Sri Lanka Hoogtepunten

Print Print

Sri Lanka (11 dagen)

Een korte maar afwisselende rondreis over het relaxte Sri Lanka. Proef de sfeer in duizendjaar oude tempels, geniet van de uitzichten over de groene heuvels, ga op zoek naar luipaarden en ontspan aan een wit palmenstrand. Je doet het allemaal in deze 11-daagse reis.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 11 dagen
Beste reistijd: oktober t/m maart

Prijs vanaf: € 649,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Sri Lanka.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Negombo
Je vertrekt in de loop van de dag vanaf Amsterdam of Brussel. De volgende dag kom je aan op de luchthaven van Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Je wordt opgewacht en naar je hotel in Negombo gebracht.

De oude stad Negombo ligt ten noorden van Colombo en niet ver van de luchthaven. Negombo is minder hectisch dan de hoofdstad en daarom een goede plaats om uit te rusten en te acclimatiseren. Dat kan aan het kilometerslange strand of met bijvoorbeeld een fietstocht door het oude centrum of langs een van de Hollandse kanalen.

Dag 3-4 Sigiriya
Je vertrekt per auto met chauffeur uit Negombo en begint aan je rondreis over Sri Lanka.

Je laat de kust achter je en trekt het groene binnenland van Sri Lanka binnen. De route voert je door stadjes en dorpjes en het is leuk om vanuit de auto het leven op en langs de weg te bekijken.
Het einddoel van vandaag is Sigiriya. Maar we raden je aan onderweg een paar tussenstops te maken. Eerst kom je langs het Pinnawala olifantenweeshuis. Hier worden sinds 1975 kleine olifanten opgevangen die hun moeder hebben verloren. Je kunt zien hoe baby-olifanten worden gevoerd en hoe de circa 90 olifanten baden in de rivier.

Een volgende ‘verplichte’ stop is het grottencomplex Dambulla, het eerste Unesco-monument dat je deze reis aandoet. In een rotsformatie zijn vijf grotten te vinden met beelden en rotsschilderingen. In totaal zijn er 153 Boeddhabeelden, 3 beelden van koningen en 4 beelden van Hindoegoden. Het complex stamt uit de 1e eeuw voor Christus. Dambulla is een bijzondere en sfeervolle plek.

Aan het einde van de middag kom je aan bij je hotel dat aan de voet van de enorme rots van Sigiriya ligt. Hier slaap je twee nachten.

Dag 3 is verdeeld tussen de rijke culture erfenis van Pollonaruwa in de ochtend en de natuur en het dierenleven van Minneriya in de middag.

Pollonaruwa was twee eeuwen lang de hoofdstad van een koninkrijk dat heerste over heel Sri Lanka, van 1070 tot 1284. Aan deze tijd herinneren vervallen paleizen, stupas en boeddha-beelden. Het is een bijzondere ervaring om in de oude stad tussen de vele monumenten te wandelen.

In de middag maak je een jeepsafari door Minneriya Nationaal Park. Het park beschermt de natuur en het dierenleven in een uitgestrekt gebied rond het grote waterreservoir dat in de 3e eeuw na Christus werd aangelegd door Koning Mahasen. Het park is vooral populair vanwege de grote hoeveelheden olifanten en de vele vogelsoorten die hier leven.

Dag 5 Kandy
De dag begint met een bezoek aan Sigiriya, voor veel reizigers een van de hoogtepunten van een reis over Sri Lanka. De ‘Leeuwenrots’ steekt hoog boven de groene vlakte uit. Rond de rots liggen tuinen, vijvers en ruïnes van kloosters en paleizen waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 3e eeuw voor Christus. Op de rots zelf lag vroeger een machtige vesting.
Het bestaan van Sigiriya was eeuwenlang vergeten. Pas in 1831 werd de plek terug gevonden onder de dichte begroeiing. Nu is het een van de acht Unesco-monumenten van Sri Lanka.

