Tamil Nadu & Sri Lanka

Print Print

Tamil Nadu & Sri Lanka

Zowel door Tamil Nadu als door Sri Lanka reis je comfortabel en flexibel per auto met chauffeur. Het is uiteraard geen probleem om de reis aan te passen of te verlengen, bijvoorbeeld door een paar extra dagen te plakken aan een van de tropische stranden van Sri Lanka.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 19 dagen
Beste reistijd: november t/m maart

Prijs vanaf: € 1299,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden:
India en Sri Lanka.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Mahabalipuram
Je vliegt naar Chennai, het vroegere Madras. Bij aankomst word je opgewacht en naar het vissersdorp Mahabalipuram (Mammalapuram) gereden.

Mahabalipuram is een ideale plek om even aan India te wennen en bij te komen van de lange vlucht. De sfeer is ontspannen. Op de lange zandstranden liggen kleurige houten vissersboten. Het is leuk om op een gehuurde fiets over de zanderige wegen te fietsen. Je komt langs rijstvelden en werkplaatsen met ijverig tikkende steenhouwers. Vergeet niet ook langs de trots van Mahabalipuram te fietsen: de Oevertempel. Deze indrukwekkende mooie tempel werd gebouwd in de 8e eeuw en ligt direct aan het strand. De tempel is de eerste van een flink aantal Unesco werelderfgoed-monumenten dat je deze reis aandoet.

Dag 3 Pondicherry
Je verlaat Mahabalipuram per auto met chauffeur. Deze blijft bij je tot je op dag 9 het vliegtuig naar Sri Lanka pakt.

De weg naar het zuiden ligt vlak langs de zee. Vaak is het niet meer dan een rij palmenbomen die je scheidt van het strand. Aan de landzijde van de weg liggen dorpjes of rijstvelden.
De eerste bestemming van je rondreis door de deelstaat Tamil Nadu is de stad Pondicherry. Dit is tegelijk een vreemde eend in de bijt: politiemannen met kepies, stokbroden en jochies die je vrolijk ‘bonjour’ toeroepen. Pondicherry was tot 1954 een Franse kolonie. Vergeet hier niet samen met de lokale bevolking een avondwandeling te maken over de brede boulevard.

Dag 4-5 Swamimalai
Op je tocht verder naar het zuiden stop je eerst bij het grote tempelcomplex van Chidambaram. Hier ligt het uitgestrekte Nataraja-tempelcomplex.

Je verlaat de kust en komt al snel bij het dorpje Swamimalai. Hier slaap je twee nachten in een huisje in de uitstekend verzorgde tuinen van een landelijk hotel. Het is een fijne plek om een idee te krijgen van het Indiase platteland, tijdens wandelingen of een tochtje per fiets of auto.

Vlakbij Swamimalai ligt de stad Kumbakonam, ooit de hoofdstad van een groot koninkrijk. Verschillende tempels in de directe omgeving van de stad herinneren aan deze periode. De tempels zijn versierd met fijn beeldhouwwerk. Vaak ben je hier de enige bezoeker, wat bijdraagt aan de bijzondere sfeer.

Dag 6 Tanjore en Trichy
Na twee dagen platteland is het weer tijd voor de stad. Tanjore (Thanjavur) was rond de 11e eeuw de hoofdstad van een rijk dat zich uitstrekte over het hele zuiden van India en Sri Lanka en de handel en cultuur in heel zuidoost Azië domineerde. De indrukwekkende Brihadishwara tempel (een Unesco-monument) is de belangrijkste herinnering aan deze periode. Maar ook het koninklijke paleis is een bezoek meer dan waard.

In de middag rijd je verder naar de stad met de lastige naam Tiruchirapalli (ook wel Trichy genoemd). Trichy is met bijna een miljoen inwoners een grote stad. Twee monumenten mogen niet ontbreken: de Rots Fort-tempel, op een grote rots midden in de stad, en het immense tempelcomplex Sri Ranganatswamy.

