Oezbekistan & Kirgizië (17 dgn)

Print Print

Oezbekistan & Kirgizië

Hoogtepunten van Oezbekistan en Kirgizië

Een unieke reis door Oezbekistan en Kirgizië. De tocht voert over de oude wegen van de Zijderoute. Je bezoekt legendarische steden, passeert hoge bergpassen en slaapt midden in ongerepte natuur bij nomaden.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 17 dagen
Beste reistijd: mei t/m juni en september

Prijs vanaf: € 1799,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan en Kirgizië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tasjkent
Je vliegt naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, en komt daar laat in de avond of midden in de nacht aan. De volgende dag kun je acclimatiseren en de stad op eigen gelegenheid of met een gids verkennen.

Dag 3 Khiva
Een korte vlucht brengt je naar Urgench, in het westen van het land. Niet ver van deze provinciestad ligt Khiva, een van de drie legendarische steden van Oezbekistan. Vanuit deze stad heersten eeuwenlang de wrede Khans van Khiva over een deel van de Zijderoute. De dikke muren rond en de gebouwen van de oude stad zijn prachtig gerestaureerd.

Dag 4-5 Buchara
Een autorit over de uitgestrekte vlaktes van de Kyzylkum-woestijn geeft je een idee van de lange afstanden die de karavanen in vroeger eeuwen door een bars landschap moesten afleggen. Het doel is Buchara, een stad met een lange en roemrijke geschiedenis.

Je hebt een volle dag voor deze stad, vanaf de 6e eeuw voor Christus een belangrijk centrum van het Perzische rijk en handelspost langs de Zijderoute. Prachtige monumenten, zoals de Kalyan-minaret herinneren aan dit verleden. En zittend achter een pot thee aan de schaduwrijke vijver van Lab-i-Hauz is het niet moeilijk je voor te stellen hoe hier honderden jaren geleden kooplieden uitrustten van een lange tocht door de woestijn. Ditzelfde gevoel krijg je bij de wandeling die je door de smalle steegjes van een volkswijk naar de Chor Minor brengt, een klein maar bijzonder monument.

Dag 6-7 Samarkand
Je verlaat Buchara niet per auto maar per trein. Dit is niet alleen een leuke afwisseling maar ook een uitstekende manier om Oezbekistan en de Oezbeken op een andere manier te leren kennen. De treinen in Oezbekistan zijn overigens snel en comfortabel.
Het doel is het beroemde Samarkand, een van de oudste steden ter wereld. Alexander de Grote bracht hier twee jaar door en lange tijd was Samarkand een van de grootste en machtigste steden van Centraal-Azië. Ook hier heb je weer een volle dag. In deze tijd moet je zeker een bezoek brengen aan het Registan. Dit bijzonder mooie en sfeervolle plein wordt aan drie zijden begrensd door eeuwenoude madrassa’s. Een andere must is de dodenstad Sha-i-Zinda, een reeks prachtige versierde mausolea. En natuurlijk stap je binnen in de mausoleum van Timur Lenk. Maar vergeet ook het huidige Samarkand niet: de kleurrijke en levendige markt geeft je een leuke indruk van het leven van de Oezbeken en Tadzjieken die in en rond de stad wonen.

Dag 8 Tasjkent
De ochtend en het begin van de middag heb je nog de tijd voor Samarkand. In de avond reis je per trein terug naar de hoofdstad.

Dag 9 Osh
Je vertrekt weer per auto met chauffeur. Via een bergpas bereik je de uitgestrekte Fergana-vallei, vroeger beroemd vanwege zijn uitstekende paarden, nu vooral bekend door de grootschalige katoenteelt.
Oezbekistan deelt de vallei met Tadzjikistan en Kirgizië. Bij de Kirgizische grens stap je over in een andere auto voor het laatste stukje naar de oude stad Osh.

Als je de reis wilt verlengen, kun je overwegen een nacht in de Fergana-vallei te slapen. Zo heb je tijd voor enkele van de vele markten en oude monumenten.