Je zet koers naar het zuiden. Onderweg verlaat je de hoofdweg (stel je daar niet al te veel bij voor!) om het platteland beter te leren kennen. Je bezoekt een typisch dorpje en luncht bij een lokale familie.

In de middag kom je aan in Kandy, met 125.000 inwoners de 2e stad van het land. De stad ligt op 500 meter hoogte, prachtig tussen beboste heuvels rond een meer. Kandy is een oude stad, de hoofdstad van het laatste Sri Lankaanse rijk totdat de Hollanders en Engelsen de boel overnamen. Aan deze tijd herinneren meerdere paleizen en tempels.
De belangrijkste tempel van de stad is de Tempel van de Tand. Hier wordt een van de tanden van Boeddha bewaard en hiermee is Kandy een van de belangrijkste pelgrimsoorden voor boeddhisten.

Dag 6 Nuwara Eliya
Na de cultuur en de geschiedenis van het noorden is het tijd voor de hooglanden van het zuiden: golvende heuvels afwisselend bedekt met groene theeplantages of bossen, hier een daar dorpjes, dalen met snelstromende riviertjes en grillige gevormde bergpieken. Het is een heerlijk landschap dat geen moment verveelt.

Je stopt bij de watervallen van Ramboda en bezoekt een van de theeplantages en -fabrieken waar Ceylon zo beroemd om is. In de middag maak je een rit door Nuwara Elliya.

Nuwara Eliya telt bijna 30.000 inwoners en is een van de grotere plaatsen van de hooglanden. Het stadje met de bijnaam Klein Engeland werd gesticht door de Britten als centrum van de theeplantages en als ‘hillstation’, waar de Britten in de warme maanden koelte zochten. Nuwara Eliya ligt immers op 1900 meter en zelfs tijdens de warmste maanden komt de temperatuur niet boven de 30 graden. De hoogte betekent ook dat het flink kan afkoelen als de zon verdwijnt.

Dag 7 Yala
Vandaag neem je even afscheid van je chauffeur. Hij zet je af op het station van Nanu Oya, niet ver van Nuwara Eliya. Hiervandaan vertrekt de trein naar Ella. Het is maar een rit van 3,5 uur maar het kleine treintje zoekt zijn weg door een prachtig landschap. Bij aankomst in Ella staat je chauffeur al op je te wachten om je naar de kust te brengen.

Hier ligt Yala Nationaal Park, een van de beste en daarmee ook populairste natuurparken van Sri Lanka. Natuurlijk maak je tijdens deze rondreis ook een safari van 3 a 4 uur door Yala. Afhankelijk van de tijd maak je deze safari op de middag van dag 7 of de ochtend van dag 8.

Het park beschermt een prachtig natuurgebied dat bestaat uit verschillende ecosystemen, waaronder moessonbossen, graslanden en wetlands. Natuurlijk leven hier olifanten maar in Yala huizen ook een groot aantal luipaarden en tientallen andere grote diersoorten zoals beren, civetkatten en wilde waterbuffels. Ook de 215 vogelsoorten die hier zijn te vinden zijn bijzonder.

Dag 8-9 Mirissa
Je volgt de kust naar het westen, tot je bij het lange strand van Mirissa aankomt. Dit is wat je je voorstelt bij een tropisch strand: wit zand omzoomd door palmbomen en een prachtig blauwe zee. Je sluit hier de reis af met twee dagen zon, zee en strand. En natuurlijk is het geen probleem de reis te verlengen met een paar extra dagen ontspanning.

Als je kiest voor onze hotelklasse III, slaap je in een prachtig resort bij Tangalle, wat verder naar het oosten.

Dag 10 Colombo
Een boeiende rit langs de kust brengt je terug naar de hoofdstad. Onderweg kun je nog rondwandelen in de oude kuststad Galle. Of je kunt nog even winkelen in de Colombo.

Afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht zet je chauffeur je ’s avonds af op de luchthaven van Colombo of heb je eerst nog een overnachting in Negombo.

Dag 11 thuisreis
Je komt aan in Nederland of België.

Top