Dag 7 Karaikudi
Je verruilt de stad weer voor het platteland. De regio Chettinad was in de 19e eeuw een belangrijk centrum van handelaren en bankiers. Het fortuin dat zij verdienden staken zij in enorme landhuizen. Toen de handel na de Tweede Wereldoorlog instortte, verloren de handelaren hun rijkdom en vervielen de landhuizen van Chettinad.
Je overnacht hier op het platteland niet ver van het stadje Karaikudi. Het hotel is gevestigd in een sfeervol gerestaureerd landhuis en is de ideale uitvalsbasis voor een wandeling of autotochtjes over het groene platteland.
En er is nog iets over Chettinad dat we de moeite van het melden waard vinden: de uitstekende keuken! Koks uit Chettinad zijn in heel India geliefd.

Dag 8 Madurai
Madurai is een passende afsluiting van het eerste deel van je rondreis. Misschien denk je tijdens deze reis al genoeg tempels gezien te hebben, maar de meest boeiende en fascinerende hebben we tot het einde van je tijd in Tamil Nadu bewaard: de Sri Meenakshi-tempel in Madurai. Je moet hier een aantal uren doorbrengen, genietend van de kleurrijke beelden die de dikke witte muren versieren, van de duizenden pelgrims die allemaal hun eigen ding doen, van de voor ons onbegrijpelijke rituelen, van de geluiden en van de geuren. En als je even een pauze nodig hebt, wandel je naar de vrolijke en gezellige markt een paar straten verder.

Dag 9 Negombo
Het is maar een uurtje vliegen naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Je wordt opgewacht en naar je hotel in Negombo gebracht.

De oude stad Negombo ligt ten noorden van Colombo en niet ver van de luchthaven. Het oude karakter van het centrum met haar Hollandse fort en kanalen is goed bewaard gebleven en ten noorden van de stad liggen kilometerslange stranden.

Dag 10-12 Sigiriya
Je vertrekt per auto met chauffeur uit Negombo en begint aan het tweede deel van je rondreis: Sri Lanka.

Je laat de kust achter je en trekt het groene binnenland van Sri Lanka binnen. De route voert je door stadjes en dorpjes en het is leuk om vanuit de auto het leven op en langs de weg te bekijken.
Het einddoel van vandaag is Sigiriya. Maar we raden je aan onderweg een paar tussenstops te maken. Eerst kom je langs het Pinnawala olifantenweeshuis. Hier worden sinds 1975 kleine olifanten opgevangen die hun moeder hebben verloren. Je kubt zien hoe baby-olifanten worden gevoerd en hoe de circa 90 olifanten baden in de rivier.

Een volgende ‘verplichte’ stop is het grottencomplex Dambulla, het eerste Unesco-monument dat je deze reis aandoet. In een rotsformatie zijn vijf grotten te vinden met beelden en rotsschilderingen. In totaal zijn er 153 Boeddhabeelden, 3 beelden van koningen en 4 beelden van Hindoegoden. Het complex stamt uit de 1e eeuw voor Christus. Dambulla is een bijzondere en sfeervolle plek.

Aan het einde van de middag kom je aan bij je hotel dat aan de voet van de enorme rots van Sigiriya ligt. Hier slaap je twee nachten.

Dag 11 is verdeeld tussen de rijke culture erfenis van Pollonaruwa in de ochtend en de natuur en het dierenleven van Minneriya in de middag.

Pollonaruwa was twee eeuwen lang de hoofdstad van een koninkrijk dat heerste over heel Sri Lanka, van 1070 tot 1284. Aan deze tijd herinneren vervallen paleizen, stupas en boeddha-beelden. Het is een bijzondere ervaring om in de oude stad tussen de vele monumenten te wandelen.

In de middag maak je een jeepsafari door Minneriya Nationaal Park. Het park beschermt de natuur en het dierenleven in een uitgestrekt gebied rond het grote waterreservoir dat in de 3e eeuw na Christus werd aangelegd door Koning Mahasen. Het park is vooral populair vanwege de grote hoeveelheden olifanten en de vele vogelsoorten die hier leven.

Dag 12 begint met een bezoek aan Sigiriya, voor veel reizigers een van de hoogtepunten van een reis door Sri Lanka. De ‘Leeuwenrots’ steekt hoog boven de groene vlakte uit. Rond de rots liggen tuinen, vijvers en ruïnes van kloosters en paleizen waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 3e eeuw voor Christus. Op de rots zelf lag vroeger een machtige vesting.
Het bestaan van Sigiriya was eeuwenlang vergeten. Pas in 1831 werd de plek terug gevonden onder de dichte begroeiing. Nu is het een van de zeven Unesco-monumenten van Sri Lanka.

