Oezbekistan & Turkmenistan II

Print Print

Oezbekistan & Turkmenistan (uitgebreid)

Tijdens deze complete rondreis maak je kennis met twee van de meest boeiende landen van Centraal-Azië: Oezbekistan en Turkmenistan. Ondanks de gedeelde geschiedenis en cultuur bestaan er grote verschillen tussen wat beide landen de reiziger te bieden hebben. Oezbekistan bezit met de drie historische steden Khiva, Buchara en Samarkand drie parels die hoogtepunten vormen van iedere reis.

Turkmenistan stelt daar de indrukwekkende natuur van haar woestijnen en bergen tegenover. Liefhebbers van geschiedenis en archeologie kunnen hun hart ophalen in Kunya Urgench en Merw. Bovendien is de witmarmeren hoofdstad Ashgabat een van de meest absurde en fascinerende steden ter wereld. Toch is voor veel mensen het echte hoogtepunt van een reis door Turkmenistan de gastvrije bevolking.

Tijdens de reis door Turkmenistan kampeer je een nacht in de woestijn. Een overnachting midden in de leegte van de Turkmeense natuur is een bijzondere ervaring. Voor alle kampeerspullen wordt gezorgd. Verder slaap je een nacht in een homestay en een nacht in een pelgrims huis. De voorzieningen hier zijn eenvoudig. Als je comfortabeler wilt reizen kan het schema zo worden aangepast dat de kampeernachten vervallen maar je toch niets mist van al het bijzondere dat deze rondreis heeft te bieden.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 17 dagen
Beste reistijd: april t/m juni en september t/m oktober

Prijs vanaf: € 1725,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan en Turkmenistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tasjkent
Je reis door Centraal-Azië begint met een vlucht naar Tasjkent. Bij aankomst word je opgewacht en naar het hotel gebracht. De volgende dag staat Tasjkent op het programma. Je kunt de stad op eigen gelegenheid of met een gids verkennen.

Tasjkent is met meer dan 2 miljoen inwoners met afstand de grootste stad van Centraal-Azië. Het is een stad zonder absolute hoogtepunten of indrukwekkende bezienswaardigheden. Dit is onder meer het gevolg van een verwoestende aardbeving in 1966. Tasjkent is wel een boeiende stad waar voldoende is te zien en te doen om een dag te vullen.

Het moderne Oezbekistan is terug te vinden in het nieuwe centrum met het uitgestrekte Onafhankelijkheidsplein, het Senaatsgebouw en twee goede musea: het Museum van de Geschiedenis van het Oezbeekse Volk en de Kunstmuseum. Hier staat ook het Monument van de Huilende Moeder dat de 400.000 Oezbeekse soldaten herdenkt die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.

In het westen ligt de oude stad. Hier proef je voor het eerste deze reis iets van het oude Centraal-Azië van de Zijderoute, karavanen en Islamitische geleerden. Het is leuk hier rond te dwalen op de drukke Chorsu Bazaar. Naast de bazaar ligt de 15e eeuwse Juma Moskee.

In de hele stad zijn herinneringen te vinden aan de 70 jaar dat Oezbekistan onderdeel was van de Sovjet-Unie en de 60 jaar onder de Russische tsaren die daar aan vooraf gingen. Russisch orthodoxe kerken en tsaristische paleizen, wijken van appartementenblokken in typische Sovjetstijl en natuurlijk de imposante monumenten die men in alle landen van de voormalige Sovjet-Unie tegenkomt. 20% van de bevolking is etnisch Russisch en het Russisch wordt nog veel gesproken.

Dag 3 Khiva
Je vervolgt je reis door Oezbekistan met een ochtendvlucht naar Urgench, in het westen van het land. Je wordt weer opgepikt op de luchthaven en naar Khiva gereden. De rest van de dag heb je de tijd voor deze stad.

De oude stad Khiva ligt midden in de woestijn en was vroeger een welkome stop voor karavanen die door het gebied trokken. De 20e eeuw is grotendeels voorbij gegaan aan het oude centrum. De stadsmuren en vele monumenten zijn daardoor blijven staan. Nog onder de Sovjet-Unie werd begonnen met een zorgvuldige restauratie die er toe heeft geleid dat Khiva nu de meest complete en best bewaarde oude stad van Centraal-Azië is. Wandelend door Khiva kost het je weinig moeite je voor te stellen hoe het was in de tijden dat de Khans van Khiva nog regeerden over grote delen van de omliggende woestijnen.

