Turkmenistan & Oezbekistan

Print Print

Turkmenistan & Oezbekistan

Een 12-daagse ontdekkingstocht door Turkmenistan en Oezbekistan. Je begint in Ashgabat, de witte hoofdstad van Turkmenistan en reist door de woestijn naar Oezbekistan. Hier volgen de drie legendarische Zijderoute-steden: Khiva, Buchara en Samarkand.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 12 dagen
Beste reistijd: april t/m juni en september t/m oktober

Prijs vanaf: € 1149,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan en Turkmenistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Ashgabat
Je vertrekt vanuit Amsterdam of Brussel en komt de volgende ochtend vroeg aan in Ashgabat. Je wordt opgewacht en naar je hotel gebracht.

De nieuwe hoofdstad van Turkmenistan is opgebouwd met inkomsten uit olie en gas en voelt onwerkelijk aan. Brede, lege boulevards voeren langs enorme witmarmeren paleizen. Grote fonteinen en tienduizenden geplante bomen doen de omringende woestijnen vergeten. Megalomane monumenten benadrukken de glorie van dit nieuwe land en haar leiders.
Het beeld in de oude wijken van de stad is anders, met onder meer veel Sovjet-architectuur en drukke markten.

Op dag 2 kun je de stad verkennen, hiervoor heb je de beschikking over een auto met chauffeur. Je kunt overwegen ook een gids te nemen, het programma kun je in overleg bepalen. Wij raden aan in ieder geval een wandeling te maken door Onafhankelijkheidspark, het nationale museum te bezoeken en een rondrit te maken langs onder meer het reuzenrad, het Akhalteke Monument en de Ertogrul Ghazi moskee. Dit geeft je een goede indruk van de nieuwe stad. Heel anders, maar niet minder leuk zijn de Russisch-orthodoxe kerk en de verschillende bazaars. Als deze werkt is ook een tochtje met de kabelbaan de bergen in een absolute aanrader.

Je kunt ook de stad verlaten. Net ten westen van de stad liggen bijvoorbeeld de indrukwekkende Turkmenbashi-moskee en de ruïnes van de oude stad Nissa, een belangrijke stad totdat in de 13e eeuw de Mongoolse legers langstrokken. Vanuit dit UNESCO-monument heb je een prachtig uitzicht over de omliggende woestijn en bergen.

Een dagexcursie naar het westen brengt je eerst naar het ondergrondse meer van Kowata. Hierna rijd je over een mooie weg de Kopetdag-bergen in, waar het dorpje Nohur ligt, een leuke plek om rond te wandelen. Na een lunch bij een lokale familie rijdt je terug naar de hoofdstad.

Als je op zondag in de stad bent, moet je in ieder geval ook de grote weekmarkt bezoeken. Deze wordt net buiten de stad gehouden.

Dag 3 Darwaza
Na een volgende ochtend in Ashgabat (of een bezoek aan de weekmarkt als het zondag is) is het tijd voor de reis naar het noorden. Een tocht door de uitgestrekte woestijn brengt je bij Erbent. Dit dorpje ligt midden tussen de zandduinen. Rondwandelend krijg je een idee van de traditionele manier van leven van de Turkmenen.

Je rijdt verder naar het noorden. Midden in de woestijn liggen hier de kraters van Darwaza, waar al tientallen jaren metershoge vlammen de omgeving verlichten. Het is een onwerkelijk schouwspel. Je kampeert niet ver van de krater. Een nacht bij een kampvuur in de leegte van de Karakum-woestijn mag eigenlijk niet ontbreken in een reis door Turkmenistan.

Dag 4 Kunya Urgench – Khiva
Je rijdt verder naar het noorden. Hier liggen de ruïnes van de oude stad Kunya Urgench, ooit het centrum van een belangrijk rijk. Het is leuk hier een uurtje rond te wandelen, niet alleen vanwege de indrukwekkende monumenten maar ook door de lokale mensen die hier ook als toerist rondwandelen.

In de middag steek je de grens met Oezbekistan over en kom je aan in Khiva, een van de legendarische steden van de Zijderoute.

Dag 5 Khiva
Je hebt een volle dag voor de oude stad en haar monumenten.

Dag 6-8 Buchara
Je vervolgt je reis door de woestijnen van Centraal-Azië. Doel van vandaag is Buchara, de tweede beroemde Oezbeekse stad. Je slaapt drie nachten in Buchara en hebt dus twee volle dagen voor de stad en de bezienswaardigheden buiten de stad.

Dag 9-10 Samarkand
Een snelle en comfortabele trein brengt je in drie uur naar het volgende hoogtepunt van de reis: Samarkand! Het is een van de oudste steden ter wereld en bezit een van de mooiste pleinen: het Registan.

Dag 11 Tasjkent
Een laatste treinreis brengt je naar Tasjkent. Deze stad is een boeiende mix van het oude Centraal-Azië, het recente communistische verleden en het huidige nationalisme. De middag kun je gebruiken om op eigen gelegenheid of met een gids de stad te verkennen, uit te rusten of voor het kopen van de laatste souvenirs.

Dag 12 thuisreis
Vroeg in de ochtend vertrekt je vlucht naar Nederland of België.

Top