Tsaristische provincie Turkestan.
Het oude Tasjkent vind je terug in de drukke wijken rond de centrale markt. Hier zie je nog resten van het verleden, toen de stad een belangrijke handelspost op de Zijderoute was.

Dag 3 Khiva
Een ochtendvlucht brengt je naar Khiva. Je hebt vervolgens voldoende tijd om alleen of met een gids deze oude en beruchte stad te verkennen.

Khiva was als stadstaat een van de opvolgers van de het oude rijk Khorezm (of Chorasmië), dat zich uitstrekte langs de delta van de Amu-Darya. De 20e eeuw is grotendeels voorbij gegaan aan het oude centrum. De stadsmuren en vele monumenten zijn daardoor blijven staan. Nog onder de Sovjet-Unie werd begonnen met een zorgvuldige restauratie die er toe heeft geleid dat Khiva nu de meest complete en best bewaarde oude stad van Centraal-Azië is. Wandelend door Khiva kost het je weinig moeite je voor te stellen hoe het was in de tijden dat de Khans van Khiva nog regeerden over grote delen van de omliggende woestijnen.

Dag 4-5 Buchara
Je reist per auto met chauffeur langs de oude karavaanroutes door de Kyzylkum-woestijn. Doel is de oude handelsstad Buchara. Je komt aan het einde van de middag aan en hebt nog tijd voor een eerste wandeling door de sfeervolle straten van de stad.

De volgende dagen staan helemaal in het teken van de Buchara. De 2500 jaar oude stad Buchara was net als Khiva een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en een belangrijke schakel van de Zijderoute. Een van de hoogtepunten van de oude stad is Kalyan minaret. Toen de stad door de Mongolen werd verwoest, zou het Djengiz Khan zelf zijn geweest die zo onder de indruk was van de pracht van de toren, dat hij opdracht gaf dat deze gespaard moest blijven.
Het grote fort, de Ark genoemd, is ook een ‘must’. Gelegen op een rots boven de stad heb je vanaf de muren een prachtig uitzicht. In het fort zijn verschillende stoffige maar leuke musea gevestigd.
Een persoonlijke favoriet van Blini Reizen is de Chor-Minor. Deze kleine bescheiden madrassa met vier torens ligt wat afgelegen op een pleintje midden in een woonwijk. Vergeleken met veel andere gebouwen in Buchara is het een bescheiden gebouw, maar wel van een ongekende schoonheid. Een deel van het plezier van een bezoek aan de Chor-Minor is de wandeling er naar toe. Deze voert door steegjes en langs lemen huizen. Onderweg kom je spelende kinderen en af en toe een zwaar beladen ezel tegen. Zo moet het leven in het oude Buchara zijn geweest.
Buiten de stad liggen de tombe van de soefi-heilige Bakhautdin Naqshband en het zomerpaleis van de emir. Het zijn leuke bestemming voor een excursie.

Buchara is meer dan het bewonderen van oude gebouwen. Het hart van de oude stad wordt gevormd door Lyab-i-Hauz. Rond een groot waterreservoir staan de tafeltjes van theehuizen en restaurantjes. Oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Het is heerlijk om hier in het gezelschap van oude Oezbeken en onder het genot van meerdere potten thee een paar uur niets te zitten te doen.
Net als Samarkand, Khiva en Shakhrisabz staat ook Buchara op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Dag 6-7 Samarkand
In de ochtend verlaat je Buchara per trein. Dit is een snelle en comfortabele manier van reizen en bovendien een goede mogelijkheid Oezbekistan en de Oezbeken op een andere manier te leren kennen. Natuurlijk regelt Blini de transfers van en naar het station. Het doel van de treinreis is het legendarische Samarkand.

Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van de een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.
Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.
Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk. Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e Amir.

Overweeg een excursie te maken naar Shakhrisabz, de geboorteplaats van de beruchte Timur-Lenk. Het is nu een slaperig stadje, maar de grote, vervallen monumenten herinneren aan andere tijden. Als je op een zondag gaat, kan je ook de grote weekmarkt van het stadje Urgut bezoeken.
De excursie is mogelijk op dag 7 of 8 maar natuurlijk kan je de reis ook met een dag verlengen.

Dag 8 Tasjkent
De ochtend heb je nog voor Samarkand. Aan het einde van de middag vertrek je per trein naar Tasjkent.

Dag 9 thuisreis
Je verlaat Tasjkent vroeg in de ochtend en vliegt terug naar Nederland of België.

Top