Turkmenistan Compleet

Print Print

Turkmenistan Compleet

Een 12-daagse ontdekkingstocht door het onbekende Turkmenistan langs de indrukwekkende ruïnes van oude steden en door onherbergzame woestijnen en bergen.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 12 dagen
Beste reistijd: mei t/m juni en van september t/m oktober

Prijs vanaf: € 1449,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Turkmenistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Ashgabat
Je vertrekt vanuit Amsterdam of Brussel en komt de volgende ochtend vroeg aan in Ashgabat. De hoofdstad van Turkmenistan is opgebouwd met inkomsten uit olie en gas en voelt onwerkelijk aan. Brede, lege boulevards voeren langs enorme witmarmeren paleizen. Grote fonteinen doen de omringende woestijnen vergeten.
Voor het verkennen van de stad heb je de beschikking over een auto met chauffeur (en eventueel een gids). Bezoek onder meer de enorme markt, het nationale museum en de ruïnes van Nissa, een belangrijke stad totdat in de 13e eeuw de Mongoolse legers langstrokken.

Dag 3 Nohur
Je verlaat de hoofdstad en rijdt de bergen van Kopet Dag in. De contrasten tussen de rode, bruine en grijze kleren van de bergen enerzijds en het groen van de oases in de dalen is prachtig. Je slaapt deze nacht in Nohur en hebt ook alle tijd om dit dorpje en de directe omgeving te verkennen. Nohur is in Turkmenistan bekend vanwege de uitstekende en het is leuk een van de kleine werkplaatsen in het dorp binnen te stappen. Hier zie je een andere kant van Turkmenistan, niet het marmer en de moderniteit van Ashgabat maar het rustige leven van het platteland, dat in de afgelopen eeuwen niet wezenlijk is veranderd.

Dag 4 Balkanabad
Je vervolgt je weg door de bergen naar de vruchtbare Karakala-vallei. Hier komen de beste granaatappels van het land vandaan.
Het tweede deel van de tocht voert over de desolate vlaktes van west-Turkmenistan. Hier ligt Dekhistan, de ruïnes van een rijke handelsstad in een groen en vruchtbaar gebied. Nu fascineert juist de ligging midden in de woestijn.
Je rijdt door naar Balkanabad, een snelgroeiende stad die rijk wordt van de olie- en gasindustrie. Het is een boeiende tegenstelling op een dag: het verbrokkelde verleden van de oude Zijderoute en de nieuwe glans van de olierijkdom.

Dag 5 Turkmenbashi & Awaza
Ver weg van de bewoonde wereld ligt de onwerkelijk mooie canyon van Yangikala. Banden van wit, groen, roze en rood gesteente kleuren de steile wanden van de kloof. Hier niet ver vandaan is Gozli Ata. Het kleine mausoleum van deze Sufi-heilige is een geliefde bestemming voor pelgrims.

In de namiddag rijd je door naar Turkmenbashi, de havenstad waarvandaan vrachtschepen en veerboten vertrekken naar Azerbeidzjan en Rusland. Niet ver van de stad ligt Awaza, een wat onwerkelijk aandoende badplaats aan een lang strand, waar in de laatste tien jaar luxe hotels uit de grond zijn gestampt.

Je kan er voor kiezen de reis met een dag te verlengen en te kamperen in de stilte van Yangi Kala. Het is een bijzondere plek om de zon te zien ondergaan en ook weer op te komen.

Dag 6 Dashoguz
Een binnenlandse brengt je van de kust naar Dashuguz, dat tegen de Oezbeekse grens ligt. 25 kilometer ten zuiden van deze stad liggen de ruïnes van Yzmukshir, een meer dan 2000 jaar oud fort waarvan de 25 meter hoge muren goed bewaard zijn gebleven.

Dag 7 Konye Urgench
Dag 7 begint met een bezoek aan Konye Urgench. Nu een kleine, slaperige stad met niet meer dan 15.000 inwoners, was het vroeger de hoofdstad van Khorezm, een van de machtigste en rijkste staten langs de Zijderoute. Van de verschillende monumenten die nog overeind staan, zijn het mausoleum van Turabek Khanym en de Kutlug Timur minaret misschien het indrukwekkendst. Maar het is hier ook de het beeld van een eenvoudige lemen huis met op het erf een paar geiten en ezels, dat letterlijk in de schaduw staat van een groot verleden.

In de middag rijd je per jeep naar het zuiden. Je kampeert midden in de woestijn bij Darwaza. Hier is een bijzonder verschijnsel waar te nemen. In de jaren ‘50 van de vorige eeuw zijn hier door gaswinning drie grote kraters ontstaan. Terwijl twee kraters zijn gevuld met borrelende modder staat de derde krater al 40 jaar in brand. De tien meter hoger vlammen verlichten ’s nachts de hemel boven de uitgestrekte woestijn.

Dag 8-9 Mary
Op weg naar de hoofdstad stop je ondermeer bij Erbent, een dorp dat wordt bewoond door de Teke-stam. Erbent ligt midden tussen de zandduinen van de Karakum-woestijn en biedt een bijzondere inkijk in de manier van leven van de traditionele Turkmenen.

Terug in de hoofdstad reis je direct weer verder: je pakt een vlucht naar het oosten van het land, naar de stad Mary. Hier vlakbij ligt Merv, dat ooit de trotse bijnaam droeg van Koningin van de Wereld. In het verleden was het een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en langs de Zijderoute. Maar in 1221 stuurde Djengiz Khan zijn zoon Tolui en dat betekende het einde van de stad en 300.000 inwoners. Merv staat nu op de Unesco-lijst en is de indrukwekkendste en meest interessante van de oude steden van Turkmemistan.
Na Merv bezoek je ook de opgravingen bij Margush (of Gonur Depe). Voor archeologen is dat een van de belangrijkste vindplaatsen van Centraal-Azië. Al sinds de bronstijd was hier een grote nederzetting en archeologen vermoeden dat de godsdienst rond Zoroaster hier haar wortels had.

Dag 10-11 Ashgabat
Je rijdt weer per jeep terug naar de hoofdstad. Onderweg stop je ondermeer bij het fort Nodir Sha, de stad Abiverd en bij Anau, de ruïnes van een citadel uit de tijd van de Parthen.

Dag 11 is een vrije dag in Ashgabat.

Dag 12 thuisreis
Je vertrekt vroeg in de ochtend richting Nederland of België.

Top