Ontdek Transkarpatië (13 dgn)

Print Print

Transkarpatië
 
Blini organiseert individuele reizen op maat en, op aanvraag, groepsreizen op maat. Als uitzondering op de regel bieden we ook enkele groepsreizen met vaste vertrekdata aan. Dit gaat om reizen met een speciaal thema of actieve reizen door bijzondere gebieden. In dit geval gaat het om (wandelen in) Transkarpatië, een groepsreis met een vaste vertrekdatum in 2017.

Waarom deze reis?
Allereerst natuurlijk omdat het zuidwesten van Oekraïne een prachtige en onontdekte regio is, een gebied dat we nog niet eerder in ons programma hadden en dat we graag willen delen met onze reizigers. We vinden het leuk onze grenzen weer wat te verleggen: onderweg wordt ook Roemenië kort aangedaan. Verder willen we meer reizen in ons assortiment opnemen waarbij de nadruk ligt op wandelen, en dat is hierbij zeker het geval.
Maar er zijn nog twee andere redenen. Ten eerste maakt Oekraïne een moeilijke periode door, economisch, sociaal en politiek. Toerisme zorgt voor werk en inkomen en toeristen zijn alleen daarom al van harte welkom.
Ook vinden we dit een sympathieke reis, waarin natuur en lokale cultuur centraal staan en met respect benaderd worden. De organisatie ligt in handen van twee broers, leraren Engels. Zij spreken goed Engels, maar ook Oekraïens, Russisch en Hongaars. Desgewenst kunnen zij tolken. Dit is geen overbodige luxe in dit gebied waar drie talen worden gesproken en waar de meeste menukaarten enkel in het Oekraïens zijn opgesteld.

Ten slotte nog een paar woorden over de veiligheid. We willen benadrukken dat er in het westen van Oekraïne niets aan de hand is. Het onrustige oosten van Oekraïne ligt hemelsbreed op meer dan 1200 kilometer afstand.

Hieronder lees je meer over de regio, (de geschiedenis van) Oekraïne en de reis zelf. Een gedetailleerde beschrijving van dag-tot-dag is daarna opgenomen.
Ter informatie: de groepsreis gaat al bij 5 aanmeldingen door en is ook mogelijk als individuele reis.

Nog nooit gehoord van Transkarpatië?
Weinig mensen weten dat er in dit gebied rond de Karpaten veel te ontdekken valt. Dat heeft ook een prettige kant, want het is er absoluut niet toeristisch.

Waarom een reis door dit deel van Europa?
Met zijn nationale parken, oerbossen, wilde rivieren, uitgestrekte bloemenweiden en lange bergruggen, behoren de Karpaten tot het mooiste deel van Oekraïne, het op één na grootste land van Europa. Verder herbergt Transkarpatië boeiende steden, oude kastelen, landgoederen en oude houten kerkjes, die recent zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Dit geldt ook voor de oerbossen en de historische stad Lviv, iets ten noorden van Transkarpatië.
Vanwege de strijd met Rusland over De Krim en de provincies aan de oostgrens staat Oekraïne in het brandpunt van de belangstelling. De strijdende partijen en het steppenlandschap in het oosten nodigen niet meteen uit om rond te reizen. Maar… Transkarpatië ligt meer dan 1200 kilometer van dit onrustige gebied en voor dit deel van het land geldt geen negatief reisadvies. Voor sommigen is deze situatie dé gelegenheid om rond te reizen, want een land in transformatie maakt de beleving juist zo boeiend!
De Sovjet-Unie heeft indertijd het gebied achter de Karpaten de naam Transkarpatië gegeven. Dit zuidwestelijk deel van Oekraïne grenst aan Roemenië, Hongarije en Slowakije. Transkarpatië heeft een rijk verleden. Het behoorde o.a. tot het Ottomaanse Rijk, de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie, het Habsburgse Rijk en de Sovjet-Unie. De kastelen, landhuizen, kleine musea en oude kolchozen zijn stille getuigen uit deze perioden. De meeste Oekraïners realiseren zich niet dat deze plekken voor westerlingen de moeite waard zijn. Het gebied is een smeltkroes van etnische groeperingen. Naast Oekraïners, Hongaren, Roemenen, Russen en Polen leven er zigeuners en Hoetsuls. Elke groep probeert zijn eigenheid te behouden. Dit maakt het vinden van een Oekraïense identiteit zo lastig. Net als de vele religies. Het lijkt wel of alle verschillende geloofsgemeenschappen met hun kerken vol pracht en praal tegen elkaar willen opbieden.