Dag 4 Darwaza
Khiva ligt niet ver van Turkmenistan. Een auto met chauffeur brengt je naar de grens. Hier staat zijn Turkmeense collega op je te wachten.

De rondreis door Turkmenistan begint met een bezoek aan de ruïnes van Kunya Urgench. Dit was ooit een belangrijk centrum langs de Zijderoute. De hoogtijdagen lagen in de 11e eeuw. Maar zoals zoveel steden in dit deel van de wereld had Kunya Urgench te lijden onder de nodige invasies: Seljuken, Mongolen en de legers van Timur-Lenk legden de stad in as. Het was echter pas definitief voorbij voor Kunya Urgench toen de loop van de rivier Amu Darya verschoof naar het noorden.

Over een groot terrein zijn monumenten van de glorietijd van de stad te vinden: een minaret van 60 meter hoog en verschillende mausolea. Een deel van het plezier van een wandeling langs de oude, vervallen bouwwerken zijn de Turkmeense bezoekers.

In de middag rijd je de uitgestrekte Karakum woestijn in. Je volgt de weg die van de Oezbeekse grens naar de hoofdstad Ashgabat leidt. Deze rit geeft je een goede indruk van de leegte van Turkmenistan. De kans is groot dat je langs of op de weg een kudde wilde kamelen tegenkomt.

Na een paar uur stop je om over te stappen van je gewone auto in een 4×4. Je laat de hoofdweg achter je om over zandduinen de woestijn in te rijden. Hier ligt de krater van Darwaza. In de jaren ’50 van de vorige eeuw ging het hier mis bij gasboringen en is een krater van zestig meter doorsnede en twintig meter diepte ontstaan. Het gas in de grond vatte vlam en nu staat de krater al zestig jaar in brand. Het is een indrukwekkend schouwspel, zeker ’s nachts als het schijnsel van de vlammen de woestijn verlicht.

Je kampeert hier midden in de natuur. De chauffeur verzorgt op een houtvuur een barbecue. Om je heen is de stilte en de duisternis van de woestijn.

Dag 5 Ashgabat
Je laat de krater achter je en trekt verder de woestijn in. De chauffeur volgt sporen door het zand en over rotsige ondergrond. De moderne wereld lijkt hier ver weg. Je stopt bij het dorpje Damla. Hier hebben Turkmeense nomaden zich permanent gevestigd. Als je rondwandelt door Damla voel je dat de bewoners eigenlijk nomaden zijn. Naast de eenvoudige huizen staan vaak yurts (de traditionele vilten tenten van de nomaden) en over de zandwegen sjokken kamelen.

Aan het einde van middag kom je aan in de hoofdstad. Het contrast tussen de woestijn en Ashgabat is groot. Het nieuwe deel van Ashgabat is opgebouwd met inkomsten uit olie en gas en voelt onwerkelijk aan. Brede, lege boulevards voeren langs enorme witmarmeren paleizen. Grote fonteinen en tienduizenden geplante bomen doen de omringende woestijnen vergeten. Megalomane monumenten benadrukken de glorie van dit nieuwe land en haar leiders. Het beeld in de oude wijken van de stad is anders, met onder meer veel Sovjet-architectuur en drukke markten.

Dag 6 Nohur
De dag begint met een stadsexcursie. Je hebt hiervoor een auto met chauffeur tot je beschikking en tegen een meerprijs ook een gids. Het programma kun je zelf invullen. Het ligt voor de hand een aantal plekken te bezoeken: het Onafhankelijkheidspark, de Ark van de Neutraliteit, de Ertogrul Ghazi moskee en het Akhaltheke Monument. Het geeft je allemaal een goed idee van het nieuwe Ashgabat. Als het zondag is moet je de zondagsmarkt zeker bezoeken. Op andere dagen is het leuk even te wandelen over de Russische Bazaar of de Tekke Bazaar.

In de middag verlaat je de stad om naar het westen te rijden. Je komt langs het Mausoleum en de moskee van de vorige president Turkmenbashi. Wat verder buiten Ashgabat ligt het ondergrondse meer van Kowata. Het is leuk om hier een duik te nemen in het warme water.

