Rajasthan & Sri Lanka

Print Print

Rajasthan & Sri Lanka

Een prachtige combinatie van de hoogtepunten van India en Sri Lanka. Na een rondreis door het fascinerende maar soms hectische en vermoeiende Rajasthan vlieg je naar Colombo voor een tocht door het groene en ontspannen Sri Lanka.

Zowel door Rajasthan als door Sri Lanka reis je comfortabel en flexibel per auto met chauffeur. Het is uiteraard geen probleem om de reis aan te passen of te verlengen, bijvoorbeeld door een paar extra dagen aan een van de tropische stranden van Sri Lanka.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 22 dagen
Beste reistijd: oktober t/m maart

Prijs vanaf: € 1399,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden:
India en Sri Lanka.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Delhi
Je vliegt naar Delhi. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht.

Op dag 2 heb je al de beschikking over een auto met chauffeur. Hiermee kun je de grote en boeiende hoofdstad van India leren kennen. Vergeet daarbij zeker niet de bazaars van het oude Delhi, het Rode Fort en de Grote Moskee.

Dag 3 Mandawa
Vandaag begint je rondreis door Rajasthan pas goed. Je verlaat Delhi en rijdt naar het zuidwesten. Hier ligt de regio Shekhawati, een landelijk gebied met leuke dorpjes en stadjes. Shekhawati is vooral beroemd vanwege de prachtig versierde koopmanshuizen.

Dag 4 Bikaner
De stadsmuren van de oude stad Bikaner zijn nog grotendeels intact. Wandelend door de drukke, smalle steegjes langs oude huizen en prachtig versierde Jain-tempels krijg je een idee van het oude India.
Je moet ook een bezoekje brengen aan de Karni Mata-tempel in Deshnok. Echt ontspannen zul je hier echter niet rondlopen: in de tempel krioelen duizenden heilige ratten.

Dag 5 Jodhpur
Je rijdt door de woestijnen naar het zuiden. Jodhpur telt bijna een miljoen inwoners maar het oude deel van de stad heeft haar charme weten te behouden. De grote attractie van Jodhpur is Meherangarh, het enorme fort dat op een rots boven de stad ligt. Als je vanaf de muren over Jodhpur kijkt begrijp je haar bijnaam, de Blauwe Stad: hele wijken zijn lichtblauw geschilderd.

Dag 6-7 Udaipur
Je reist over het Indiase platteland naar het volgende hoogtepunt van de reis: Udaipur. Onderweg stop je echter in Ranakpur. Hier staan enkele van de mooiste Jain-tempels van India, gemaakt van wit marmer en versierd met verfijnd beeldhouwwerk.

Uidapur is zondermeer de meest romantische stad van India. Maak in de namiddag een boottocht over Lake Pichola en je wordt een beetje verliefd op de stad: de beboste heuvels in de verte, de witte paleizen in en aan het meer en het geluid van tientallen Indiase vrouwen die op de oever de was doen.
Natuurlijk moet je ook het stadspaleis bezoeken. Tijdens een rondleiding door het doolhof van zalen, vertrekken, trappen en tuinen krijg je een indruk van het leven van de Indiase vorsten. Misschien zie je de Maharana van Udaipur zelf ook nog: hij woont in een deel van het paleis.

Dag 8 Pushkar
Tijdens de volgende rit over het platteland leer je India weer wat beter kennen. Je komt door traditionele dorpjes en passeert op de weg kleurig versierde vrachtwagens, paardenkarren, ezeltjes, fietsers en talloze brommertjes.

In de middag arriveer je in het stadje Pushkar. Je ziet al snel waar het in dit stadje om draait: pelgrims. Het meer van Pushkar is ontstaan toen Brahma een lotusbloem liet vallen. Nu staan er op de oevers tientallen tempels die druk bezocht worden door pelgrims die van heinde en verre komen.

Dag 9-10 Jaipur
Jaipur is de hectische hoofdstad van Rajasthan en beantwoordt aan alle clichés over India: roze stadsmuren, marktstraten waar de kleurrijke specerijen hoog liggen opgetast, rijke paleizen en stoere forten, mannen met oranje tulbanden en vrouwen in felgekleurde sari’s. Jaipur is een genot en een avontuur om te verkennen.