De reis biedt ook gelegenheid om met bewoners van dit gebied in gesprek te gaan, bijvoorbeeld over hun ervaringen met het opzetten van een bedrijf in een corrupt land, het verloop van verkiezingen, het gebrek aan democratie, het onderwijs…

Wat maakt deze rondreis bijzonder?
Het bezoek van interessante steden, historisch interessante locaties en de achtergrondinformatie zijn op zich al de moeite waard. Samen met de gelegenheid om in gesprek te gaan met Oekraïners over hun ervaringen maakt dit de reis uniek. Het vergroot het inzicht in het functioneren en de gewoontes in dit deel van Europa. De wandelingen in natuurparken zorgen voor rust en afwisseling.
De opbrengsten van de reis komen ten goede aan lokale mensen. Dit is een stevige uitdaging maar de moeite waard, omdat de gastvrijheid van de mensen en de vele bijzondere ervaringen het gemis aan professionaliteit op toeristisch gebied ruimschoots compenseren.

Voor wie is deze reis interessant?
Ieder met interesse voor natuur, historie en cultuur, die bovendien nieuwsgierig is naar de leefsituatie van anderen, zal aan zijn trekken komen. Een goede conditie is wenselijk, vanwege de wandelingen in het reisschema. Verder is het belangrijk dat je kunt omgaan met wisselend reiscomfort vanwege de soms slechte kwaliteit van de wegen. Ter geruststelling: de minibus, hotels en het eten zijn van goede kwaliteit, hotelkamers hebben altijd de beschikking over eigen douche en toilet.

Reistype: groepsreis (op aanvraag ook mogelijk als individuele reis)
Reisduur: 13 dagen
Datum in 2017: 14 mei (deadline 1 april)
Groepsgrootte: minimum 5-maximum 12 personen

Prijs vanaf: € 960,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oekraïne.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Lviv
In de middag kom je om 15:15 uur aan op de luchthaven van Lviv. Nadat je je bagage in het hotel hebt achtergelaten maak je een standswandeling met gids. Na de eerste aanblik op de betonnen flats uit de communistische periode maak je nu kennis met deze prachtige oude stad, zonder twijfel een van de meest charmante en sfeervolle steden van de Oekraïne. Vanaf de toren van het stadhuis krijg je een goede indruk van de ligging tussen vijf heuvels en de vele historische gebouwen. Het centrum is vol oude kerken en koopmanshuizen en terecht staat Lviv als werelderfgoed op de Unesco-lijst. Stadsparken, brede boulevards vol bomen en een autovrij centrum maken Lviv tot een stad voor wandelaars. Voeg daarbij de vele koffiehuizen, restaurants en terrassen en het is duidelijk waarom Lviv populair is bij reizigers.

Wandeling: 6 km

Dag 2-3 Mizhirya
Op dat 2 rijd je naar Mizhirya, gelegen in Transkarpatië. Op weg er naar toe stop je bij mooie houten kerkjes en zie je de fraai gelegen en luidruchtige waterval van Shypit. De kleine dorpjes en de borden langs de weg verwijzen naar geneeskrachtige bronnen en gevaar voor beren.

Rijden Lviv – Mizhirya: 222 km

Vanuit het hotel in Mizhirya rijd je naar naar het bergmeer van Sinevir, één van de zeven natuurwonderen van Oekraïne. Voor Oekraïners is dit een ware attractie vanwege de vorm: een hart. Vanaf het meer is een lange wandeling van 18 kilometer gepland, waarbij je een punt bereikt vanwaar je een goede indruk krijgt van de uitgestrektheid van de Karpaten. NB: de trekking is redelijk zwaar. Wanneer je een makkelijkere of kortere wandeling wilt maken, kun je dat van te voren aangeven. Ook is het mogelijk dat een deel van de groep de lange wandeling maakt, en een ander deel een kortere, makkelijkere versie.
Voor je gaat wandelen breng je echter eerst een bezoek aan het pas geopende Bear Recreation Park, een opvangcentrum voor mishandelde beren, dat gesponsord wordt door verschillende West-Europese landen.

Rijden hotel Mizhirya – meer van Sinevir: 5 km; Wandelen: 18 km

Dag 4 Sighetu Marmatiei (Roemenië)
Vanuit Mizhirya vertrek je naar Sighetu Marmatiei, een multinationale stad met Roemenen, Hongaren en Oekraïners. Voordat je de stad binnenrijdt bezoek je de Prison Memorial for the Victoms of Communism. De sfeer in Sighetu Marmatiei verschilt nogal van de sfeer in de Oekraïense steden. Voor liefhebbers is er het fraai gelegen openlucht museum. Anderen kunnen de stad bekijken.

Rijden Mizhirya – Sighetu Marmatiei: 116 km;

Dag 5 Rakhiv
Vandaag gaat het verder naar Rakhiv, het “middelpunt van Europa” en hoogst gelegen stad in Transkarpatië. Kort voor Rakhiv is er een stop voor een bezoek aan het Carpathian Biosphere Reservaat met een ecologisch museum. Vanaf dit punt kun je een korte wandeling door de bergen maken. Tijdens de wandeling heb je zicht op de twee hoogste bergtoppen van Oekraïne.