Je verlaat de vlakte en rijdt de Kopet Dag binnen, de enige echte bergketen van Turkmenistan. De weg voert je door kloven waar het groen op en rond de rivierbeddingen prachtig contrasteert met de roodgrijze bergen. Het doel is het grote dorp Nohur. Als je er aan het einde van de middag rondwandelt, proef je de sfeer van het plattelandsleven in Turkmenistan. Vergeet dan zeker niet het kerkhof met de bijzonder versierde graven te bezoeken.

Je overnacht in een homestay, dus bij mensen thuis. Zo zie je hoe de mensen in het dorp leven. Je kunt wat luieren in de schaduw op de veranda, met uitzicht op het dorp. En ’s avonds krijg je een uitgebreide maaltijd van Turkmeense gerechten voorgezet. De voorzieningen in de homestay zijn uiteraard wel relatief eenvoudig.

Dag 7 Balkanabad
De weg stijgt vanaf Nohur naar een golvende hoogvlakte. Alleenstaande bomen, kleine bosjes en dorpjes wisselen elkaar af terwijl je je weg vervolgt naar het oosten. Het is een landschap dat geen moment verveelt.
Door de dalen van Karakala daal je weer af naar de woestijn. Aan de voet van de Kopet Dag-bergen liggen de overblijfselen van Dehistan, weer een belangrijke stad langs de Zijderoute. Dehistan heeft zo’n 2500 jaar bestaan. Rond de 10e eeuw was de stad het middelpunt van een uitgestrekte oase die werd gevoed door een ingenieus irrigatiesysteem. Aan het eind van de 14 eeuw ging het mis met de irrigatie en niet veel later werd de stad verlaten. Als je nu uitkijkt over de grauwe onherbergzame vlakte is het moeilijk voor te stellen dat het hier ooit groen en dichtbevolkt was.

Aan het einde van de dag kom je weer in de bewoonde wereld bij de stad Balkanabad. Gesticht in de 19e eeuw door de Russen met het oog op de olie die hier werd gewonnen, is het nu het centrum van de omvangrijke Turkmeense olie-industrie. Balkanabat is een prettige stad zonder dat er veel is te zien. Na de nacht kamperen slaap je nu weer in een prima hotel.

Dag 8 Gozli Atra
Opnieuw ga je de woestijnen van Turkmenistan binnen: met een 4×4 rijd je over kaarsrechte, golvende wegen het niets in. Het doel zijn de cañons van Yangikala. Het is een onwerkelijk landschap van grillige rotsformaties en eindeloze vlaktes, alles in een wilde schakering van kleurenvarianten van rood, roze, zwart, wit en grijs.

Nadat je de cañons van Yangikala uitgebreid hebt verkend, vervolg je je weg naar Gozli Aata. Midden in de woestijnen ligt de tombe van deze sufi-geleerde. Ondanks zijn geïsoleerde ligging is het een van de belangrijkste pelgrimsbestemmingen van Turkmenistan. Bij de tombe ligt een begraafplaats met tientallen honderden jaren oude graven. Eenvoudige lage huizen verschaffen onderdak aan de pelgrims. Je overnacht in een van de kamers of, als het warm is, op het grote, open maar overdekte dak van het huis. De toiletvoorzieningen zijn hier erg eenvoudig.

Dag 9 Turkmenbashi
Je rijdt door de woestijn naar de kust van de Kaspische zee. Turkmenbashi is het vroegere Krasnodar, de havenstad die de Russen stichtten als uitvalsbasis voor hun verovering van Centraal-Azië. Het is nu een wat rommelige stad waar de markt en de Russisch orthodoxe kerk zeker de moeite van een bezoek waard zijn.

Je overnacht echter in Awaza, het nieuwe strandresort dat nog steeds sterk uitbreidt. Zeker vijftien 5****-hotels liggen langs het lange strand. Ook als het weer niet uitnodigt tot een duik in zee is dit een fijne plek om even uit te rusten.

Dag 10 Ashgabat
Je vliegt terug naar de hoofdstad. Hier heb je tijd voor een bezoek aan het uitstekende Nationaal Museum of de ruïnes van Nissa net buiten de stad. Heel anders, maar niet minder leuk zijn de Russisch-Orthodoxe kerk en de verschillende bazaars. Als deze werkt, is ook een tochtje met de kabelbaan de bergen in een absolute aanrader. Maar natuurlijk kun je de middag ook besteden aan het zoeken naar souvenirs of op een terrasje.