Dag 11 Agra
Je rondreis door Rajasthan nadert het einde. Een van de absolute hoogtepunten is echter tot het laatste bewaard.

Onderweg naar Agra stop je bij Fatehpur Sikri, de verlaten hoofdstad van een van de grootste Mogol-keizers.

In de middag kom je aan in Agra. Dit is de stad van de Taj Mahal, icoon van India en een van de mooiste gebouwen ooit verrezen.

Dag 12 Delhi
In de ochtend heb je nog tijd voor Agra en zijn monumenten. In de middag brengt een laatste rit je terug naar de hoofdstad.

Dag 13 Negombo
Je vliegt vanaf Delhi naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Je wordt opgewacht en naar je hotel in Negombo gebracht.

De oude stad Negombo ligt ten noorden van Colombo en niet ver van de luchthaven. Het oude karakter van het centrum met haar Hollandse fort en kanalen is goed bewaard gebleven en ten noorden van de stad liggen kilometerslange stranden.

Dag 14-15 Sigiriya
Je vertrekt per auto met chauffeur uit Negombo en begint aan het tweede deel van je rondreis: Sri Lanka.

Je laat de kust achter je en trekt het groene binnenland van Sri Lanka binnen. De route voert je door stadjes en dorpjes en het is leuk om vanuit de auto het leven op en langs de weg te bekijken.
Het einddoel van vandaag is Sigiriya. Maar we raden je aan onderweg een paar tussenstops te maken. Eerst kom je langs het Pinnawala olifantenweeshuis. Hier worden sinds 1975 kleine olifanten opgevangen die hun moeder hebben verloren. Je kunt zien hoe baby-olifanten worden gevoerd en hoe de circa 90 olifanten badderen in de rivier.

Een volgende ‘verplichte’ stop is het grottencomplex Dambulla, het eerste Unesco-monument dat je deze reis aandoet. In een rotsformatie zijn vijf grotten te vinden met beelden en rotsschilderingen. In totaal zijn er 153 Boeddhabeelden, drie beelden van koningen en 4 beelden van Hindoegoden. Het complex stamt uit de 1e eeuw voor Christus. Dambulla is een bijzondere en sfeervolle plek.

Aan het einde van de middag kom je aan bij je hotel dat aan de voet van de enorme rots van Sigiriya ligt. Hier slaap je twee nachten.

Dag 3 is verdeeld tussen de rijke culture erfenis van Pollonaruwa op de ochtend en de natuur en het dierenleven van Minneriya op de middag.

Pollonaruwa was twee eeuwen lang de hoofdstad van een koninkrijk dat heerste over heel Sri Lanka, van 1070 tot 1284. Aan deze tijd herinneren vervallen paleizen, stupas en boeddha-beelden. Het is bijzonder ervaring om in de oude stad tussen de vele monumenten te wandelen.

In de middag maak je een jeepsafari door Minneriya Nationaal Park. Het park beschermt de natuur en het dierenleven in een uitgestrekt gebied rond het grote waterreservoir dat in de 3e eeuw na Christus werd aangelegd door Koning Mahasen. Het park is vooral populair vanwege de grote hoeveelheden olifanten en de vele vogelsoorten die hier leven.

Dag 16 Kandy
De dag begint met een bezoek aan Sigiriya, voor veel reizigers een van de hoogtepunten van een reis over Sri Lanka. De ‘Leeuwenrots’ steekt hoog boven de groene vlakte uit. Rond de rots liggen tuinen, vijvers en ruïnes van kloosters en paleizen waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 3e eeuw voor Christus. Op de rots zelf lag vroeger een machtige vesting.
Het bestaan van Sigiriya was eeuwenlang vergeten. Pas in 1831 werd de plek terug gevonden onder de dichte begroeiing. Nu is het een van de zeven Unesco-monumenten van Sri Lanka.