Dag 10 Chichkan-kloof
Na de vooral droge woestijnen van Oezbekistan is Kirgizië vooral groen. Dat is een van de eerste dingen die je opvalt als je per jeep de Fergana-vallei verlaat en de Kirgizische bergen intrekt. Op de groene weiden grazen kuddes die worden gehoed door herders te paard. Het zijn Kirgizische nomaden.
Je volgt de weg tussen Osh en Bishkek, de twee grootste steden van het land. Halverwege overnacht je in een klein hotel in een mooie kloof.

Dag 11-12 Song-Kul
Je verlaat de hoofdweg. Stille wegen voeren je door een indrukwekkend berglandschap. Na een klim over een slechte weg bereik je Song-Kul.

Dit blauwe meer ligt op 3016 meter hoogte in een breed en groen dal. De lucht is puur en de sterrenhemels zijn betoverend. Je bent hier ver verwijderd van de 21 eeuw. Het is een prachtig gebied om te wandelen, paard te rijden of gewoon te genieten van de natuur.

Je overnacht in een yurt. Dit zijn de traditionele vilten tenten van de nomaden. Hier slapen is een leuke en bijzondere manier om het leven van de Kirgiziërs beter te leren kennen. De tent is comfortabel maar wasgelegenheid en wc zijn wel eenvoudig.

Door de grote hoogte kan het koud zijn bij Song-Kul. Als de zon weg is koelt het snel af en zelfs in de zomermaanden kan het hier ’s nachts vriezen. De yurt waarin je overnacht is hier natuurlijk op berekend: binnen is het altijd heerlijk warm.

Dag 13 Bokonbayevo
Een paar uur rijden van Song-Kol ben je weer terug in de bewoonde wereld. Hier ligt een ander meer: Issyk-Kul. Op 1600 meter hoogte en 182 kilometer lang en 60 kilometer breed vormt dit meer het hart van Kirgizië. De prachtig blauwe wateren steken af tegen de besneeuwde toppen die het meer omringen.

Je volgt de rustige weg langs de zuidelijke oever en bereikt het dorpje Bokobayevo. Hier overnacht je in een eenvoudige maar sympathieke homestay.

Dag 14 Karakol
De tocht voert verder langs de oevers van het meer, altijd met zicht op de besneeuwde toppen van de Centraal-Aziatische bergketens. Al snel draai je echter de bergen in. Hier ligt het dal van Djeti-Oguz. Met zijn groene weiden (in de vroegere zomer vol bloemen), snel stromende beekjes en dichte bossen is dit mooie gebied populair voor wandelingen en picknicks.

In de middag daal je weer naar Issyk-Kul. Aan de oevers ligt Karakol, een oude Russische nederzetting, met oude, houten huizen langs brede, stille straten. Niet ver buiten Karakol ligt het boeiende museum van Przewalski, een van de grote Russische ontdekkingsreizigers.

Dag 15 Bosteri
Een nieuwe rit langs de oevers van het meer voert je terug naar het westen. Je overnacht in het dorpje Bosteri.

Dag 16 Bishkek
Een mooie rit brengt je terug naar de bewoonde wereld van Bishkek, de hoofdstad van het land. Bishkek is met meer dan een miljoen inwoners ook verreweg de grootste stad. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de steden van buurland Oezbekistan is Bishkek geen oude stad. Pas laat in de 19e eeuw onder Russisch bewind groeide de nederzetting uit tot een echte stad.
Vrijwel alle bezoekers aan Kirgizië komen vroeg of laat in Bishkek. Hier ligt de enige echte internationale luchthaven en ook treinen van en naar Rusland vertrekken hier vandaan.
Hoewel Bishkek op 800 meter hoogte ligt, kan het in de zomer toch warm zijn (30-35 graden). Maar het is een stad met parken en veel straten worden omzoomd door bomen die voor de nodige schaduw zorgen.
Erg veel bezienswaardigheden heeft de stad niet te bieden. Er zijn enkele interessante musea (Historisch Museum, het museum voor Modern Art, Frunze Huis), en de Osh Bazaar en het centrale plein zijn interessante plekken om te bezoeken. Maar het is prettig om er rond te wandelen en mensen te kijken. Kirgiziërs en etnische Russen zijn al snel in het straatbeeld te herkennen.

Dag 17 thuisreis
In de ochtend vertrekt je vlucht naar huis.

Top