Reis naar de Litouwse honingbij

Print Print

Uitgebreide reisinfo Imker-reis Litouwen (6 dagen)
 
In de Litouwse mythologie werden bijen heilige goddelijke insecten genoemd. Men geloofde dat de bijen hun gastheer zelf uitkozen, waardoor ze samen met de bijenhouder eigenaar werden van de hofstede, waar het nieuwe volk werd gevormd. En zo begon de mooie vriendschap tussen mens en bij, verwoord door Bičiulis (‘vriend’).

Deze reis is eenvoudig uit te breiden, bijvoorbeeld met een extra dag in Vilnius maar natuurlijk ook met een reis door de andere Baltische landen of een bezoek een van de andere Baltische hoofdsteden.

Reistype: individuele reis of groepsreis (minimum 6 personen)
Reisduur: 6 dagen
Beste reistijd: mei t/m september
Vertrekdatum groepsreis: dinsdag 23 augustus 2016 (NB: wanneer je vliegt met een goedkope maatschappij als Wizzair, houd dan rekening met de mogelijkheid van een aanpassing in het vluchtschema)

Prijs vanaf € 800,- op basis van een groepsreis, of vanaf € 1300,- als individuele reis (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Litouwen.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Vilnius
Je vliegt naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht.

Afhankelijk van het tijdstip van aankomst heb je in de middag tijd voor een kennismaking met Vilnius. Het oude centrum van het barokke Vilnius staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De moeite waard zijn onder meer de kathedraal, Gediminas Castle, de universiteitscampus, Pilies-straat met verschillende historische en architecturale monumenten uit de 16e, 17e en 18e eeuw, de gotische hoek van Vilnius met Sint-Anna’s en Bernardines kerken, het voormalig stadhuis, en natuurlijk de Gates of Dawn met de wonderbaarlijke icoon van de Maagd Maria.

Je overnacht in een hotel in Vilnius.

Dag 2 Druskininkai
In de ochtend ga je met de gids op pad. Je verlaat de stad met als eerste bestemming Trakai. Trakai is de vroegere hoofdstad van het groothertogdom Litouwen. Je bezoekt het kasteel uit de 15e eeuw, dat op een eilandje in een meer tussen de bossen ligt. Het kasteel huisvest een tentoonstelling over de prehistorie, toegepaste kunst uit de 17e en 18e eeuw, over de manier van leven van de Litouwse hertogen en over de Karaites, een volk meegenomen uit de Krim.
Na de lunch reis je verder naar Dzukija Nationaal Park, gelegen in het zuiden van Litouwen, beroemd om de wilde bossen, paddenstoelen en bessen, authentieke dorpjes en de vriendelijkheid van de lokale bevolking.
In het dorp Musteikai ontmoet je een lokale bijenhouder. Deze vertelt over de wilde bijenteelt en neemt je mee langs honderd jaar oude bijenkorven in bomen.

Je overnacht in het kuuroord Druskininkai.

Dag 3 Kaunas
De dag begint met een rit over het Litouwse platteland. De bestemming is Rumsiskes, een uniek openluchtmuseum waar je kunt leren over het leven op het platteland, de architectuur uit de 18e en 19e eeuw, over tradities, oude ambachten en de verschillende etnografische regio’s van het land. Hier krijg je ook een workshop kaarsen maken, uiteraard met echte was.

In de middag rijd je verder naar Kaunas, de tweede stad van Litouwen. Kaunas was tussen beide wereldoorlogen de hoofdstad van Litouwen. Je maakt een excursie door de sfeervolle en gezellige studentenstad.

Je overnacht in een hotel in Kaunas.

Dag 4 Juodupe
In het resort Anyksciai breng je een bezoek aan het bijzondere paardenmuseum.
Hierna reis je door naar de regio Aukstaitija. Hier bezoek je de bijenhouderij de “Negen Honingen”. De bijenhouder vertelt over het ontstaan van de houderij, de relatie tussen mens en bij, en het gebied waar hij woont: “Negen Honingen ligt op een afgelegen plek in de buurt van het Kukiai-bos in de Aukštaitija-regio. Deze regio staat bekend om zijn beboste heuvels, vele meren en oprechte, openhartige mensen. In dit prachtige landschap wordt de originele Litouwse honing gemaakt.”

Je overnacht in een hotel of homestead (hofstede, boerenhoeve) in Juodupe.

Dag 5 Vilnius
Na de kennismaking met de imkers van verschillende Litouwse regio’s komt alles samen in het bezoek aan het museum van de Ancient Beekeeping. Het museum voor bijenhouden, in 1974 geopend door Bronius Kazlas, is een van de vreemdste musea die je ooit zult tegenkomen. Het kleine huisje trekt ongeveer 10.000 bezoekers per jaar en toont de kunst van bijenteelt door de eeuwen heen. Ook worden de spirituele banden verkend en de rol die bijen hebben gespeeld in de oude mythologie en oude Egyptische, Indiaanse en heidense Litouwse cultuur. De bossen rondom het museum zijn op dit moment de thuisbasis van zeven zwermen bijen, je kunt er langs een kort parcours een mooie wandeling maken. Gasten zijn welkom om van de honing te proeven aan het eind van hun bezoek.
Later die dag bezoek je nog enkele van de mooiste plekjes van Aukstaitija National Park: Ginuciai, Ledakalnis en Paluse.

De laatste avond dineer en overnacht je weer in Vilnius.

Dag 6 thuisreis
Afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht heb je nog een ochtend of een ochtend en een middag de tijd voor het levendige Vilnius.

Je wordt naar de luchthaven gebracht en vertrekt naar huis.

Top