Je zet koers naar het zuiden. Onderweg verlaat je de hoofdweg (stel je daar niet al te veel bij voor!) om het platteland beter te leren kennen. Je bezoekt een typisch dorpje en luncht bij een lokale familie.

In de middag kom je aan in Kandy, met 125.000 inwoners de 2e stad van het land. De stad ligt op 500 meter hoogte, prachtig tussen beboste heuvels rond een meer. Kandy is een oude stad, de hoofdstad van het laatste Sri Lankaanse rijk totdat de Hollanders en Engelsen de boel overnamen. Aan deze tijd herinneren meerdere paleizen en tempels.
De belangrijkste tempel van de stad is de Tempel van de Tand. Hier wordt een van de tanden van Boeddha bewaard en hiermee is Kandy een van de belangrijkste pelgrimsoorden voor boeddhisten.

Dag 17 Nuwara Eliya
Na de cultuur en de geschiedenis van het noorden is het tijd voor de hooglanden van het zuiden: golvende heuvels afwisselend bedekt met groene theeplantages of bossen, hier een daar dorpjes, dalen met snelstromende riviertjes en grillige gevormde bergpieken. Het is een heerlijk landschap dat geen moment verveeld.

Je stopt bij de watervallen van Ramboda en bezoekt een van de theeplantages en -fabrieken waar Ceylon zo beroemd om is. In de middag maak je een rit door Nuwara Elliya.

Nuwara Eliya telt bijna 30.000 inwoners en is een van de grotere plaatsen van de hooglanden. Het stadje met de bijnaam Klein Engeland werd gesticht door de Britten als centrum van de theeplantages en als ‘hill station’, waar de Britten in de warme maanden koelte zochten. Nuwara Eliya ligt immers op 1900 meter en zelfs tijdens de warmste maanden komt de temperatuur niet boven de 30 graden. De hoogte betekent ook dat het flink kan afkoelen als de zon verdwijnt.

Op dag 7 maak je een excursie naar Horton Plains, een golvende halfopen vlakte op 2100 meter hoogte. Het natuurgebied bestaat uit graslanden en nevelwoud en bevat een grote rijkdom aan flora en fauna. Het is een prachtig gebied om te wandelen en te genieten van de natuur.
Een van de mooiste plekken in Horton Plains is World’s End. Hier eindigt de groene vlakte abrupt bij een steile klif. Het uitzicht over de heuvels in de diepte is spectaculair.

Dag 18 Uda Walawe
Vandaag neem je even afscheid van je chauffeur. Hij zet je af op het station van Nanu Oya, niet ver van Nuwara Eliya. Hiervandaan vertrekt de trein naar Ella. Het is maar een rit van 3,5 uur maar het kleine treintje zoekt zijn weg door een prachtig landschap. Bij aankomst in Ella staat je chauffeur al op je te wachten om je naar Udawalawe te brengen.

Udawalawe Nationaal Park ligt op de vlakte aan de voet van de heuvels en is een van de beste plekken op Sri Lanka voor een safari. Het uitgestrekte park bestaat vooral uit savannes en dit open landschap maakt het spotten van dieren een stuk makkelijker.

Dag 19-20 Mirissa
De dag begint met een safari door Udawalawe. Daarna rijdt je naar de kust om deze richting te volgen naar het westen. Hier kom je bij het lange strand van Mirissa. Dit is wat je je voorstelt bij een tropisch strand: wit zand omzoomd door palmbomen en een prachtig blauwe zee. Je sluit hier de reis af met twee dagen zon, zee en strand. En natuurlijk is het geen probleem de reis te verlengen met een paar extra dagen ontspanning.

Als je kiest voor onze hotelklasse III slaap je in een prachtig resort bij Tangalle, wat verder naar het oosten.

Dag 21 Colombo
Een boeiende rit langs de kust brengt je terug naar de hoofdstad. Onderweg kun je nog rondwandelen in de oude kuststad Galle. Of je kunt nog even winkelen in de Colombo.

Afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht zet je chauffeur je ’s avonds af op de luchthaven van Colombo of heb je eerst nog een overnachting in Negombo.

Dag 22 thuisreis
Je komt aan in Nederland.

Top