Dag 11 Mary – Buchara
Je vervolgt je reis door Turkmenistan met een ochtendvlucht naar de stad Mary in het oosten. Mary beschikt over een kleurrijke en leuke zondagmarkt. Maar de echte “claim to fame” van deze stad is Merw, dat ooit de trotse bijnaam droeg van “Koningin van de Wereld”. In het verleden was het een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en langs de Zijderoute. In de 12 eeuw was het zelfs enige tijd de grootste stad ter wereld. Maar in 1221 stuurde Djengiz Khan zijn zoon Tolui en dat betekende het einde van de stad en 300.000 inwoners. Merv staat nu op de Unesco-lijst en is de meest indrukwekkende en interessante van de oude steden van Turkmenistan. Van de stad zelf is niet veel meer over dan enkele mausolea en de restanten van dikke muren. Maar de uitgestrektheid van het terrein imponeert, net als het idee dat er nu slechts geiten en kamelen grazen op wat ooit de grootste stad ter wereld was…

In de middag word je naar de grens met Oezbekistan gereden. Hier staat een Oezbeekse chauffeur je op te wachten om je verder te brengen naar Buchara.

Dag 12-13 Buchara
De volgende dagen staan helemaal in het teken van de Buchara. De 2500 jaar oude stad Buchara was net als Khiva een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en een belangrijke schakel van de Zijderoute. Een van de hoogtepunten van de oude stad is Kalyan minaret. Toen de stad door de Mongolen werd verwoest, zou het Djengiz Khan zelf zijn geweest die zo onder de indruk was van de pracht van de toren, dat hij opdracht gaf dat deze gespaard moest blijven.
Het grote fort, de Ark genoemd, is ook een ‘must’. Gelegen op een rots boven de stad heb je vanaf de muren een prachtig uitzicht. In het fort zijn verschillende stoffige maar leuke musea gevestigd.
Een persoonlijke favoriet van Blini Reizen is de ChorMinor. Deze kleine bescheiden madrassa met vier torens ligt wat afgelegen op een pleintje midden in een woonwijk. Vergeleken met veel andere gebouwen in Buchara is het een bescheiden gebouw, maar wel van een ongekende schoonheid. Een deel van het plezier van een bezoek aan de Chor Minor is de wandeling er naar toe. Deze voert door steegjes en langs lemen huizen. Onderweg kom je spelende kinderen en af en toe een zwaar beladen ezel tegen. Zo moet het leven in het oude Buchara zijn geweest.
Buiten de stad liggen de tombe van de soefi-heilige Bakhautdin Naqshband en het zomerpaleis van de emir. Het zijn leuke bestemmingen voor een excursie.

Buchara is meer dan het bewonderen van oude gebouwen. Het hart van de oude stad wordt gevormd door Lyab-i-Hauz. Rond een groot waterreservoir staan de tafeltjes van theehuizen en restaurantjes. Oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Het is heerlijk om hier in het gezelschap van oude Oezbeken en onder het genot van meerdere potten thee een paar uur te zitten en niets te doen.
Net als Samarkand, Khiva en Shakhrisabz staat ook Buchara op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Dag 14-15 Samarkand
In de ochtend verlaat je Buchara per trein. Dit is een snelle en comfortabele manier van reizen en bovendien een goede mogelijkheid Oezbekistan en de Oezbeken op een andere manier te leren kennen. Natuurlijk regelt Blini de transfers van en naar het station. Het doel van de treinreis is het legendarische Samarkand.
Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van de een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.
Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.
Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk. Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e Amir.

Overweeg een excursie te maken naar Shakhrisabz, de geboorteplaats van de beruchte Timur Lenk. Het is nu een slaperig stadje, maar de grote, vervallen monumenten herinneren aan andere tijden. Als je op een zondag gaat, kun je ook de grote weekmarkt van het stadje Urgut bezoeken.
De excursie is mogelijk op dag 15 of 16 maar natuurlijk kun je de reis ook met een dag verlengen.

Dag 16 Tasjkent
Je hebt de ochtend nog voor Samarkand. In de namiddag reis je per snelle trein terug naar de hoofdstad.

Dag 17 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top

Laat een review achter