Ceylon Compleet (21 dagen)

Print Print

Sri Lanka (21 dagen)

Een complete reis over Sri Lanka, een van de leukste vakantiebestemming van Azië. Zon, zee en strand worden ingeruild voor wildparken en groene bergen. Na de oude monumenten van de culturele driehoek sluit je de reis af aan een van de leukste stranden van de oostkust.
Een ontspannen, afwisselende reis. De afstanden zijn klein, de hotels goed, het eten uitstekend en de Sri Lankanen vriendelijk.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 21 dagen
Beste reistijd: oktober t/m maart

Prijs vanaf: € 1149,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Sri Lanka.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Negombo
Je vertrekt in de loop van de dag vanaf Amsterdam of Brussel. De volgende dag kom je aan op de luchthaven van Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Je wordt opgewacht en naar je hotel in Negombo gebracht.

De oude stad Negombo ligt ten noorden van Colombo en niet ver van de luchthaven. Negombo is minder hectisch dan de hoofdstad en daarom een goede plaats om uit te rusten en te acclimatiseren. Dat kan aan het kilometerslange strand of met bijvoorbeeld een fietstocht door het oude centrum of langs een van de Hollandse kanalen.

Dag 3-4 Hikkaduwa
Je rondreis door Sri Lanka begint met een aantal dagen strand. Een auto met chauffeur rijdt je langs de kust naar het zuiden. Hier ligt de badplaats Hikkaduwa. Hikkaduwa is een van de bekendste en populairste badplaatsen aan de westkust. Dat betekent niet alleen een goed strand maar ook veel winkeltjes en terrasjes. En de zonsondergangen zijn hier prachtig!

Dag 5-6 Tangalla
Je vervolgt je reis langs de kust. Je komt langs witte stranden en rijstvelden en rijdt door landelijke dorpjes. Het is leuk om vanuit de auto het straatleven op je in te laten werken. Stop onderweg voor een wandeling door de sfeervolle oude havenstad Galle.

Aan de zuidkust ligt Tangalle. Na de gezellige drukte van Hikkaduwa is Tangalla een stuk rustiger. De stranden zijn wit en uitgestrekt en worden omzoomd door palmbomen.

Dag 7 Tissamaharama
Niet ver van de kust ligt Tissamaharama. Het straatbeeld van het rustige dorp wordt beheerst door een duizenden jaren oude pagode. Het boeddhistische bouwwerk is wit geverfd en 55 meter hoog.

Ten noorden van Tissa ligt een groot kunstmatig meer. Tijdens een boottocht aan het begin van de avond kun je genieten van de vele vogels.

Dag 8-9 Yala & Uda Walawe
Net ten noorden van Tissa ligt een van de populairste en meest diverse natuurparken van Sri Lanka: Yala. Het bestaat uit jungle wetlands en halfopen graslanden. Het park staat bekend als een van de beste plekken voor het spotten van luipaarden. Maar er leven onder meer ook honderden olifanten, beren en natuurlijk ook herten, wilde buffels, jakhalzen en allerlei andere soorten dieren.

Je maakt een jeepsafari door Yala en rijdt daarna met je chauffeur verder het binnenland in. Aan de rand van de heuvels ligt hier het tweede natuurpark van de reis: Uda Walawe. Je slaapt twee nachten in een lodge aan de rand van het park.

Op dag 9 maak je een safari over de open vlaktes van Uda Walawe. Dit is wellicht de beste plek in Sri Lanka voor het zien van olifanten die hier in grote groepen leven maar natuurlijk leven er ook tal van andere dieren.

Dag 10 Ella
Je laat de kustvlakte achter je en trekt het heuvelland in. Hier ligt op een koele 1040 meter hoogte het ontspannen plaatsje Ella. De prachtige omgeving leent zich uitstekend voor wandelingen of een ritje met de auto: groene hellingen bedekt met theeplantages en bossen, rotspunten die prachtige uitzichten bieden op watervallen, vriendelijke dorpjes en oude tempels.

Dag 11 Nuwara Eliya
Je trekt dieper het heuvelland in. Dat doe je echter niet per auto maar per trein. De chauffeur zet je af op het stationnetje van Ella. De trein voert je door een heerlijk, groen landschap dat geen moment verveelt. Als je na ongeveer 4 uur aankomt op het station van Nanu Oya, staat je chauffeur alweer op je te wachten om je naar je hotel in Nuware Eliya te brengen.

Nuwara Eliya ligt op 1900 meter hoogte en is een klassiek ‘hillstation’: hier kwamen de Britse ambtenaren om te ontsnappen aan de soms warme kustvlaktes. Je ziet deze geschiedenis onder meer terug in typisch Engelse cottages die vreemd aandoen in het tropische Sri Lanka.

Dag 12 Horton Plains
Niet ver van Nuwara Eliya ligt de golvende, groene hoogvlakte Horton Plains. Het is een fantastisch gebied voor een ontspannen wandeling. Als je in de ochtend op tijd op pad gaat heb je een prachtig uitzicht vanaf Land’s End, waar de Horton Plains abrupt eindigen in een steile klif. Later in de ochtend verdwijnen de eindeloos groene heuvels en vlaktes in de wolken.