Rijden Sighetu Marmatiei – Rakhiv: 51 km; Wandelen: 6 kilometer

Dag 6 Rakhiv
Vandaag blijf je in Rakhiv. Op deze dag kun je tijdens een dagwandeling kennis maken met de Hoetsoels, een etnische groep met eigen gewoontes, kleding, huizen, etc. De Hoetsoels waren eeuwenlang de oorspronkelijke bewoners van de Karpaten. Deze wandeling is niet zo zwaar als die op dag 3, maar ook hier kan er in overleg met de gids gekozen worden voor een kortere versie.

Wandelen: 15 km

Dag 7 Vynogradiv
Vandaag is onze bestemming Vynohradiv. In deze stad werd vroeger de wijn voor de Hongaarse koninklijke familie gemaakt. Je proef er nog de oude allure, maar het wijnverleden is voorbij. In de stad is een oud Hongaars paleis en een enorme markt waar van alles te koop is. Het is de moeite waard daar rond te lopen tussen de handelswaar. Er is werkelijk van alles te koop. Op het deel van de goedkoopste plaatsen moeten de kooplui een paar keer per uur verkassen als er weer een trein langs komt.
Ook kun je (indien mogelijk en in overleg met onze agent) op bezoek bij een lokale ondernemer. Hij is een Oekraïense vertegenwoordiger van de Nederlandse Stichting Sûrplus.

Op de weg naar Vynogradiv maak je een stop in het plaatsje Piterfalva voor een bezoek aan het kolchoz museum. Met een beetje geluk kun je de vroegere manager van de kolchoz ontmoeten en krijg je een rondleiding over het terrein. Ook het enorme lunapark voor de bewoners van deze succesvolle kolchoz moet je even zien. Eens in de 2 jaar wordt het nog gebruikt.

Rijden Rakhiv – Vynohradiv: 180 km

Dag 8 Beregszasz
Vanaf Vynogradiv gaat de reis naar de grensplaats Beregszasz. Hier proef je de Hongaarse invloedsfeer, o.a. in het Hongaars instituut, een opleidingscentrum dat wordt gesubsidieerd door de Hongaarse overheid. In het museum, vroeger een residentie van welvarende Hongaren, kun je informatie krijgen over de geschiedenis van Transkarpatië, maar ook over de oude wijncultuur of de sterkste man aller tijden. Tijdens een rondwandeling zie je gebouwen uit de communistische tijd o.a. het theater, gehuisvest in een voormalige synagoge. Belangstellenden kunnen een zigeunerschooltje bezoeken.

Rijden Vynohradiv – Beregszasz: 37 km

Dag 9 Uzhgorod
Op weg naar Uzhgorod wordt gestopt bij het kasteel van Mukachevo, één van de grootste kastelen uit de Habsburgse periode met veel originele elementen. Ook in Uzhgorod, een universiteitsstad staat een enorm 13-de eeuws kasteel. Het open lucht museum en de binnenstad zijn ook de moeite waard.

Rijden Beregszasz – Uzhgorod: 69 km

Dag 10 Truskavets – Lviv
Vanuit Uzhgorod gaat het weer richting beginpunt van de reis: Lviv. Maar je brengt eerst nog een bezoek aan Truskavets, een stadje in Galicië, dat in heel Oekraïne bekend is als kuuroord door de minerale bronnen en de mooie natuur. Het oude marktplein en de vele historische gebouwen ademen de sfeer uit de oude Dubbelmonarchie.

Daarna gaat het van Truskavets naar Lviv, waarbij naar eigen wens het programma kan worden gevuld.

Rijden Uzhgorod – Truskavets – Lviv: 206 km

Dag 11-12 Lviv
Op dag 11 kun je met de gids in de ouderwetse tram een aantal lastig te vinden bijzondere plaatsen bezoeken zoals de ruïne op een van de vijf heuvels, het nationale kerkhof met indrukwekkende grafzerken en de universiteit. Of een wandeling maken waarbij je verschillende interessante plekken aandoet, zoals het High Castle (het hoogste punt van de stad) en het Shevchenko Openlucht museum.

Maar je kunt ook zelf de stad ontdekken of op zoek gaan naar bijvoorbeeld de schaarse restanten uit de bloeitijd van de Joden. Dit geldt ook voor dag 12, deze kun je zelf vrij invullen. Het straatbeeld, de vele kerken vol pracht en praal, grote of kleine musea, koffiezaakjes, de markt in het hartje van de stad of het Operagebouw zijn allemaal even fotogeniek.

Rijden Truskavets – Lviv: 93 km

Dag 13 Lviv en thuisreis
Op de laatste dag is er nog een paar uur de tijd om door te brengen in Lviv. In die korte tijd kun je een bezoek brengen aan de Ivan Franko National University, de kerk van St. Olha en Elizabeth of aan het Potocki Paleis. Om 16:00 uur ‘s middags eindigt de tour en vlieg je terug naar Amsterdam.

Top