De middag kun je gebruiken voor een paar uur ontspanning aan de rand van het zwembad of voor een fietstocht over het groene platteland rond Sigiriya. Of je kunt een excursie maken naar
Anuradhapura. Deze ontspannen provinciestad telt nu 60.000 inwoners maar was in vroeger eeuwen meermalen de hoofdstad van grote koninkrijken. Aan deze periodes herinneren talloze monumenten, van dagoba ’s en tempels tot paleizen en waterreservoirs. Anuradhapura is het laatste werelderfgoed van Unesco van deze rondreis.

Dag 13 Kandy
Je zet koers naar het zuiden. Onderweg verlaat je de hoofdweg (stel je daar niet al te veel bij voor!) om het platteland beter te leren kennen. Je bezoekt een typisch dorpje en luncht bij een lokale familie.

In de middag kom je aan in Kandy, met 125.000 inwoners de 2e stad van het land. De stad ligt op 500 meter hoogte, prachtig tussen beboste heuvels rond een meer. Kandy is een oude stad, de hoofdstad van het laatste Sri Lankaanse rijk totdat de Hollanders en Engelsen de boel overnamen. Aan deze tijd herinneren meerdere paleizen en tempels.
De belangrijkste tempel van de stad is de Tempel van de Tand. Hier wordt een van de tanden van Boeddha bewaard en hiermee is Kandy een van de belangrijkste pelgrimsoorden voor boeddhisten.

Dag 14 Nuwara Eliya
Na de cultuur en de geschiedenis van het noorden is het tijd voor de hooglanden van het zuiden: golvende heuvels afwisselend bedekt met groene theeplantages of bossen, hier een daar dorpjes, dalen met snelstromende riviertjes en grillige gevormde bergpieken. Het is een heerlijk landschap dat geen moment verveelt.

Je stopt bij de watervallen van Ramboda en bezoekt een van de theeplantages en -fabrieken waar Ceylon zo beroemd om is. In de middag maak je een rit door Nuwara Elliya.

Nuwara Eliya telt bijna 30.000 inwoners en is een van de grotere plaatsen van de hooglanden. Het stadje met de bijnaam Klein Engeland werd gesticht door de Britten als centrum van de theeplantages en als ‘hillstation’, waar de Britten in de warme maanden koelte zochten. Nuwara Eliya ligt immers op 1900 meter en zelfs tijdens de warmste maanden komt de temperatuur niet boven de 30 graden. De hoogte betekent ook dat het flink kan afkoelen als de zon verdwijnt.

Dag 15 Uda Walawe
Vandaag neem je even afscheid van je chauffeur. Hij zet je af op het station van Nanu Oya, niet ver van Nuwara Eliya. Hiervandaan vertrekt de trein naar Ella. Het is maar een rit van 3,5 uur maar het kleine treintje zoekt zijn weg door een prachtig landschap. Bij aankomst in Ella staat je chauffeur al op je te wachten om je naar Udawalawe te brengen.

Udawalawe Nationaal Park ligt op de vlakte aan de voet van de heuvels en is een van de beste plekken op Sri Lanka voor een safari. Het uitgestrekte park bestaat vooral uit savannes en dit open landschap maakt het spotten van dieren een stuk makkelijker.

Dag 16-17 Mirissa
De dag begint met een safari door Udawalawe. Daarna rijd je naar de kust om deze richting te volgen naar het westen. Hier kom je bij het lange strand van Mirissa. Dit is wat je je voorstelt bij een tropisch strand: wit zand omzoomd door palmbomen en een prachtig blauwe zee. Je sluit hier de reis af met twee dagen zon, zee en strand. En natuurlijk is het geen probleem de reis te verlengen met een paar extra dagen ontspanning.

Als je kiest voor onze hotelklasse III slaap je in een prachtig resort bij Tangalle, wat verder naar het oosten.

Dag 18 Colombo
Een boeiende rit langs de kust brengt je terug naar de hoofdstad. Onderweg kun je nog rondwandelen in de oude kuststad Galle. Of je kunt nog even winkelen in de Pettah-bazaar van Colombo.

Afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht zet je chauffeur je ’s avonds af op de luchthaven van Colombo of heb je eerst nog een overnachting in Negombo.

Dag 19 thuisreis
Je komt aan in Nederland.

Top