Dag 13 Adam’s Peak
Vandaag staat er een pittige wandeling op het programma. Als je dit niet ziet zitten, kan deze dag worden geschrapt of vervangen. We raden ook aan dit te overwegen als je niet in de juiste periode Sri Lanka bezoekt: de beste periode voor Adam’s Peak is december tot en met mei.

Adam’s Peak is met 2243 meter niet bijzonder hoog. Maar de perfecte kegel van de piek is opvallend en indrukwekkend. De top is een belangrijke bestemming voor pelgrims: boeddhisten geloven dat Boeddha zelf hier op weg naar de hemel een voetafdruk achterliet.

De wandeling begint in het dorpje Dalhousie. Hiervandaan wandel je over een pad vol treden in circa 2,5 à 3,5 uur naar de top. Het is aan te raden vroeg op pad te gaan. Als je rond 2 uur in de ochtend vertrekt ben je op tijd op de top om te genieten van de opkomende zon en de indrukwekkende vergezichten.

Dag 14 Kandy
Als je terugkomt van de klim naar Adam’s Peak vervolg je je rondreis door Sri Lanka.

De volgende stop is de stad Kandy. Op weg hiernaartoe kun je het olifantenreservaat van Pinnawala bezoeken. Hier worden jonge olifanten opgevangen die verlaten zijn door hun ouders. Je ziet hoe de olifantjes worden gevoerd en hoe de hele groep zich uitgebreid baddert in de rivier.

Kandy is met 110.000 inwoners de tweede stad van het land. Het is een prettige en kleurrijke stad die mooi is gelegen rond een meer midden tussen groene heuvels. De stad telt verschillende paleizen en tempels.
De Tempel van de Heilige Tand (van Boeddha) is een belangrijke pelgrimsbestemming voor boeddhisten. De pelgrims geven een levendige sfeer aan de toch al leuke stad.

Dag 15-16 Sigiriya
Je verlaat het heuvelland en rijdt naar het noorden. Hier ligt de zogenaamde “culturele driehoek”. Dit begint eigenlijk al bij het stadje Matale met het boeddhistische grottenklooster van Aluvihara tussen de rotsblokken aan de voet van de bergen. De grotten zijn versierd met beelden en schilderingen.

Verder naar het noorden kom je bij Dambulla. De prachtige en sfeervolle grottempels bij deze stad zijn een absolute must van elk bezoek aan Sri Lanka.

De dag eindigt met een van de hoogtepunten van de rondreis over Sri Lanka: de beklimming van de ‘Leeuwenrots’ in Sigiriya. Deze enorme rots domineert de omgeving. In de 5e eeuw bouwde Koning Kassapa op de rots tempels, paleizen en forten. Het is een sfeervolle plek die een fantastisch uitzicht biedt.

Op dag 16 bezoek je de ruïnes van Polonnaruwa, weer een cultureel en historisch hoogtepunt. Pollonaruwa was in de 12e eeuw de hoofdstad van een verenigd Sri Lanka.

In de middag staan natuur en dierenleven weer op het programma. Het nationale park Minneriya beschermt de vlaktes rond een waterreservoir dat 2000 jaar geleden werd aangelegd door een van de koningen van het eiland. Het park is vooral populair vanwege de grote kuddes olifanten en de enorme verscheidenheid aan vogelsoorten.

Je slaapt twee nachten in een hotel bij Sigiriya. Als je wat tijd over hebt is het leuk hier een fiets te huren en op je gemak het groene platteland te verkennen.

Dag 17-19 Trincomalee
Na een aantal dagen in het binnenland van Sri Lanka is het weer tijd voor de kust. Eerst staat echter Anuradhapura op het programma. Deze ontspannen provinciestad telt nu 60.000 inwoners maar was in vroeger eeuwen meermalen de hoofdstad van grote koninkrijken. Aan de periodes herinneren talloze monumenten, van dagoba’s en tempels tot paleizen en waterreservoirs. Anuradhapura is het laatste werelderfgoed van Unesco van deze rondreis.

Het havenstadje Trincomalee is een van de oudste steden van Sri Lanka. Die lange geschiedenis is deels terug te vinden in het kleurrijke centrum waar een Hollands fort waakt over Hindoe-tempels. Je moet zeker even tijd maken om rond te wandelen Trincomalee. Maar je overnacht zes kilometer buiten de stad, in het vissersdorpje Uppeveli. Hier heb je drie nachten en dus twee volle dagen in een fijn en vriendelijk guesthouse vlakbij een heerlijk strand.

Dag 20 Negombo
De laatste rit van je rondreis over Sri Lanka brengt je terug naar de westkust en de hoofdstad. Afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht heb je nog een middag of een zelfs een nacht in Colombo of Negombo.

Dag 21 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top